Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Όταν το ψέμα δεν κρύβεται...με τίποτα!

Στις 10/04/2012 στο κεντρικό δελτίο της ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ο παρουσιαστής και εκπρόσωπος της εταιρίας Χρυσωρυχεία Θράκης, μας έκαναν την μεγάλη τιμή να ασχοληθούν λεπτομερώς με δημοσίευμα μας στη σελίδα της ανοιχτής συνέλευσης που είχε θέμα την επένδυση χρυσού στο Πέραμα και τις ολέθριες επιπτώσεις της στους κατοίκους των χωριών της περιοχής (Μπορείτε να το αναζητήσετε στη σελίδα μας). Σε αυτή την παρωδία ενημέρωσης ο εκπρόσωπος της εταιρίας αναμάσησε τα χιλιοειπωμένα ψεύδη της εταιρίας τα τελευταία χρόνια. Ποια είναι αυτά: 
 1. Η ποιότητα ζωής των κατοίκων στη περιοχή όχι μόνο δεν θα επιβαρυνθεί αλλά θα βελτιωθεί!
2. Δεν υπάρχει λίμνη τελμάτων! Μόνο αφυγρασμένο μη τοξικό, αβλαβές, στερεό υπόλειμμα της επεξεργασίας χρυσού.
3.Δεν θα υπάρχει όξινη απορροή επειδή το άνω εκμεταλλεύσιμο μετάλλευμα είναι οξειδωμένο = αβλαβές;;! (και σημείωση μας, οι αλουνίτες, τα θειούχα πετρώματα που βρίσκονται σε κατώτερους ορίζοντες και τα οποία περιέχουν αρσενικό, κάδμιο, ψευδάργυρο, μόλυβδο, ενώσεις αλουμινίου και βέβαια άφθονο Θείο που σε επαφή με την ατμόσφαιρα και τη βροχή σχηματίζει θειικό οξύ δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης...).
4. Το δάσος της μαύρης Πεύκης θα μείνει εν πολλοίς ανέπαφο!
5. Το κυάνιο δε θα ξεπερνάει το 1ppm με όριο τα 10 στο υπόλειμμα και θα είναι αβλαβές...
Και άλλα ωραία...
Σημειώνουμε την μεγάλη δυσκολία του εκπροσώπου ακόμα και να διατυπώσει τα παραπάνω ψεύδη (δείτε το βίντεο για να πειστείτε!) γεγονός που αποδεικνύει πως όταν η επιστημονική άποψη δεν συμβαδίζει με την αλήθεια και την ηθική, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και δεν κρύβεται!
Αλλά και τη προσπάθεια του παρουσιαστή να διαστρεβλώσει τις θέσεις μας πετσοκόβοντας αποσπάσματα του κειμένου μας, φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να παρουσιάσει αναφορά μας στους ελάχιστους χειριστές που υπάρχουν στα γύρω χωριά του Περάματος, Κόμαρου ,κλπ ώστε να μπορούν να πιάσουν δουλειά όπως τους τάζει η εταιρία, ως ατυχή μας  αναφορά που αφορά ολόκληρο το Νομό Έβρου!

Ως απάντηση σε όλα αυτά τα εξόφθαλμα ψεύδη παραθέτουμε απλά την απόφαση-πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για απαγόρευση της χρήσης Κυανίου στη μεταλλουργία, ως άκρως επικίνδυνη μεθόδου για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Και το ακόλουθο άρθρο στη σελίδα μας, του Καθηγητή Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και καταξιωμένο Εβρίτη επιστήμονα, απόλυτο γνώστη και μελετητή της γεωλογίας της περιοχής κ. Αρίκα, το οποίο, παρά τις κάποιες εξειδικευμένες αναφορές του, αξίζει όλοι να το ανατρέξετε καθώς απαντάει με συγκλονιστικό και τεκμηριωμένο τρόπο, σε όλα τα βρώμικα ψεύδη της εταιρίας. Και θα ακολουθήσουν βέβαια και άλλα...
Και κάτι τελευταίο: Όσο οι απαντήσεις της εταιρίας και η δήθεν "αντικειμενική ενημέρωση" τοπικών καναλιών, υποτιμούν με τόσο ακραίο και εξόφθαλμο τρόπο την νοημοσύνη και τις αγωνίες της τοπικής κοινωνίας, αλλά και το δικαίωμα της στη πλήρη ενημέρωση για τις επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των παιδιών της, τόσο θα εξοργίζουν και θα πεισμώνουν τους πολίτες της .


Το ένα από τα δύο βίντεο της συνέντευξης το άλλο μπορείτε να το βρείτε στο διαδίκτυο

Ορυκτοχημεία των μεταλλευτικών τελμάτων στο προτεινόμενο έργο Περάματος και η παραπληροφόρηση της εταιρείας “Χρυσωρυχεία Θράκης”


Κυριάκος Αρίκας
Υφηγητής Ινστιτούτου Ορυκτολογίας–Πετρογραφίας Πανεπιστημίου Αμβούργου
Εισαγωγή
Η πρόσφατη „Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΠΠΕ)“ της εταιρείας „Xρυσωρυχεία Θράκης“ περιέχει για τη χημική σύσταση των μεταλλευτικών τελμάτων ένα κεφάλαιο (σελ. 149) με περιεχόμενο μονο δυόμιση σειρών, ως εξής:
«6.3.3.3. Χημική ανάλυση αφυγραμένου τέλματος (filter cake)
Τα στερεά που περιέχονται στον πολφό του τέλματος, όπως έχει προκύψει από τις μέχρι τώρα αναλύσεις, αποτελούνται κυρίως από χαλαζία ….!!!
(SiO2) και δευτερευόντως από καολινίτη [Al2Si2O5(OH)4]».
Η υπεραπλοποιημένη και ευτελής αυτή παράθεση αποτελεί μεγάλο εμπαιγμό έναντι της κοινωνίας της Θράκης. Η εταιρεία υποβιβάζει τη νοημοσύνη των πολιτών της Θράκης εκφράζοντας με μία πρόταση δυόμιση σειρών και με δύο ονόματα ορυκτών τον χημισμό 10-12 εκατομυρίων τόνων τοξικών μεταλλευτικών τελμάτων που θα παράγει το έργο Περάματος στη διάρκεια των 8 – 9 ετών.
Εφ’ όσον η εταιρεία δεν θέλει, ή μάλλον για ευνόητους λόγους δεν τολμάει, να δημοσιοποίηση την πολύπλοκη σύσταση των μεταλλευτικών τελμάτων, θα βοηθήσουμε εμείς στην ενημέρωση των κατοίκων της Θράκης για το σοβαρό αυτό θέμα:

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ;;...! ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ !!


Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Δωρεάν σεμινάρια ανάπτυξης εφαρμογών για iPhone και iPad

Αναζητώντας ευκαιρίες δημιουργικής αυτοαπασχόλησης που μπορούν να προσφέρουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα, η Ανοιχτή Συνέλευση Αλεξανδρούπολης διοργανώνει δωρεάν σεμινάρια που αφορούν την ανάπτυξη λογισμικού για κινητά τηλέφωνα και tablets και συγκεκριμένα για iPhone και iPad.
Ο πρώτος κύκλος των σεμιναρίων θα αφορά τις παρακάτω ενότητες:
  • Εγκατάσταση και παραμετροποίηση του περιβάλλοντος ανάπτυξης εφαρμογών για iPhone και iPad χρησιμοποιώντας το Monotouch

Σύλληψη μέλους της Χρυσής Αυγής γα επίθεση στο Στέκι Μεταναστών στα Χανιά


 Ανακοίνωση του Κοινωνικού Στεκιού-Στεκιού Μεταναστών


Ξημερώματα Μ. Δευτέρας, γύρω στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, ένα μαύρο αυτοκίνητο σταμάτησε στο στενό της Χατζημιχάλη Νταλιάνη και οι επιβαίνοντες του έσπασαν αναίτια την πόρτα του Κοινωνικού Στεκιού- Στεκιού Μεταναστών. Λίγα λεπτά νωρίτερα το ίδιο αυτοκίνητο είχε περάσει από τη Σαρπιδώνος με τους επιβαίνοντες να κραυγάζουν «ΑΙΜΑ ΤΙΜΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ».

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Συνέντευξη του οικονομολόγου Ντείβιντ Χέρβευ για την οικονομική κρίση









Η ελληνική κυβέρνηση κήρυξε στάση πληρωμών στους πολίτες

Πριν από μερικά χρόνια η επιθεώρηση Times Higher Education τον συμπεριέλαβε στους 20 επιστήμονες ανθρωπιστικών σπουδών με τις περισσότερες βιβλιογραφικές αναφορές - ανάμεσα σε ονόματα όπως ο Καρλ Μαρξ, ο Ζίγκμουντ Φρόιντ και ο Μισέλ Φουκό. Οι συνάδελφοί του τον γνωρίζουν ως έναν από τους σημαντικότερους γεωγράφους του τελευταίου αιώνα. Οι εκατομμύρια αναγνώστες του, όμως, προτιμούν να τον αντιμετωπίζουν ως έναν από τους ανθρώπους που επανέφεραν τη μαρξιστική σκέψη σε ένα ευρύτατο ακροατήριο, μέσα από τα κείμενά του αλλά και τις διαδικτυακές ομιλίες του.
Οι θέσεις του Ντέιβιντ Χάρβεϊ για την Ελλάδα δε θα μπορούσαν να συμπυκνώσουν με μεγαλύτερη καθαρότητα αυτό που συνέβη στη χώρα τα τελευταία δυο χρόνια. Η κυβέρνησή σας, μας είπε, είχε δύο επιλογές: ή θα σταματούσε να πληρώνει τους πολίτες ή τα ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Και προτίμησε το πρώτο.

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

O Manu Chao για τις Μέγα-εξορύξεις και η “Μεγάλη Πορεία για το Νερό” στο Εκουαδόρ

Σχόλιο: «Βέβαια είναι γνωστό σε όλους πως οι ιθαγενείς του Eκουαδόρ έχουν λύσει τα βιοποριστικά τους προβλήματα για αυτό αντιδρούν κατά αυτόν τον ακραίο τρόπο. Έχουν αφθονία θέσεων εργασίας, χρημάτων κλπ, γεγονός  που τους καθιστά ιδιαίτερα αδιάλλακτους απέναντι σε τέτοιες επενδύσεις, ενώ οι Εβρίτες έχουν ανάγκη από δουλειές ακόμα και αν αυτές είναι ελάχιστες, πολύ χαμηλά αμειβόμενες και με μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος…»
Απλά κάνουμε χιούμορ! Ίσως είναι η καλύτερη απάντηση στα γελοία επιχειρήματα της εταιρίας και των ντόπιων παπαγάλων της!


Η θυσία των Πακιστανών απαντάει στο ρατσιστικό παραλλήρημα κυβέρνησης και ακροδεξιάς

Το αμάξι με το ηλικιωμένο ζευγάρι έχασε την αριστερή στροφή, καβάλησε το ανάχωμα, σφηνώθηκε στις ράγες. Οι φωνές τους τράβηξαν τον γύρω κόσμο. Τέσσερις από τους 30 προσπάθησαν να βοηθήσουν.
Έφεραν στα ίσια το αμάξι, έσπασαν το τζάμι, αλλά δεν είδαν το τρένο. Ούτε προφανώς το άκουσαν. Δεν σφύριξε εκείνη την ημέρα. Στο πέρασμά του παρέσυρε το ηλικιωμένο ζευγάρι και δύο από αυτούς. Μετανάστες από το Πακιστάν.
Η είδηση για το δυστύχημα της περασμένης Παρασκευής στο Κρυονέρι Αττικής και για την εθνικότητα των 2 νεαρών που θυσιάστηκαν, προσπαθώντας να βοηθήσουν δύο Έλληνες έκανε το γύρο του κόσμου.

Τα μέσα ενημέρωσης και η Χρυσή Αυγή.

 Του Δημήτρη Ψαρρά  (αναδημoσίευση απο το tvxs)

Το live γιαούρτωμα τηλεπαρουσιαστή των Ιωαννίνων με αφορμή τη φιλοξενία στο κανάλι του Χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη έφερε ξανά στην επικαιρότητα, με κωμικοτραγικό βέβαια τρόπο, το δίλημμα των δημοκρατικών μέσων ενημέρωσης και των αντιφασιστών δημοσιογράφων: πώς αντιμετωπίζουμε τη ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή που κατεβαίνει στις εκλογές με ευοίωνες μάλιστα δημοσκοπικές επιδόσεις;
Δεν ισχύει άραγε και γι’ αυτήν ο κανόνας του δημοκρατικού διαλόγου που επιτάσσει το άνοιγμα των μικροφώνων ακόμα και για τους εχθρούς της δημοκρατίας; Μήπως η άρνηση να δοθεί σήμερα βήμα σ’ αυτούς γίνει αφορμή για να μη δοθεί αύριο βήμα σε κάποιους άλλους που η σύγχρονη δημοκρατική τάξη θεωρεί επίσης «ακραίους»; Το δίλημμα είναι υπαρκτό και η απάντηση δεν είναι εύκολη.
 

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Η ElDorado Gold στη Τουρκία - εικόνες απο τη μέλλον της Χαλικδικής και της Θράκης.

Ένας χάρτης των μεταλλείων χρυσού στα Βαλκάνια. Νούμερο 5 είναι το Kisladag, το μεγαλύτερο μεταλλείο χρυσού στην Τουρκία. 22.000 δέντρα κόπηκαν (ένας αληθινός θησαυρός για αυτήν την ημι-έρημη περιοχή) και τώρα αυτό το μέρος των 15.717 εκταρίων περιτριγυρίζεται από συρματόπλεγμα και μέσα από αυτό υπάρχουν οι εγκαταστάσεις 1 τετραγ. χλμ μεταλλείου, το μεγαλύτερο μεταλλείο χρυσού στην Τουρκία με βάθος περισσότερο από 500μέτρα.
Μετά από ένα χρόνο δικαστικών υποθέσεων, στις 9 Ιουλίου το 2007 το Τουρκικό Εφετείο αποφάσισε να κλείσει το χρυσωρυχείο του Kisladag που ανήκει στην Tuprag, θυγατρική της Canadian ElDoradoGold. H περιβαλλοντολογική μελέτη κηρύχθηκε «άνευ όρων παράνομη» και η πιθανότητα να συνεχιστεί κάποιου είδους παραγωγή θεωρήθηκε ότι θα προκαλούσε ανεπανόρθωτες βλάβες στην περιοχή. Για τον Mehmet Yelmaz, διευθυντή της Turpag (θυγατρική της Canadian ElDorado Gold), αυτή δεν ήταν μια τελικά απόφαση. Το μεταλλείο έκλεισε προσωρινά και η εταιρεία ετοιμάστηκε για μια μακρά δικαστική διαμάχη. Στις αρχές Μαρτίου του 2008 το μεταλλείο ξανάνοιξε!
Ο μισθός των εργατών είναι περίπου 750 Δολ.ΗΠΑ, ενώ το εισόδημα των αγροτών / κτηνοτρόφων από την εκτροφή ζώων και την καλλιέργεια λαχανικών, είναι το ίδιο, και ακόμη υψηλότερο. Η κατασκευή αγωγών – 8 χιλιόμετρα αγωγών μεταφέρουν νερό για το μεταλλείο από μια κοντινή γεώτρηση- προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των αγροτών το Σεπτέμβριο του 2005, αφού το νερό είναι το σοβαρότερο πρόβλημα της περιοχής, και μια μεγάλη σύγκρουση με την αστυνομία ακολούθησε. Μια ζωντανή αλυσίδα μπλόκαρε το δρόμο, 12 αγρότες υπέστησαν ξυλοδαρμό από την χωροφυλακή, 32 κατηγορήθηκαν για αντίσταση στην αστυνομία και πολλοί από αυτούς έπρεπε να πληρώσουν πρόστιμα εκατοντάδων Τούρκικων λιρών. Το χωριό Inai, αυτό που είναι κοντινότερο στο μεταλλείο, ακόμη αντιστέκεται.
«Φαινόταν ό,τι θα βρέξει αυτή την μέρα. Τα πρόβατα τα βάλαμε μέσα νωρίς το βραδάκι. Έλεγχα κάποια πράγματα στην άλλη άκρη της φάρμας όταν άρχισε να βρέχει», θυμάται ο Mahmut Kilali. Η μάντρα του βρίσκεται στο χωριό Aydemir , μόνο λίγα χιλιόμετρα από το μεταλλείο. Μερικές ώρες αργότερα έχασε τις αισθήσεις του, ολόκληρο το σώμα του έτρεμε, για λίγο τα συμπτώματα φάνηκαν να περνάνε αλλά ξανάρχισαν με δυνατούς εμέτους, σπασμούς και ανεξέλεγκτο κλάμα. Το επόμενο πρωί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Esme, της κοντινότερης πόλης. Εκεί ήταν χιλιάδες άνθρωποι από τα τριγύρω χωριά της περιοχής, με παρόμοια συμπτώματα, μερικοί και με αναπνευστικά προβλήματα, άλλοι με δυνατούς σπασμούς, πονοκεφάλους, παραλυσίες των άκρων. Όλοι τους είχαν βρεθεί έξω την ώρα της βροχής το προηγούμενο δειλινό, άλλοι για περισσότερη ώρα, άλλοι για λιγότερη ώρα, όμως όλοι είχαν αναπνεύσει τη χαρακτηριστική μυρωδιά που θύμιζε πικραμύγδαλο.
Την επόμενη μέρα το πόσιμο νερό της Esme περιείχε περισσότερο αρσενικό από ποτέ και δεν υπήρχε αμφιβολία ότι επρόκειτο για δηλητηρίαση από κυανιούχο άλας. Το αρσενικό είναι ένα από τα μέταλλα της τεχνολογίας του κυανίου και η μόνη πιθανή πηγή αρσενικού ήταν η περιοχή τουKisladag. Το επεισόδιο συνέβη εξαιτίας της όξινης βροχής που προκάλεσε εξάτμιση τοξικών και ο αέρας τα πήρε και τα μετέφερε μακρυά από το μεταλλείο.