Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

“Ποιοι ντόπιοι; Δεν υπάρχουν!”

Οι Σουηδοί διαδηλώνουν (δείτε όλο το βίντεο). Στα λόγια ακούγεται κάπου “και ναι, θα χτυπηθούμε”. Αυτό σας λέει κάτι; Ο κόσμος πια γνωρίζει το κακό! ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!
 
To βίντεο: Stop mining industy greed (Sweden)
 

 
Δείτε το, ευκαιρία να ακούσετε (οι εραστές της μεταλλείας) και τους ήχους των εκρήξεων – να νιώσετε (ψηφιακά) τις δονήσεις!
 
Αξίζει να επισκεφτείτε και την ιστοσελίδα www.whatlocalpeople.se. Είναι οι δημιουργοί του βίντεοκλίπ και οι άνθρωποι που ο εγκέφαλος (εταιρικό τσιράκι) των εξορύξεων σε ομιλία του, είπε "δείχνω αυτά τα άδεια έρημα τοπία και ρωτάω, ποιοι ντόπιοι; Δεν υπάρχουν!" Έτσι προς απάντηση σε αυτή του την ειρωνική ερώτηση οι “ανύπαρκτοι” ντόπιοι έφτιαξαν αυτό το βίντεο και αυτήν την ιστοσελίδα.
 
 
 

Ο αγώνας κατά των μεταλλείων σε νέα φάση (video)


Αν κάποιοι νόμιζαν οτι όταν λέμε ότι παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας λέμε λόγια του αέρα, πλανούνται πλάνην οικτράν. Το εννοούμε. Θα πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας.
Ένα σάλπισμα αντίστασης στην Ελληνική κοινωνία ηχεί από τις πλαγιές του Περάματος, από το βουνό των Σκουριών, από το Πάικο και τα Κρούσσια. Μένει στον υπόλοιπο, συνολικό πληθυσμό της Ελλάδας, όπως περιγράφονται οι Έλληνες στο νέο μνημόνιο, να ακούσει αυτό το σάλπισμα και να κάνει ότι μπορεί, εκεί που είναι, γι’αυτό που τον απασχολεί.
Συνεντευξη του Ανεστη Στρατιαδη και του Γιαννη Καρυπιδη στο R CHANNEL Κομοτηνής και στη δημοσιογραφο Βασω Θεολογη, για τις εξελιξεις στο αντιχρυσο μετωπο. Ούτε στη Θράκη ούτε πουθενά!

Νέα ΤΟΞΙΚΗ ΔΙΑΡΡΟΗ από μεταλλείο στη Φινλανδία! Αυτή είναι η “ανάπτυξη” που μας περιμένει στη γωνία…

Από την περασμένη Κυριακή, 4 Νοεμβρίου, υγρά απόβλητα από το μεταλλείο Talvivaara στη Φινλανδία, το μεγαλύτερο μεταλλείο νικελίου και ουρανίου της Ευρώπης, χύνονται στις λίμνες της περιοχής.
Δείτε τι συμβαίνει στη Φινλανδία, όπου τα μεταλλεία υποτίθεται ότι λειτουργούν άψογα και χωρίς προβλήματα στο περιβάλλον:


Έξι ολόκληρες μέρες μετά την Κυριακή 4 Νοεμβρίου που η εταιρεία ανακοίνωσε τη διαρροή, οι Φινλανδοί ακόμα παλεύουν να τη σταματήσουν.
  • Χθες, 8 Νοεμβρίου, ζητήθηκε επισήμως η βοήθεια του στρατού (εδώ).
  • Η συγκέντρωση ουρανίου στα νερά των γειτονικών λιμνών βρέθηκε να είναι 100-200 φορές ανώτερη του φυσιολογικού (εδώ).
  • Όπως προέκυψε, το μεταλλείο δεν διέθετε “λίμνες εκτάκτου ανάγκης” (εδώ).
  • Για “σοβαρό περιβαλλοντικό έγκλημα” κάνει λόγο ο Υπουργός Περιβάλλοντος (εδώ).
  • Να κλείσει το μεταλλείο Talvivaara ζητάει υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομίας και Απασχόλησης (εδώ).
  • Να κλείσει το μεταλλείο ζητάνε και οι Φινλανδοί πολίτες που στις 30 Νοεμβρίου διαδηλώνουν γι’αυτό το σκοπό (εδώ).

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Λογαριασμοί νερού κατά της επένδυσης χρυσού στη Θράκη!

Πηγή: www.alterthess.gr

Καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών κατά των επενδύσεων χρυσού στην Θράκη έχει ξεκινήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα η ΔΕΥΑ Κομοτηνής στέλοντας τους λογαριασμούς του νερού σε φακέλους στους οποίους αναγράφεται “Ναί στο περιβάλλον...όχι στο χρυσό”.

Η Νύχτα των Κρυστάλλων...


Πηγή: www.tvxs.gr

Σαν σήμερα, πριν από 73 χρόνια, έγινε ένα μαζικό πογκρόμ κατά των Εβραίων τη νύχτα της 9ης προς τη 10η Νοεμβρίου 1938.

Η σημερινή Παγκόσμια μέρα κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού αποτελεί ημέρα μνήμης της «Νύχτας των Κρυστάλλων». 
Η νύχτα εκείνη αποτέλεσε την απαρχή των συστηματικών ενεργειών εξολόθρευσης των Εβραίων σε όλη την Ευρώπη, γνωστής ως «Ολοκαύτωμα». Μετά την εκλογή του κόμματος των Ναζί τον Ιανουάριο του 1933, εισήχθησαν αντισημιτικές πολιτικές υπό το καθεστώς του Χίτλερ. Στην Γερμανία ζούσαν περίπου 500.000 Εβραίοι οι οποίοι μετατράπηκαν από το καθεστώς σε αποδιοπομπαίους τράγους για όλα τα δεινά που αντιμετώπιζε η Γερμανία˙ την ήττα στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, της άρχισαν να κατηγορούνται ως οι υπαίτιοι για την ήττα στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον υπερπληθωρισμό (1921-1923) και την Μεγάλη Ύφεση του '30. Έτσι, στις αρχές του 1933, η γερμανική κυβέρνηση, έθεσε σε ισχύ μία σειρά αντισημιτικών νόμων σαν αυτόν που απέκλειε τους Εβραίους από τις δημοσιές υπηρεσίες.

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Δεν έχει ανάγκη η κοινωνία μας από στείρο και τυφλό μίσος


«Δεν έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η κοινωνία μας από στείρο και τυφλό μίσος. Έχει ανάγκη από ανθρώπους που μέσα από συλλογικότητες θα μπορέσουν να προσφέρουν» ο συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής Αλκίνοος Ιωαννίδης, μιλά στην Κρυσταλία Πατούλη με αφορμή την Πατρίδα*, συμμετέχοντας στον δημόσιο διάλογο του tvxs. (03/11/2012)

Κρ.Π.: Πώς έχεις βιώσει την σημερινή ελληνική κρίση; Πώς την έχεις αντιληφθεί, δηλαδή, με τη δική σου ματιά;

Αλκ.Ι.: Βιώνουμε αυτή την κρίση εδώ και πολλά χρόνια. Σίγουρα υπάρχουν νέα δεδομένα, αλλά δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.

Είναι αποτέλεσμα χρόνιων ασθενειών. Βιώναμε τα συμπτώματά τους, κάποια τα συνηθίσαμε, για κάποια γκρινιάζαμε που και που, καμιά φορά κάναμε κάτι γι’ αυτά, καμιά φορά όχι… Ζήσαμε, και καλά ανύποπτοι, την πολυετή προετοιμασία της σημερινής κατάληξης. Δεν προέκυψε ξαφνικά.

Δεν αισθάνομαι, δηλαδή, ότι ζούσα σε μία υγιή χώρα, η οποία ξαφνικά αρρώστησε. Ίσα ίσα.

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Ακούστε το καλά! Ετούτο το Μημόνιο θα μείνει στα χαρτιά!

Συγκλονιστική η συγκέντρωση στην Αθήνα, πάνω από 200.000 διαδηλωτές απέκλεισαν την βουλή παρά το σχέδιο εκέννωσης με βία, δακρυγόνα και "αύρες" νερού. Παρά την καταρακτώδη βροχή...
Δίνοντας μια υπόσχεση. Ετούτο το μνημόνιο θα μείνει στα χαρτιά!



Ποιος τη ζωή μου, ποιος την κυνηγά
να την ξεμοναχιάσει μες στη νύχτα;
ουρλιάζουν και σφυρίζουν φορτηγά
σαν ψάρι μ' έχουν πιάσει μες στα δίχτυα

Για κάποιον μες στον κόσμο είν' αργά
ποιος τη ζωή μου, ποιος την κυνηγά;

Ποιος τη ζωή μου, ποιος παραφυλά
στου κόσμου τα στενά ποιος σημαδεύει;
πού πήγε αυτός που ξέρει να μιλά
που ξέρει πιο πολύ και να πιστεύει;


Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου


ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!
Η ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ '73!

Συνέντευξη του Κώστα Γαβρά για τα μεταλλεία χρυσού.


"...γιατί νομίζω ότι θα είναι μεγάλη η καταστροφή. 'Οχι μόνο το πεδίο θα αλλάξει, και η θάλασσα θα αλλάξει, θα γίνει καταστροφή τέλεια.  Και οι άνθρωποι θα αλλάξουν. Το χειρότερο που μπορεί να γίνει για λίγο χρυσό. Και επιπλέον ο χρυσός και τα λεφτά δεν θα πάνε στην Ελλάδα, θα πάνε έξω... Ελπίζω να τα καταφέρετε να τους σταματήσετε..."

( Η συνέντευξη πάρθηκε λίγο μετά την συνέντευξη τύπου που έδωσε, μαζί με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Φ.Κ.Θ) Δημήτρη Εϊπίδη για την δημιουργία της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης)

Λίγα λόγια για τον Κώστα Γαβρά.

Ο Κώστας Γαβράς είναι Έλληνας σκηνοθέτης του γαλλικού κινηματογράφου.
Γεννήθηκε στα Λουτρά Ηραίας Αρκαδίας και σπούδασε Συγκριτική Φιλολογία στη Σορβόνη καθώς και κινηματογράφο στην IDHEC. Καθιερώθηκε με μία σειρά πολιτικών θρίλερ που αποκάλυψαν το βίαιο πρόσωπο δικτατορικών καθεστώτων, μέσα από προσωπικές τραγωδίες ασυμβίβαστων ανθρώπων. Ο Γαβράς ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας 1969 (Ζ), και κέρδισε το Όσκαρ Σεναρίου 1982 (Ο αγνοούμενος). Κέρδισε επίσης Χρυσό Φοίνικα φεστιβάλ Κανών 1982 (Ο αγνοούμενος), Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Φεστιβάλ Κανών 1975 (Ειδικό δικαστήριο), Χρυσή Άρκτος Φεστιβάλ Βερολίνου 1990 (Μουσικό κουτί). To 2002 σκηνοθέτησε την ταινία Αμήν που κέρδισε Βραβείο César καλύτερου σεναρίου 2003. Στο Φ.Κ.Θ  το προηγούμενο Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012, στα πλαίσια των ειδικών προβολών, προβλήθηκε η νέα του ταινία Capital που κέρδισε τις εντυπώσεις του κοινού. 

Διευκρίνιση: Η έκφραση κοιτάσματα δεν εκφράζει την  κατάσταση των μεταλλείων χρυσού της Β.Ελλάδας, γιατί στην πραγματικότητα από έναν τόνο εξορυκτικού υλικού θα παίρνουμε από 0,18 έως 0,80 του γραμμαρίου χρυσό. Επομένως θα καταστραφούν τεράστιες περιοχές για να πάρουμε ελάχιστο χρυσό.

Χρυσή Αυγή: Εντός ή εκτός νόμου;

 

 Της Ιωάννας Κούρτοβικ

Τα δικαιώματα δεν μπορούν να αποτελούν όπλο στα χέρια των εχθρών τους. Γιατί δεν αποτελούν υπερβατικές αξίες, ενδεδυμένες μεταφυσική  ισχύ, αλλά εργαλεία για την κοινωνική οργάνωση  πάνω στις κοινά παραδεγμένες  (τυπικά τουλάχιστον)  αρχές  της δικαιοσύνης, ελευθερίας  και ισότητας και αν λειτουργούν ενάντια σ’ αυτές,  έχουμε ήδη μια διαδικασία ακύρωσής τους.
Όταν  το μόρφωμα αυτό διεκδικεί να είναι  εκτός δημοκρατικού πλαισίου  και  καυχιέται για την παραβατική του δράση το λόγο έχει η Δικαιοσύνη.
Αλλά μπορεί;

ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ "ΟΧΙ" - ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ


Κάποιοι μας αποκαλούν Έλληνες της Διασποράς, άλλοι πάλι τρίτη γενιά των Γκάσταρμπάιτερ, κάποιοι μας θεωρούν ξένους. Κάποιοι γεννηθήκαμε εδώ, άλλοι μόλις ανοίξαμε τις βαλίτσες μας και κάποιοι άλλοι πάλι ονειρευόμαστε να γυρίσουμε πίσω. Πηγαινοερχόμαστε στην Ελλάδα, έχουμε οικογένειες, φίλους, έρωτες και δουλειές. Μας συνδέουν η βιογραφία μας, οι μουσικές, τα σίριαλ, το θέατρο, η λογοτεχνία, οι αναμνήσεις μας, τα συναισθήματα που κουβαλάμε μέσα μας.

Έχουμε συγκλονιστεί, διαβάζοντας κάθε μέρα για τις όλο και πιο βίαιες, ρατσιστικές επιθέσεις της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Στη δική μας καθημερινότητα είχαμε συνηθίσει να μιλάμε για το ρατσισμό και τις βιαιοπραγίες που βιώνουμε ως μετανάστες στη Γερμανία και μάθαμε να παίρνουμε θέση. Δε θα ξεχάσουμε ποτέ τις εικόνες από τις επιθέσεις των νεοναζί κατά μεταναστών και προσφύγων το 1992 στο Ρόστοκ, όπου ο όχλος χειροκροτούσε και η αστυνομία κοιτούσε αμέτοχη. Και όλα αυτά σε απευθείας μετάδοση από την τηλεόραση. Όταν, όμως, η κοινωνία κλείνει τα μάτια μπροστά σε τέτοιου είδους φαινόμενα, δεν είναι επόμενο να ενθαρρύνονται νεοναζιστικές οργανώσεις, του τύπου NSU, που, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, δολοφονούσε μετανάστες με την εμπλοκή μάλιστα των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας;

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΑΜΑ ΕΒΡΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ

 
Ιδιαίτερα μαζική, δυναμική και αποφασιστική ήταν η συγκέντρωση κατά των χρυσωρυχείων την Κυριακή 4-11 στο Πέραμα Έβρου, που διοργανώθηκε από τη Διανομαρχιακή Επιτροπή Έβρου-Ροδόπης και τους Δήμους Αλεξ/πολης, Μαρώνειας-Σαπών και Κομοτηνής.

Μετά από όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες από το Περιφερειακό και τα Δημοτικά Συμβούλια, που με επιστημονική τεκμηρίωση απάντησαν ομόφωνα αρνητικά στη Μελέτη Περιβαλλονικών Επιπτώσεων που κατέθεσε η εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης, ήρθε να προστεθεί ακόμη μία μεγάλη αρνητική απόφαση των κατοίκων της περιοχής.

Μεγάλο πλήθος πολιτών από την Αλεξ/πολη, την Κομοτηνή, τις Σάπες και των γειτονικών με το Πέραμα χωριών συγκεντρώθηκαν στο λόφο του Περάματος όπου η εταιρεία Eldorado Gold θέλει να εγκαταστήσει τα ορυχεία χρυσού. Για ακόμη μια φορά αλληλέγγυοι στον αγώνα μας στάθηκαν κάτοικοι της Χαλκιδικής που με την παρουσία τους έδειξαν ότι ο αγώνας είναι κοινός σε όλη τη βόρεια Ελλάδα. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης, οι Δήμαρχοι Αλεξ/πολης Β. Λαμπάκης και Μαρώνειας-Σαπών Η. Ιωαννάκης, οι Βουλευτές Χαλκιδικής και Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη και Αϊχάν Καραγιουσούφ, τοπικοί εκπρόσωποι των κομμάτων Ν.Δ., ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Κ.Κ.Ε. και ΔΗΜ.ΑΡ. καθώς και αρκετοί περιφερειακοί σύμβουλοι. Ταυτόχρονα  πραγματοποιήθηκε συμβολική δενδροφύτευση στον χώρο που αποψίλωσε την θαμνώδη δασική βλάστηση η εταιρεία χρυσού.
Όλοι μαζί, εργαζόμενοι, φοιτητές, άνεργοι, αγρότες, κτηνοτρόφοι, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, επιστημονικοί, κοινωνικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς, πολίτες όλων των ηλικιών, διαδήλωσαν και τόνισαν για ακόμη μια φορά ότι:
÷ Το σύνολο της τοπικής κοινωνίας έχει πάρει την απόφασή του και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να την αγνοήσει. 
÷ Σε μια θετική απάντηση του Υπουργείου θα είμαστε στον λόφο του Περάματος έτοιμοι να αντισταθούμε στην καταστροφή του τόπου μας.

 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΟΙ ΧΡΥΣΟΘΥΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.

ΔΙΑΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΕΒΡΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

1η απεργιακή ημέρα: Ανταπόκριση απο Αλέξανδρούπολη.



 
Με επιτυχία κύλησε η 1η απεργιακή μέρα σε ότι αφορά τις κινητοποιήσεις στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, παρότι η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου δεν κάλεσε σε καμιά κινητοποίηση για σήμερα, υποτίμησε για άλλη μια φορά την αγωνιστική διάθεση του κόσμου και περιορίστηκε μόνο σε ένα τυπικό κάλεσμα σε συγκέντρωση, για αύριο το απόγευμα!
 Ιδιαίτερα, μαζική ήταν η πορεία του Σωματείου των Δημοτικών Υπαλλήλων , η οποία κατευθύνθηκε στα πολιτικά γραφεία των βουλευτών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έξω από τα οποία φώναξε συνθήματα αποδοκιμασίας. Χθες, οι ίδιοι είχαν πραγματοποιήσει κατάληψη στο κτίριο του Δημαρχείου, ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους για αύριο το πρωί στις 10:00 π.μ. στον ίδιο χώρο, αλλά και το απόγευμα στη μεγάλη συγκέντρωση των Σωματείων, στις 17:30, έξω από το Εργατικό Κέντρο.
Μαζική πορεία πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στους δρόμους της πόλης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύθηκε με τους Δημοτικούς Υπαλλήλους. Νωρίτερα, σε έναν ακτιβισμό, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ «σφράγισαν» τα υποκαταστήματα των τραπεζών της πόλης διακόπτοντας την λειτουργία τους, Φώναξαν συνθήματα κατά των τραπεζιτών και μοίρασαν απεργιακό υλικό στους πολίτες και τα καταστήματα. Έξω από την τράπεζα Πειραιώς και Αγροτική ακούστηκε και το σύνθημα: «Σάλα, που θέλεις και την Αγροτική  θα φύγεις με ελικόπτερο κάποτε και εσύ» και το «Η Αγροτική ανήκει στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το Ιδιωτικό».
Το ραντεβού όλων ανανεώθηκε για αύριο το απόγευμα στη μεγάλη συγκέντρωση στις 17:30 στο Εργατικό Κέντρο. Το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει ξεχωριστή συγκέντρωση την ίδια ώρα, έξω από το Δημαρχείο.

Γιώργος Πανταζίδης 

Φωτο από τη συγκέντρωση των Δημοτικών Υπαλλήλων

Ολοι στην απεργία! Κρίνεται το μέλλον μας!




Απεργιακό διήμερο ξεκίνησε σήμερα για τους εργαζόμενους όλης της χώρας. Η ψήφιση του 3ου μνημονίου φτωχοποίησης και ξεπουλήματος της χώρας, φαίνεται πως  αύριο θα είναι γεγονός παρά τους τριγμούς και τις απώλειες που θα έχει η τρικοματική κυβέρνηση. Εκτός και αν ο λαός με τους αγώνες του καταφέρει να τους σταματήσει ...Το μνημόνιο και ο προϋπολογισμός αυτός ούτως ή άλλως θα μείνουν στα χαρτιά καθώς τα αδέξοδα αυτής της πολιτικής είναι πλεόν έκδηλα σε όλους. Το ζήτημα όμως είναι να τους ρίξουμε πρωτού καταρρεύσει η  κοινωνία και οι άνθρωποι της και όχι να πέσουν από τα δικά τους αδίεξοδα όταν η κοινωνία θα έχει πληρως εξαθλιωθεί και ο φασισμός  θα έχει θεριέψει... Γιαυτό πρέπει να βγούμε όλοι στούς ΔΡΟΜΟΥΣ.

Το απεργιακό πρόγραμμα του διημέρου στην Αλεξανδρούπολη

- Τρίτη 6/11 στις 10:00π.μ. στο Δημοτικό Θέατρο συγκέντρωση των Δημοτικών Υπαλλήλων και πορεία στα γραφεία των βουλευτών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ του Νομού, όπου και θα επιδωθεί ψηφισμα διαμαρτηρίας για την στάση τους. Είχε προηγηθεί χθές Δευτέρα η κατάληψη του Δημαρχείου.

- Την ιδια ώρα κάλεσμα του ΠΑΜΕ για πορεία στο Δημαρχείο.

- Τρίτη 6/11 στις 9:30π.μ.Αποκλεισμός των υποκαταστημάτων των τραπεζών της πόλης απο μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

- ΤΕΤΑΡΤΗ 7/11 στις 17:30 μεγάλη συγκέντρωση έξω απο το Εργατικό Κέντρο.

Γιάννης Αγγελάκας: Να μην πέσουμε στην παγίδα των φασιστών

Συνέντευξη με την Φωτεινή Λαμπρίδη -

Τον θεωρώ έναν  από τους  πιο σπουδαίους καλλιτέχνες της γενιάς του. Πέρα όμως από την καλλιτεχνική του αξία, είναι και κάτι άλλο. Στις συναυλίες με τις Τρύπες και αργότερα του Αγγελάκα με τους Επισκέπτες βρίσκαμε ασφαλές καταφύγιο. Οσοι δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε στο περιβάλλον της ψευτογκλαμουριάς των προηγούμενων δεκαετιών κι αναρωτιόμασταν τι μας βαραίνει μέσα στην τόση ελαφράδα, ανασαίναμε στα τραγούδια του όπως και σε κάποιων άλλων λίγων ομότεχνων του άφθονο οξυγόνο. Είναι ένας επιπλέον λόγος που αφορά η προσωπική του ματιά στα πράγματα.
 
       
 
Απόψε  το βράδυ συμμετέχει στη συναυλία  αλληλεγγύης και οικονομικής ενίσχυσης στους 15 συλληφθέντες της αντιφασιστικής μοτοπορείας στο γήπεδο του Σπόρτινγκ μαζί με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, τον Σωκράτη Μάλαμα και τους Illegal operation. Αυτό έδωσε την αφορμή να του ζητήσουμε να σχολιάσει την βαρβαρότητα που ζούμε εξαιτίας της έξαρσης του ρατσισμού και της αύξησης των ναζιστικών πογκρόμ.
 
Ρατσιστική βία, πογκρόμ εναντίον μεταναστών και όχι μόνο στην Ελλάδα του 2012. Πως αισθάνεσαι;
 
Ανησυχώ και ντρέπομαι. Αν και δεν ζω στην Αθήνα, διαβάζω αυτά που συμβαίνουν συχνά στον Αγιο Παντελεήμονα και σε άλλες περιοχές, αφουγκράζομαι την  ατμόσφαιρα και προβληματίζομαι πολύ.  
 
Είμαστε ρατσιστές ή γίναμε με την κρίση;
 
Οταν μια χώρα ξεπέφτει τόσο πολύ οικονομικά, ψυχολογικά,  ηθικά, έχεις τέτοια φαινόμενα. Πάντα συνέβαινε αυτό. Οταν οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι ή όταν αισθάνονται για κάποιο λόγο ότι έχασαν ή κινδυνεύουν να χάσουν κάποιον υποτιθέμενο παράδεισο αντιδρούν βίαια. Από την άλλη με την κρίση αυτή βγαίνουν στην επιφάνεια όλα τα ελαττώματα του λαού μας. Υπήρχαν από πριν, απλά τώρα βγαίνουν πιο πολύ στην επιφάνεια. Αλλά το θέμα είναι να δούμε τι θα κάνουμε. Σήμερα η Χρυσή Αυγή χτυπάει τους ξένους, αύριο τι; Θα χτυπιόμαστε μεταξύ μας; 
 
Εξυπηρετεί η ΧΑ κατά τη γνώμη σου το σύστημα;
 
Απ΄ότι αντιλαμβάνομαι προωθείται η Χρυσή Αυγή από τα ΜΜΕ και γενικά από το σύστημα. Φαντάζομαι τους λόγους. Ίσως γιατί βλέπουν την άνοδο του αριστερού κινήματος και το φοβούνται πολύ. Την επιλέγουν ως αντίπαλο δέος. 
 
Η δική μας απάντηση;
 
Είναι κατά τη γνώμη μου λάθος να απαντήσουμε υστερικά και βίαια στην τρομοκρατία των εθνικιστών. Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το οπλοστάσιο τους για να τους αντιμετωπίσουμε αλλά να προσπαθήσουμε να τους συμπαρασύρουμε στον δικό μας πολιτισμό όχι να γίνουμε κι εμείς ζώα. Καμιά φορά είναι αναπόφευκτο να συγκρουστείς προκειμένου να υπερασπιστείς κάποιον που πέφτει θύμα της βίας τους αλλά το θέμα είναι να εξαντλήσουμε πρώτα τους τρόπους μας, τον διάλογο, ότι έχουμε να προτάξουμε από τον δικό μας πολιτισμό.
 
Ακουγα τους εθνικιστές να μιλούν για εμφυλιοπολεμικό κλίμα και τώρα ακούω και κάποιους από μας να το λένε. Αντί να απομονώσουμε αυτές τις φωνές τις αναπαράγουμε. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα τους  και στους  φόβους που καλλιεργούν τα ΜΜΕ. 
 
Πιστεύω στον διάλογο. Για μένα η απάντηση στον φασισμό δεν είναι η φράση τσακίστε τον φασισμό ούτε θεωρώ υπέρ μας να τσακώνονται αριστεροί βουλευτές στα παράθυρα με τους χρυσαυγίτες. Μπορούμε να τους αναγκάσουμε να συζητήσουν;
 
Γιατί φαίνεται δύσκολο να απομονώσουμε σαν κοινωνία αυτές τις συμπεριφορές και γενικά να αντιδράσουμε απέναντι σε όσα μας επιβάλλονται;
 
Από τη μία θερίζουμε ότι σπείραμε την εποχή του μεγάλου γλεντιού με τους ελληνάρες στα όπα τους. Τρώμε αυτή τη βλακεία που καλλιεργούσαμε χρόνια, Πως θα αντιμετωπίσουμε  ενωμένοι αυτές τις απειλές τώρα; Ποια απάντηση να δώσει μια κοινωνία κατακερματισμένη, διασπασμένη; Μόνο αν ξεπεράσουμε τον ατομισμό μας και εξελιχθούμε. Ο καθένας πρέπει κάτι να θυσιάσει. Από την άλλη ο άθρωπος που υποφέρει διασπάται εύκολα, θολώνει από τα οικονομικά και τα ψυχολογικά προβλήματα, μπερδεύεται. 
 
Μακάρι να αντιληφθούμε ότι έχουμε κοινό συμφέρον γιατί είμαστε θύματα μιας κατάστασης. Εχουμε κοινό συμφέρον να έχουμε καλύτερους πολιτικούς, καλύτερη ζωή. Να θυμηθούμε ότι ξέραμε από πριν ποιοι από αυτούς ήταν απατεώνες και το ανεχθήκαμε. 
 
Να δούμε ποιος είναι ο πραγματικός μας στόχος: μη φαγωθούμε μεταξύ μας.
 
Ολες οι εποχές είναι δύσκολες αλλά να μην παραδοθούμε στην άνευ όρων βλακεία. 
 
Εχει επηρεαστεί  το τραγούδι σου, η γραφή σου από όλη αυτή η κατάσταση;
Πολύ. Πού ζω; Σε άλλο κόσμο; Πάντα με αυτά παλεύω και πάλευα. Τι συμβαίνει μέσα μου και γύρω μου. Με ενδιαφέρει να ξυπνάω και να αισθάνομαι ότι οι δίπλα δεν υποφέρουν.
 
Τελικά αλλάζει ο κόσμος με ένα τραγούδι;
 
Ο κόσμος  δεν αλλάζει μ' ένα τραγούδι αλλά κάποιοι άνθρωποι αλλάζουν. Κι αυτό μπορεί να το μεταδώσουν. Κι αν από γενιά σε γενιά μεταφέρεται μια ελπίδα, αυτό είναι κάτι.
 
 
             

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Ηχηρό μήνυμα αντίστασης κατά των Χρυσωρυχείων στο Πέραμα Έβρου


 

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην επένδυση εξόρυξης χρυσού στην περιοχή του Περάματος Αλεξανδρούπολης πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή, από τη Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης - Έβρου κατά των χρυσωρυχείων και τους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Μαρωνείας - Σαπών και Κομοτηνής.

Στην συγκέντρωση συμμετείχαν εκπρόσωποι τοπικών και πολιτικών φορέων, οι βουλευτές Χαλκιδικής και Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αϊχάν Καραγιουσούφ και Κατερίνα Ιγγλέζη, οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης και Μαρώνειας–Σαπών, καθώς και πολίτες που μετέβησαν στο Πέραμα από την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, τις Σάπες και τη Χαλκιδική. Φοιτητές, εργαζόμενοι, άνεργοι, αγρότες, αυτοδιοικητικοί και κοινωνικοί φορείς, διαδήλωσαν και τόνισαν πως η «αναπτυξιακή πολιτική» που ευαγγελίζονται τα Χρυσωρυχεία, δεν θα αποφέρει κανένα κέρδος στην εθνική οικονομία αλλά μόνο τεράστια κέρδη στους χρυσοθήρες, αφού και οι θέσεις εργασίας θα είναι ελάχιστες. Παράλληλα, έγινε πορεία στο χώρο των εγκαταστάσεων της εταιρείας «Χρυσωρυχεία Θράκης».
Όπως τόνισαν μέλη της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης - Έβρου, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών, επαναδιατυπώνει, για πολλοστή φορά, την άρνηση της τοπικής κοινωνίας στην εξόρυξη χρυσού και συγχρόνως στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση, προκειμένου να μην υποστηρίζει τέτοιου είδους επενδύσεις.

Στο τέλος της συγκέντρωσης ομάδα διαδηλωτών ξήλωσε συμβολικά τα συρματοπλέγματα που έχει τοποθετήσει στον εργοταξιακό της χώρο η εταιρία και έγραψε συνθήματα στις εγκαταστάσεις της. Ήταν το ελάχιστο μήνυμα πως πρέπει επιτέλους να σπάσουμε τον φόβο και τα δεσμά της υποταγής και του εκμαυλισμού, που οι πολυεθνικές χρυσού προσπαθούν να επιβάλλουν στις τοπικές κοινωνίες. Στη Χαλκιδική με την ακραία τρομοκρατία του επίσημου κράτους, ακόμα και με χρήση πλαστικών σφαιρών, στη Θράκη –προς το παρόν- με την ωμή εξαγορά συνειδήσεων και τα εξόφθαλμα ψεύδη για ανύπαρκτες θέσεις εργασίας και «σεβασμό» στο περιβάλλον. Το μήνυμα πως ο δρόμος του αγώνα θα είναι σκληρός αλλά νικηφόρος, δόθηκε σε ένα πρώτο και συμβολικό επίπεδο. Είναι υπόθεση όλων των πολιτών της Θράκης, να πιάσουν από δω και πέρα, το νήμα του ανυποχώρητου αγώνα και της ανυπακοής στους νόμους που οι υπάλληλοι της τρόικας και των πολυεθνικών προσπαθούν να επιβάλλουν.
Περισσότερες φωτο εδώ.

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Δυναμικό "ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ" απο χιλιάδες πολίτες στο Πέραμα

 "Εξόρυξη δε γίνεται, μη τρέφετε ελπίδες, αν θέλετε χρυσό ανοίξτε τις θυρίδες"

Σήμερα περισσότεροι από 2000 πολίτες από τη Θράκη, τη Χαλκιδική και άλλα μέρη της Ελλάδας είπαμε ένα δυνατό όχι στην επένδυση των Χρυσωρυχείων της Eldorado Gold, που έχει βάλει σκοπό να καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας. Περισσότερα αύριο.

* Ευχαριστούμε το Γιώργο Χατζηγεωργίου για τις φωτογραφίες