Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Μ. Γλέζος: Κλαίω για την κατάντια μας, για την κομματικοποίηση αυτής της μεγαλειώδους εξέγερσης



"Αν και συμμετέχω ολοψύχως σε αυτή την μνημειώδη εκδήλωση της λαϊκής εξουσίας, όπως την πραγμάτωσαν οι φοιτητές στο Πολυτεχνείο, κλαίω και για την κατάντια μας, για την κομματικοποίηση αυτής της μεγαλειώδους εξέγερσης" ο ήρωας της Εθνικής Αντίστασης Μανόλης Γλέζος, μιλά στην Κρυσταλία Πατούλη και το tvxs, με αφορμή την 39η επέτειο της ηρωϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
M. Γλ.: Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί ένα μεγάλο γεγονός, και από εκεί και πέρα υπάρχει και μια μεγάλη πίκρα.

Κρ. Π.: Τί είναι αυτό που σηματοδοτεί την εξέγερση του Πολυτεχνείου;

Δεν ξέρω αν είναι γνωστό, ότι τους εκπροσώπους των τμημάτων των Πανεπιστημιακών Σχολών, τους διόριζε η χούντα. Τον Οκτώβριο του 1973 οι Σχολές, ύστερα από κοινή συνεννόηση σε όλη την Ελλάδα, αποφάσισαν και κατήργησαν τους διορισμένους από την χούντα εκπροσώπους, και με λαϊκές συνελεύσεις σε κάθε τμήμα, σε κάθε σχολή, σε κάθε έτος, εξέλεξαν τους δικούς τους εκπροσώπους.

Αυτό, η χούντα το θεώρησε ότι αποτελεί καταπάτηση της εξουσίας της και γι’ αυτό και επήλθε αυτή η σύγκρουση. Περικύκλωσαν τις σχολές και αξίωσαν την εφαρμογή του χουντικού καθεστώτος.

Ο οδηγός του τανκ του Πολυτεχνείου: "Ο κόσμος θα ξεσηκωθεί!"


ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΙΔΗΣ
               

Αποκλειστική συνέντευξη, εφ’ όλης της ύλης, του κ. Α. Σκευοφύλακα

Ένα από τα εμβληματικότερα πρόσωπα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, δεν θα μπορούσε 

παρά να είναι και ο κ. Α. Σκευοφύλαξ. Ο χειριστής του τανκ που γκρέμισε την πύλη του Πολυτεχνείου.

Έκτοτε βρίσκεται αντιμέτωπος με την ιστορική μνήμη, η οποία σαν τις αρχαίες Ερινύες

νοιώθει ακόμη και σήμερα να τον καταδιώκει. Κι ας ήταν νεαρός, μόλις 20 ετών, έφεδρος στρατιώτης. Δεν κρύφτηκε ποτέ πίσω από εντολές, τη χούντα και τους ανωτέρους του. 
Πίστευε ό,τι έκανε και ανέλαβε τις προσωπικές του ευθύνες.

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

17 Νοέμβρη 2012: Ξανά στο δρόμο του αγώνα!

Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ  καλεί τους πολίτες της Αλεξανδρούπολης σε Μαζικό - Ενωτικό εορτασμό της φετινής επαιτίου του Πολυτεχνείου το ΣΑΒΒΑΤΟ 17/11/2012 στις 17:00 έξω από το Δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!


Από την περσινή κινητοποίηση στην Αλεξανδρούπολη.

Πορεία για τα δάση, τη γη και το νερό - Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου

H Διανομαρχιακή Επιτρoπή Ροδόπης-Έβρου κατά των Χρυσωρυχείων, oι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής-Θεσσαλονίκης ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού και το Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια-Πάικο διοργανώνουν το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012 πορεία στη Θεσσαλονίκη.
Τόπος συνάντησης: Δημαρχείο Θεσ/νίκης στις 11.30 π.μ.
  
 
http://soshalkidiki.files.wordpress.com/2012/11/ceb1cf86ceb9cf83ceb1-24-11-2012.jpg?w=331&h=464

 
 

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

14 Νοέμβρη: Κάτι αλλάζει στην Ευρώπη! Ο Νότος αφυπνίζεται!


 

 Στις 14-11, όλη η Ευρώπη βγήκε στους δρόμους ενάντια στα μέτρα λιτότητας. 24ωρες απεργίες σε Ισπανία και Πορτογαλία. 130 απεργιακές πορείες στη Γαλλία. Μεγάλες διαδηλώσεις σε Μαδρίτη, Ρώμη, Γένοβα, Μπολόνια. Διαμαρτυρίες σε 40 πορτογαλικές πόλεις και κωμοπόλεις. Περίπου 160 πτήσεις ακυρώθηκαν.

Ογκωδέστατη διαδήλωση στη Μαδρίτη, δεκάδες χιλιάδες σε πολλές άλλες πόλεις της Ισπανίας το απόγευμα και το βράδυ της Τετάρτης, μετά τις πρωινές, εξίσου μεγάλες διαδηλώσεις.
 
Ωραία είναι η Μαδρίτη το βράδυ...





και η Βαλένθια επίσης!



Ιταλία Τεργέστη : Χιλιάδες διαδήλωσαν Δεν χρωστάμε - Δεν Πληρώνουμε!



Ισπανία είστε το καμάρι της Εργατικής Τάξης!

 

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Τι μας διδάσκει η Ευρώπη;

   
talvivaara-falls-on-radioactive-leak-worries

photo από mining.com
Διαβάζουμε αυτές τις μέρες για μια διαρροή που έχει ονομαστεί  “η μεγαλύτερη χημική καταστροφή στην ιστορία της Φινλανδίας”.
  • Διαβάζουμε για τις επιπτώσεις νέων μεθόδων που χρησιμοποιούνται σε βιομηχανική κλίμακα.
  • Διαβάζουμε για περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις βάση ΜΠΕ που δεν αναφερόντουσαν σε όλες τις εξορυκτικές δραστηριότητες. Διαβάζουμε για εποπτεύουσες αρχές που αδρανούν μπροστά σε εταιρικές αυθαιρεσίες.
  • Διαβάζουμε για πιθανή διαπλοκή ανάμεσα σε εργολάβους που ενεργούν ως κατασκευαστές και ταυτόχρονα ως ελεγκτές των κατασκευών.
  • Διαβάζουμε για κινητοποίηση τοπικών κοινωνιών που μένουν εκτός διαβούλευσης ενάντια σε μια επέκταση της πολυεθνικής μεταλλευτικής βιομηχανίας.

Είναι καιρός οι μέτοχοι ν’αρχίσουν ν’ανησυχούν…



Kάποτε, πριν από λίγους μόνο μήνες, υπήρχαν μόνο τα δικά μας ταπεινά ιστολόγια που έγραφαν για τις καταστροφικές επιπτώσεις της “μεγάλης επένδυσης” της Χαλκιδικής και για την αντίσταση της πλειοψηφίας των κατοίκων εναντίον της, απέναντι στην ενορχηστρωμένη προπαγάνδα του συνόλου των έντυπων, ηλεκτρονικών και τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης.
Kαι ενώ η παραπληροφόρηση στην Ελλάδα καλά κρατεί (αν και κομμάτια της πραγματικότητας αναδύονται από καιρού σε καιρό σε εφημερίδες και ραδιόφωνα), σήμερα η αντίσταση της Χαλκιδικής είναι θέμα σε όλα τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης!