Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Αθώωση: κλείνοντας η αυλαία...



Του Θοδωρή Ηλιόπουλου

  23 Γενάρη  2013 έκλεισε η αυλαία από το θέατρο του παραλόγου στο οποίο κλήθηκα να παίξω τον χειρότερο ρόλο της μέχρι τώρα ζωής μου.

Το σενάριο γράφτηκε 18 Δεκέμβρη του 2008, στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ και η αυλαία άνοιξε 23 Δέκεμβρη του 2008 στο σανίδι του Κορυδαλλού.


Πολυμελής  θίασος…  εκατοντάδες προσαχθέντες, δεκάδες συλληφθέντες και τελικώς κρατούμενοι σε σκόρπιες φυλακές της χώρας. Με τι δική του ιστορία ο καθένας, τις δικές του νύχτες σε κελιά απάνθρωπα.


Ο καθένας στο ρόλο του. Εγώ δεν είχα κείμενο, δεν πήρα ποτέ. Κείμενο είχαν οι δύο αστυνομικοί που με συνέλαβαν. Σενάριο λεπτομερές με μάρμαρα, μολότοφ, τακτικές κλπ. Δεν είχε καμία σημασία κανένας αυτόπτης, καμία μαρτυρία, τίποτα που να με αποδεσμεύει από αυτόν τον ρόλο… έπρεπε να παίξω.


Και έπαιξα… σχεδόν 9 μήνες φυλακισμένος, σχεδόν διαφανής από την απεργία πείνας και σχεδόν 4 χρόνια δέσμιος.


Τουλάχιστον στο φινάλε ανασύροντας τα χιλιοπαιγμένα σενάρια (και μεταξύ μας …κακοπαιγμένα) των αστυνομικών που με συνέλαβαν η δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι είμαι αθώος… λόγω αμφιβολιών, εγώ και οι άλλοι 3 συγκατηγορούμενοι μου αλλά και πλήθος συλληφθέντων από εκείνο τον Δεκέμβρη…


Όσο και απόθεμα ψυχής κι αν είχα, ο φάρος στο βάθος ήταν η αλληλεγγύη του κόσμου, εντός και εκτός των τειχών και πέρα από κάθε σύνορο.


Τον ευχαριστώ


ΥΓ. Δύναμη σε όσους/ες ενσαρκώνουν αυτή τη στιγμή αντίστοιχους ρόλους



 «Για πάντα ανίκανοι να νικήσουν αυτό που ποτέ δεν θα είναι ικανοί να καταλάβουν»
(το πιο παρήγορο σύνθημα που είδα ποτέ γραμμένο)

24-01-2013
Θοδωρής  Ηλιόπουλος

Δεν είναι νόμιμη η πολιτική επιστράτευση, (έλεγε..!)



Αντώνης Ρουπακιώτης, Αυγή, 24/02/2006, νυν Υπ. Δικαιοσύνης!

"Ι. Η πολιτική επιστράτευση κηρύχθηκε με την επίκληση των άρθρων 22 και 112 του Συντάγματος και του άρθρου 2 Ν.Δ. 171/1974. Το διάταγμα αυτό δεν έχει καταργηθεί μέχρι σήμερα, αλλά δεν εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπως η απεργία των ναυτεργατών και αυτό γιατί εκδόθηκε μετά την πτώση της δικτατορίας υπό την ισχύν του Συντάγματος 1952 με βάση τη Συντακτική Πράξη 1.8.1974, με σκοπό να αντιμετωπιστούν καταστάσεις μέγιστης ανάγκης της εποχής εκείνης, μεταξύ των οποίων δεν περιλαμβάνεται η απεργία.

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

«Το χάος θα έρθει από τους κάτω»


Υποδιοικητής Μάρκος, Πλανήτης Γη, Γενάρης 2013

ΜΕΞΙΚΟ Επειτα από δίχρονη απουσία ο υποδιοικητής Μάρκος των Ζαπατίστας απηύθηνε ένα ανακοινωθέν για το 2013 που, αν και γράφτηκε στη μεξικανική ζούγκλα, νομίζεις ότι έρχεται από δίπλα μας

Επιμέλεια: Κορίνα Βασιλοπούλου
«Το χάος θα έρθει από κάτω» προειδοποιεί ο ηγέτης των Ζαπατίστας, υποδιοικητής Μάρκος, στο πρώτο ανακοινωθέν της χρονιάς. Ο «σουμπκομαντάντε», ύστερα από μια σχετικά διακριτική παρουσία τα δύο τελευταία χρόνια, αύξησε τις δημόσιες παρεμβάσεις του στα τέλη του 2012, οπότε και ανακοίνωσε μια σειρά πολιτικών, ειρηνικών πρωτοβουλιών στα εδάφη του Τσιάπας και όχι μόνο. Το ανακοινωθέν του Μάρκος, το οποίο δημοσιεύθηκε στη μεξικανική εφημερίδα «La Jornada» φαίνεται πως ήρθε ως απάντηση στην πρωτοβουλία που εξήγγειλε ο νέος πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο για την «καταπολέμηση της φτώχειας». Το κείμενο, που έχει τίτλο «Εμείς και αυτοί», είναι γραμμένο με τη μορφή μονόλογου των ισχυρών της Γης απέναντι σε έναν φανταστικό συνομιλητή και καταλήγει με το σύνθημα/προειδοποίηση «Μαριτσιβέου»: «Εκατό φορές θα νικήσουμε», όπως σημαίνει στη γλώσσα των Ινδιάνων Μαπούτσε της Χιλής.