Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Πως δενόταν τ’ ατσάλι στους 70 βαθμούς Κελσίου




17/12/11
Συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν σήμερα, Σάββατο, οι εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» που βρίσκονται επί 46 ημέρες σε απεργία. Μαζί τους, χιλιάδες άνθρωποι, εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι... Το ρεπορτάζ της Ντίνας Δασκαλοπούλου είναι "αποκάλυψη"...

Για τους περισσότερους από εμάς, η Ελληνική Χαλυβουργία δεν είναι παρά ένα ρυπαρό εργοστάσιο στο δρόμο για την Κόρινθο. Περνώντας μπροστά του, σπάνια υποψιαζόμαστε ότι εκεί δουλεύουν άνθρωποι. Με όνειρα και ευαισθησίες, με παιδιά και εγγόνια, με φιλότιμο και αξιοπρέπεια. Δυστυχώς, το ίδιο φαίνεται ότι σκέφθηκε και η διεύθυνση, που πριν από εβδομάδες αποφάσισε να αρχίσει τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών.
Όμως, οι εργαζόμενοι που τόσα χρόνια πάλευαν με τη φωτιά και συχνά το πλήρωναν βαριά, αντέδρασαν, απαιτώντας το δίκιο τους. Το ξέρουμε, τέτοια λάθη διαχείρισης συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες, αλλά εδώ, τουλάχιστον, οι εργαζόμενοι αντέδρασαν συλλογικά, αλληλέγγυα και με πείσμα. Ατσάλινο, φυσικά.
Ο αγώνας γίνεται για τα παιδιά. Όχι μόνο των απεργών, τα οποία συμπαρίστανται (επάνω) με τον πιο γλυκό τρόπο, αλλά και για την επόμενη γενιά εργαζομένων στην επιχείρηση. Πολλοί από τους απεργούς έχουν ζήσει μια ζωή εδώ μέσα και απορούν πως γίνεται να μειώνονται οι μισθοί τους και να πολύονται την ώρα που η επιχείρηση παίρνει μεγάλες παραγγελίες.

Χαλυβουργία Ελλάδος: Διαρκές έγκλημα


Η πολιτική της επιχείρησης, με την επιδίωξη μιας νέας «άνοιξης κερδών», μέσω των απολύσεων και της ραγδαίας υποβάθμισης των αμοιβών και των συνθηκών εργασίας, και μέσω της διατήρησης απαρχαιωμένου και επικίνδυνου εξοπλισμού, εγκυμονεί προφανώς κινδύνους και για την ίδια την ύπαρξη του παραγωγικού δυναμικού

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Στο ευρωσκαμνί το Ελληνικό Δημόσιο για χάρη του Μπόμπολα!

thumb
Της Βάλιας Μπαζού από το ΠΟΝΤΙΚΙ

Είναι, τουλάχιστον, λίγο περίεργο τη στιγμή που το ταμείο είναι άδειο, το ελληνικό δημόσιο να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να μην δυσαρεστήσει μια εταιρεία την οποία παρανόμως, σύμφωνα με την Κομισιόν, «προίκισε» με κρατικό χρήμα.
Και όταν λέμε κάνει τα αδύνατα δυνατά, εννοούμε ότι κάθεται μέχρι και στο εδώλιο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και απειλείται με ευρωκαμπάνα αφού συστηματικά αποφεύγει να κάνει τα δέοντα προκειμένου να επιστραφεί δημόσιο χρήμα από την εταιρεία που συμμετέχει στην εκμετάλλευση του χρυσού της Χαλκιδικής.
Η ιστορία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2011 όταν η Κομισιόν εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία κρίθηκε παράνομη και ασυμβίβαστη με την εσωτερική αγορά η κρατική ενίσχυση ύψους 15,34 εκατ. ευρώ, η οποία χορηγήθηκε στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, με την πώληση περιουσιακών στοιχείων και γης σε τιμή κατώτερη της αξίας της και με απαλλαγή της υποχρέωσης καταβολής φόρων.
Με την ίδια απόφαση η Επιτροπή ζητούσε από το ελληνικό κράτος να πράξει τα δέοντα προκειμένου να επιστραφούν από την εταιρεία έντοκα τα κονδύλια στο δημόσιο ταμείο.
Το ελληνικό δημόσιο, όμως, έγραψε, όπως φαίνεται, την απόφαση στα παλιά του τα παπούτσια με αποτέλεσμα τώρα να κάθεται η χώρα στο ευρωσκαμνί!
Στο σκεπτικό της εισαγωγής της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, περιγράφεται ανάγλυφα η συστηματική αδιαφορία του ελληνικού δημοσίου να εισπράξει ζεστό χρήμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη κίνηση εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου, έγινε 14 μήνες μετά την απόφαση της Επιτροπής και συγκεκριμένα στις  8 Μαΐου του 2012, όταν οι ελληνικές αρχές κοινοποίησαν στην Κομισιόν επιστολή που είχαν αποστείλει στην εταιρεία στις 25 Απριλίου του 2012, με την οποία απαιτούσαν την επιστροφή της εν λόγω κρατικής ενίσχυσης.
Όπως επισημαίνει, όμως, η Επιτροπή, στην επιστολή του ελληνικού δημοσίου προς την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ΑΕ,  δεν αναφέρεται το ποσόν που πρέπει να ανακτηθεί ούτε έχει υπολογιστεί το ποσό των τόκων. Έτσι η υπόθεση εισήχθη στο ακροατήριο.
Η απροθυμία του ελληνικού δημοσίου να συμμορφωθεί με την απόφαση και να απαιτήσει την επιστροφή των κονδυλίων από την Ελληνικός Χρυσός ΑΕ δεν είναι πρωτόγνωρη αλλά ο κανόνας.
Άλλωστε το ελληνικό δημόσιο, έχει στραφεί επί της ουσίας κατά των συμφερόντων του αφού εκκρεμεί αίτημά του  για ακύρωση της  αποφάσεως της Επιτροπής! Αξίζει να σημειωθεί ακόμα ότι τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιεί το δημόσιο για να μην εισπράξει τις παρανόμως δοθείσες κρατικές ενισχύσεις χρησιμοποιεί στο αίτημά της και η Ελληνικός Χρυσός ΑΕ για να μην πληρώσει…

Το μέτωπο του χρυσού σε Σάπες και Πέραμα: Δωρίζουν δένδρα σε μία γη που θα καταστρέψουν





Πηγή: ΧΡΟΝΟΣ
Οι εταιρείες του χρυσού με τη συναίνεση των κυβερνώντων πατούν πόδι στη Θράκη
Από μη σημαντικές έως σημαντικές χαρακτηρίζονται από το ΥΠΕΚΑ οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου στις Σάπες, σε μία μεσοβέζικη γνωμοδότηση
Σε Σάπες και Πέραμα εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες το μέτωπο του χρυσού και μάλιστα με ενέργειες που μόνο αρνητικές μπορούν να χαρακτηριστούν για το μέλλον της περιοχής. Οι εταιρείες του χρυσού με τη συναίνεση των κυβερνώντων πατούν πόδι στη Θράκη. Τελευταία εξέλιξη η θετική γνωμοδότηση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (Π.Π.Ε.Α.) του έργου: Μεταλλευτικό Έργο Χρυσού στη περιοχή των Σαπών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης της εταιρίας Μεταλλευτική Θράκης ΑΕ. Σημειώνεται ότι η επιτροπή που έχει συσταθεί «για τα περιβαλλοντικά θέματα, που σχετίζονται µε την παραγωγή χρυσού στην Ελλάδα», γνωμοδότησε στις 11/7/2012 και την τελική απόφαση υπογράφει ο αρμόδιος Γενικός Διευθυντής Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, Ελεήμων Τηλιγαδάς.
ΕΞΟΡΥΞΗ ΣΕ ΥΠΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ
Η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ αναφέρει: Γνωμοδοτούµε θετικά, ύστερα από την διαδικασία της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ), για την κατασκευή και λειτουργία του έργου: Μεταλλευτικό Έργο Χρυσού στη περιοχή των Σαπών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, σύμφωνα µε τη Προµελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΠΠΕ – κείμενο, σχέδια, χάρτες) που συνοδεύουν την παρούσα γνωμοδότηση.
Το παραπάνω έργο το οποίο αφορά στην εκμετάλλευση της χρυσοφόρου μεταλλοφορίας που εμφανίζεται εντός του Δημοσίου Μισθωμένου Χώρου (Δ.Μ.Χ.) Ε5 στην περιοχή του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών, συνοπτικά περιλαμβάνει:
α) το υπόγειο μεταλλείο Οχιάς,
β) το υπαίθριο μεταλλείο Αγίου Δημητρίου,
γ) το εργοστάσιο επεξεργασίας/εμπλουτισµού του εξορυσσόμενου μεταλλεύματος,
δ) την εγκατάσταση παραγωγής κράματος χρυσού (doré),
ε) την εγκατάσταση διαχείρισης εξορυκτικών αποβλήτων κατεργασίας,
στ) την μονάδα επεξεργασίας νερού,
ζ) τον υδροταμιευτήρα επεξεργασμένων νερών, καθώς και βοηθητικές και συνοδές εγκαταστάσεις αυτών.
ΔΕΔΟΜΕΝΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑ
Η πρόκληση επιπτώσεων στην χλωρίδα και την πανίδα είναι δεδομένες και αναφέρονται μέσα στη γνωμοδότηση. Όπως αναφέρει σχετικά «τα παραγόμενα απόβλητα από την κατασκευή και λειτουργία του έργου, καθώς και μετά το τέλος της λειτουργίας του, οι προκαλούμενες επιπτώσεις στη χλωρίδα και πανίδα, στο έδαφος, στον αέρα, στα νερά και στο τοπίο, καθώς και η συσσωρευτική τους δράση μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη μείωση και έλεγχο των αποβλήτων και αντιμετώπισης της ρύπανσης». Σημειώνεται επίσης ότι «ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων με ενδεχόμενη πρόκληση περιβαλλοντικών επιπτώσεων περιορίζεται σημαντικά με την επιλογή των προτεινόμενων λύσεων υλοποίησης του έργου (χρήση συγκεκριμένης τεχνολογίας για την κατεργασία των μεταλλευμάτων, επιλογή συγκεκριμένων τρόπων για την κατασκευή των έργων κ.α.) καθώς και από τη δυνατότητα λήψης προληπτικών μέτρων κατά την κατασκευή, λειτουργία και αποκατάσταση μετά το τέλος λειτουργίας του έργου.
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΤΩΝ ΣΑΠΩΝ
Από την υλοποίηση του έργου αναμένονται αλλαγές στη μορφολογία του εδάφους στην περιοχή των Σαπών. Πάντως το ΥΠΕΚΑ στην θετική του γνωμοδότηση επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφέροντας ότι «οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκευή και τη λειτουργία του έργου, λόγω του μεγέθους και της φύσης αυτού, μπορούν να χαρακτηριστούν από μη σημαντικές έως σημαντικές. Όμως οι επιπτώσεις αυτές περιορίζονται κατά κύριο λόγο σε τοπικό επίπεδο, κρίνονται στο μεγαλύτερο μέρος τους ως παροδικές και αναστρέψιμες και μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με τον συνδυασμό της εφαρμογής ενός προγράμματος παρακολούθησης, αντιμετώπισης της ρύπανσης και λήψης επανορθωτικών μέτρων, καθώς και ενός εκτεταμένου προγράμματος αποκατάστασης μετά το πέρας της λειτουργίας του έργου».
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΠΘ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΧΡΥΣΟΥ
Στο μέτωπο του Περάματος η εταιρεία χρυσού που επιθυμεί διακαώς να δραστηριοποιηθεί εκεί, δεν περιμένει κανένα υπουργείο να γνωμοδοτήσει. Αναγγέλλει σε δική της ανακοίνωση την έναρξη λειτουργίας του μεταλλείου χρυσού στο Πέραμα του Δήμου Αλεξανδρούπολης και μάλιστα αναφέρει ότι πριν από αυτή παίρνει πρωτοβουλίες κοινωνικής ευθύνης.
Συγκεκριμένα γίνεται γνωστό ότι «η Εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης ίδρυσε δασικό φυτώριο για την παραγωγή δασικών δένδρων, που θα προορίζονται για την αποκατάσταση από την μεταλλευτική δραστηριότητα περιοχής. Ειδικότερα από τις αρχές του 2012 παράγει φυτάρια Μαύρης Πεύκης, τα οποία προέρχονται από σπόρους των δέντρων Μ. Πεύκης της ευρύτερης περιοχής του Περάματος. Πιο συγκεκριμένα φυτεύτηκαν 6.000 φυτάρια Μαύρης Πεύκης, τα οποία μόλις φθάσουν στην ηλικία των δυο ετών θα είναι έτοιμα για την αποκατάσταση της περιοχής του Περάματος, όπου θα λειτουργήσει το αμέσως προσεχές διάστημα το μεταλλείο χρυσού. Η όλη μεθοδολογία για την προστασία των δασικών γενετικών πόρων της Μαύρης Πεύκης εδράζεται επάνω σε σχετική εμπεριστατωμένη για το σκοπό αυτό επιστημονική μελέτη, που εκπόνησε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ειδικότερα για την ευρύτερη περιοχή του Περάματος υλοποιήθηκε ένα ερευνητικό πρόγραμμα με θέμα «Έκθεση κατανομής και δυναμική αναπαραγωγής της Μαύρης Πεύκης στους Νομούς Έβρου και της Ροδόπης» από το τμήμα Δασολογίας, Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με έδρα την πόλη της Ορεστιάδας.
Επίσης ένα δεύτερο ερευνητικό πρόγραμμα της Εταιρείας Χρυσωρυχεία Θράκης, που είναι σε εξέλιξη για την περιοχή του Περάματος και υλοποιεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αφορά την προστασία αγριομηλιάς (Eriolobus trilobatus L.). Τα άτομα της αγριομηλιάς σε όλη την έκταση της ελληνικής επικράτειας είναι μόλις και μετά βίας λιγότερα από εκατό(100), ενώ η Εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης έχει ήδη αναπαράγει 500 δενδρύλλια του είδους. Ειδικότερα προτίθεται να τα εγκαταστήσει σε πειραματική φυτεία στο Πέραμα του Δήμου Αλεξανδρούπολης σαν πρότυπη φυτεία και ουσιαστική απομίμηση της ύπαρξης της στο φυσικό δάσος. Τέλος η Εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε. πρόκειται να φυτέψει από το προσεχές κιόλας φθινόπωρο αμπελώνες προς οινοποίηση σε ιδιόκτητα αγροτεμάχια της Εταιρείας και μάλιστα με ποικιλίες σταφυλιών, που συνάδουν με τις εδαφικές συνθήκες και τα ιδιαίτερα τοπικά μετεωρολογικά χαρακτηριστικά(θερμοκρασία, υγρασία) της ευρύτερης περιοχής του οικισμού του Περάματος».
Οι εξελίξεις είναι καθόλα αρνητικές για τη Ροδόπη και ειδικότερα για τις Σάπες, εκεί που λίγο καιρό πριν οι τοπικές αρχές, νεοσύστατες κινήσεις πολιτών αλλά και απλοί δημότες διατράνωναν την αντίθεσή τους με τέτοιου είδους επενδύσεις. Μένει για ακόμα μία φορά να αποδειχθεί ότι η κοινωνία έχει αντανακλαστικά και μπορεί να αντιδράσει εκ νέου σε αποφάσεις που αποδεικνύουν ότι οι εταιρείες του χρυσού με τη συναίνεση των κυβερνώντων πατούν πόδι στη Θράκη.
Δήμητρα Συμεωνίδου

Στοπ στη φοροληστεία - Συγκέντρωση την Πέμπτη 19/7/2012 στο Υπ. Οικονομικών‏ καλούν λαϊκές συνελευσείς της Αθήνας


"Δεν πληρώνουμε τους φόρους και τα χαράτσια τους": Με αυτό το σύνθημα σωματεία, κινήσεις και συνελεύσεις πολιτών από γειτονιές της Αθήνας διοργανώνουν συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Κοραή και πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών, την Πέμπτη 19 Ιούλη στις 19.30.



Σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εξαρχείων-Νεάπολης-Μουσείου αναφέρει:

Η φάμπρικα των φόρων ένα και μόνο σκοπό έχει: να κατάσχουν το βιος μας για την εξυπηρέτηση των δανειστών και του μεγάλου κεφαλαίου. Το ομολογούν ξεκάθαρα πια!

Οι φόροι στο λαό είναι η αφαίμαξη της ζωής και της ζωής των παιδιών μας.

Δεν πληρώνουμε κανένα φόρο, δεν υποκύπτουμε στον φόβο.

Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, κανένας εκβιασμός και απειλή της εφορίας δεν θα γίνει ανεκτός!

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ-ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ!


Η Ανοικτή Συνέλευση Περάματος σε δική της ανακοίνωση καλεί τον κόσμο στη διαμαρτυρία της Πέμπτης τονίζοντας ότι "δεν είμαστε φοροφυγάδες ή μπαταξήδες.Αρνούμαστε να πληρώσουμε τους φόρους που πηγαίνουν στην αποπληρωμή του απεχθούς χρέους και στη στήριξη των ιδιωτικών τραπεζών". Επιπλέον, η συνέλευση του Περάματος προτείνει κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα,την ίδια μέρα, με τις μορφές δράσεις να αποφασίζονται από τις κατά τόπους συνελεύσεις και επιτροπές:


ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ

Τα δυο τελευταία χρόνια του μνημονίου η ελληνική κοινωνία δέχεται μια πρωτόγνωρη επίθεση σε όλους τους τομείς με κυριότερο τον οικονομικό και ιδιαίτερα στο φορολογικό πεδίο.

Δεν έχουμε χρήματα να πληρώσουμε τους φόρους:

    Είμαστε 1.5 εκατομμύριο άνεργοι,4 εκατομμύρια με τις οικογένειές μας και καθημερινά γινόμαστε περισσότεροι.Χωρίς δουλειά δεν έχουμε τα μέσα να επιβιώσουμε.Για αυτό δεν μπρούμε να πληρώσουμε τους φόρους.

     Είμαστε συνταξιούχοι που μας κόψατε τις συντάξεις μας,δεν έχουμε χρήματα να αγοράσουμε τα φάρμακά μας και όταν διεκδικούμε την επιβίωσή μας,μας ψεκάζετε δωρεάν με χημικά.Για αυτό δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους φόρους.

     Είμαστε εργαζόμενοι φτωχοί που με τις περικοπές των μισθών αδυνατούμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς τις οικογένειές μας.Δεν ικανοποιούμε ούτε βασικές μας ανάγκες προκειμένου να διασφαλίσουμε το καθημερινό πιάτο φαγητό της οικογένειάς μας.Για αυτό δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους φόρους.

Δεν θέλουμε να πληρώσουμε τους φόρους:

Δεν είμαστε φοροφυγάδες ή μπαταξήδες.Αρνούμαστε να πληρώσουμε τους φόρους που πηγαίνουν στην αποπληρωμή του απεχθούς χρέους και στη στήριξη των ιδιωτικών τραπεζών.Ένα χρέος που δημιούργησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε συνεργασία με τα ξένα συμφέροντα και που απαιτείται να πληρώσει η ελληνική κοινωνία.

Χρήματα των φόρων που σε μια πραγματική δημοκρατία θα έπρεπε να διατίθενται:

    Σε κατασκευή  νοσοκομείων με πλήρη εξοπλισμό,στη στελέχωσή τους με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για μια δωρέαν υγεία για όλους.

    Σε σχολεία με πλήρες εκπαιδευτικό προσωπικό,με δωρεάν βιβλία,με πετρέλαιο το χειμώνα και κάλυψη όλων των λειτουργικών δαπανών.

    Δημόσια και δωρεάν πανεπιστήμια για όλους.

    Στην ανάπτυξη για να ξαναποκτήσουμε όλοι μας σταθερή και μόνιμη εργασία.

    Στην υποστήριξη θεσμών κοινωνικής πρόνοιας και πολιτιστικών εκδηλώσεων-δράσεων για όλη την κοινωνία.

Επειδή όλα αυτά όχι μόνο δεν γίνονται αλλά ξεπουλάτε και ό,τι δημόσιο έχει απομείνει δηλώνουμε ότι

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ!

ΑΥΤΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ!


Το κύμα των μεγάλων εργατικών και λαϊκών κινητοποιήσεων στην Ισπανία συνεχίζεται και κλιμακώνεται με πρωτότυπες μορφές, ενώ ανάλογες εργατικές και λαϊκές αντιδράσεις σημειώνονται αυτήν την περίοδο, παρά τις θερμές μέρες του Ιουλίου , στην Ιταλία , την Πορτογαλία και τη Γαλλία, στην τελευταία εξαιτίας και των χιλιάδων απολύσεων στις Πεζώ και Σιτροέν.
Πολλοί στο χώρο της πολιτικής και συνδικαλιστικής αριστεράς υπογραμμίζουν την ανάγκη να συντονιστούν αριστερές πολιτικές και κινηματικές δυνάμεις στον ευρωπαϊκό Νότο, με κύριο στόχο ένα πλατύ διεθνιστικό αγωνιστικό ποτάμι, που θα αμφισβητήσει αποτελεσματικά τις επιλογές της Γερμανικής Ευρώπης και του ευρωπαϊκού χρηματιστικού κεφαλαίου.
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν τη νύχτα στο κέντρο της Μαδρίτης κατά των νέων μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης Ραχόι. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μετά απο κινητοποίηση που οργανώθηκε μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, facebook και twitter.
Κρατώντας πανό με συνθήματα που έγραφαν «Όλοι μαζί μπορούμε» διανυκτέρευσαν σε απόσταση αναπνοής από το ισπανικό Κοινοβούλιο, το οποίο είχε αποκλείσει η αστυνομία.
Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής συνελήφθη όταν προσπάθησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό.
Τα προωθούμενα μέτρα που αναμένεται να πλήξουν κυρίως συντάξεις και μισθούς στο δημόσιο τομέα, έχουν προκαλέσει την αντίδραση των συνδικάτων που απειλούν με δυναμικές κινητοποιήσεις. Προβλέπονται επίσης αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών.