Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Ψήφισμα της Πλατείας Φάρου 03/06/2011




 ΨΗΦΙΣΜΑ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, ΦΑΡΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΑΚΟΜΑ ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τώρα μιλάμε εμείς: Από τις 25 Μαϊου, χιλιάδες πολίτες έχουμε κατακλύσει τις πλατείες όλης της χώρας διεκδικώντας να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Έχουμε  διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, αλλά μας ενώνουν η αγανάκτηση για όσα συμβαίνουν καθώς και ο πόθος μας για δικαιοσύνη, ισότητα και αξιοπρέπεια. Είμαστε διαφορετικοί, αλλά είμαστε και θα μείνουμε όλοι μαζί ενωμένοι!

ñ   γιατί δεν μπορεί να θυσιάζονται ολόκληροι λαοί για να μη ζημιωθούν οι δανειστές - το χρέος δεν είναι δικό μας και δε θα το πληρώσουμε,
ñ   γιατί αυτό το πολιτικό σύστημα που κάνει τους φτωχούς, φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους, δεν μπορεί πια να αποφασίζει για μας χωρίς εμάς και πρέπει να ανατραπεί
ñ   γιατί θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από την εργασία μας, χωρίς τη διαρκή τρομοκρατία της ανεργείας
ñ   γιατί πρέπει να τιμωρηθούν όσοι λεηλάτησαν το δημόσιο πλούτο
ñ   γιατί η δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία είναι αναφαίρετα δικαιώματα όλων
ñ   γιατί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν πρέπει να περάσει


Η οργανωμένη παραπληροφόρηση δεν μας φοβίζει. Θα μείνουμε στις πλατείες μέχρι να φύγουν και να μην επιστρέψουν με άλλο προσωπείο, όλοι όσοι δημιούργησαν το σημερινό αδιέξοδο: Δ.Ν.Τ., Μνημόνια, τρόικα, κυβερνήσεις, τράπεζες και όσοι μας εκμεταλλεύονται. Θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε ενωτικά και συλλογικά μέχρι “Ταραχή να πέσει στον Άδη και το σανίδωμα να υποχωρήσει από την πίεση τη μεγάλη του ήλιου”.

Σας περιμένουμε να συζητήσουμε, να συμφωνήσουμε, να διαφωνήσουμε, να ψηφίσουμε, να ζήσουμε. Κι αυτό θα το κάνουμε όλοι μαζί.
Κλείστε τις τηλεοράσεις και ελάτε όλοι έξω στις πλατείες.

Άμεση δημοκρατία τώρα!


Αγανακτισμένοι και αποφασισμένοι πολίτες Αλεξανδρούπολης

Φωτογραφίες από τις συνελεύσεις και τις δράσεις μας...








Αποφάσεις Συνέλευσης 03/06/2011

Η χθεσινή συνέλευση των αγανακτισμένων και αποφασισμένων πολιτών της Πλατείας Φάρου αποφάσισε:

- την πρόσκληση σε συμμετοχή στην πορεία της Κυριακής 5 Ιουνίου 2011, πανευρωπαϊκής ημέρας διαμαρτυρίας, που θα ξεκινήσει στις 8μμ από την Πλατεία Φάρου, με κεντρικό σύνθημα

"ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ! ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ! ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ !
ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ !
ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΜΗΝΟΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΔΩ! "

Η πορεία, όπως και όλες οι συγκεντρώσεις και οι συνελεύσεις, θα είναι ειρηνική και μακριά από κομματικά σύμβολα και συνθήματα. Ο καθένας μπορεί να συμβάλλει δημιουργικά στην πορεία σεβόμενος τις δύο αυτές παραμέτρους (όπως πχ με σφυρίχτρες, ξυπνητήρια, κατσαρόλες κτλ).

- Με σκοπό τη σφαιρική ενημέρωση όλων μας, στην πλατεία Φάρου μετά το τέλος της πορείας, θα γίνει προβολή του ελληνικής παραγωγής ντοκιμαντέρ "Debtocracy", που αναζητά τα αίτια της κρίσης χρέους και προτείνει λύσεις.

- Υιοθετήθηκε από τη Συνέλευση το Ψήφισμα της Λαϊκής Συνέλευσης της Πλατείας Συντάγματος της 02/06/2011, που μπορείτε να διαβάσετε μέσω του συνδέσμου http://real-democracy.gr/el/%CF%88%CE%AE%CF%86%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CE%BB%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%AC%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%BE%CE%B5%CF%83%CE%B7%CE%BA%CF%89%CE%BC%CE%BF%CF%8D (Το αναλυτικό τροποποιημένο κείμενο της Πλατείας Φάρου θα αναρτηθεί εντός ολίγου στο ιστολόγιο)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ

Όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν στα οργανωτικά (προετοιμασία πανώ, φυλαδίων κτλ) της πορείας της Κυριακής 5 Ιουνίου 2011, παρακαλούνται να έρθουν στην Πλατεία Φάρου στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου 4 Ιουνίου.

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Ανακοινώσεις από την συνέλευση των "Αγανακτισμένων" στις 2 Ιουνίου








Στη συνέλευση αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να  γίνει την Κυριακή 5 Μαΐου (ημέρα Πανευρωπαϊκής κινητοποίησης "Αγανακτισμένων") μία πορεία η οποία θα ξεκινήσει στις 20.00 από την Πλατεία Φάρου ενώ στη συνέχεια (περίπου στις 21.00) θα ακολουθήσει συναυλία από τοπικό συγκρότημα. Στην πορεία θα συμμετέχουν και οι ποδηλάτες. 
Ως μέρες συνελεύσεων αποφασίστηκαν η Δευτέρα και η Πέμπτη ενώ ως μέρα "Δράσης" η Κυριακή. Στις ημέρες συνελεύσεων είναι ευπρόσδεκτοι όλοι οι συμπολίτες μας προκειμένου να λαμβάνουν μέρος στη λήψη αποφάσεων και να έχουν λόγο στις "Δράσεις" που αποφασίζονται από όλους ανεξαιρέτως του συμμετέχοντες. Οι συνελεύσεις αρχίζουν στις 18.00 το απόγευμα αλλά η ψηφοφορίες γίνονται περίπου στις 20.00 το απόγευμα. Όλα αυτά ισχύουν μέχρι τώρα και ενδέχεται να αλλάξουν σε κάποια επόμενη συνέλευση. Ωστόσο θα φροντίσουμε οποιαδήποτε αλλαγή να γνωστοποιηθεί μέσω του blog μας.
Κάποια θέματα που δεν συζητήθηκαν επαρκώς θα επανεξετασθούν στην αυριανή συνέλευση στις 20.00, στην Πλατεία Φάρου.

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Ανακοίνωση!

Αύριο, 1 Ιουνίου, όσοι επιθυμούν να υποστηρίξουν την απεργία των γιατρών, μπορούν στις 10 παρά τέταρτο το πρωί να βρίσκονται μπροστά στη Δημαρχεία, προκειμένου να φύγουν όλοι μαζί για το Νοσοκομείο. Διαφορετικά μπορούν να βρίσκονται στις 10 και τέταρτο στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Το απόγευμα στις 18.00 ισχύει το καθιερωμένο μας ραντεβού στον Φάρο. Στις 20.00 θα αρχίσει η συνέλευση και περίπου στις 21.00 θα ξεκινήσει η συναυλία των Gravity.

Η συμμετοχή σας είναι πάντα απαραίτητη!

Δημοσιονομική κρίση εν’ ολίγης…


Μετά την δημιουργία της ευρωπαϊκής οικονομικής ένωσης λόγο της κατάρρευσης των εμποδίων του εμπορίου (π.χ. συναλλαγματικός κίνδυνος, κίνδυνος επιτοκίων, δασμοί, ποσοστώσεις γραφειοκρατία…) ο όγκος τον ενδοκοινοτικών συναλλαγών αυξήθηκε. Αυτό έδωσε μια νέα ώθηση στον ενδοκοινοτικό ανταγωνισμό και στην αλλαγή κάποιων ανταγωνιστικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων που φαίνετε στην μείωση των μισθών.
 
Η κεντρική Ευρώπη και ειδικότερα η Γερμανία κράτησε παγωμένους τους μισθούς τα τελευταία χρόνια (εσωτερική υποτίμηση) και μείωσε το κόστος παράγωγης. 
 
Ενδεικτικότερη χώρα κ. Ευρώπης είναι η Γερμανικά με δεδομένα:
·         Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην ποιότητα
·         Προηγμένη και μεγάλου όγκου βιομηχανία
·         Μεγάλη οικονομία και εσωτερική αγορά
·         Υγιή δημοσιονομικά μεγέθη
·        Κ.α.

 
Με την επιπρόσθετη μείωση μισθών έπεσε το κόστος παραγωγής συνεπώς και η τιμή των γερμανικών προϊόντων και αυξήθηκε η ανταγωνιστικότητα τους!
 
Έτσι, αυξήθηκαν οι πωλήσεις και τα έσοδα στην οικονομία της Γερμανίας τα οποία και οδηγηθήκαν σε κερδοφόρες επένδυσης κεφαλαιουχικών αγαθών (χρεόγραφα της περιφέρειας).
Ο πυρήνας της Ευρώπης πλέον αγόραζε το χρέος της περιφέρειας που ήταν αποτέλεσμα της απώλειας ανταγωνιστικότητας από την συμμετοχή της στο ευρώ (μερική απώλεια κυριαρχίας δημοσιονομικής πολιτικής και απόλυτη απώλεια νομισματικής πολιτικής!)
 
Το χρέος της περιφέρειας αυξάνονταν σταθερά
(για πολλούς λόγους όπως: ανοδικός ρυθμός εισαγωγών εξαιτίας του εύκολου δανεισμού, μεγάλο ποσό τόκων και ανεμική ανάπτυξη), κυρίως της απώλεια της ανταγωνιστικότητας,  καθώς και της αξιοπιστίας.
 
Ώσπου η κρίση ρευστότητας του 2008 ταρακούνησε όλο το σαθρό σύστημα και προκάλεσε τριγμούς στην ευρωπαϊκή οικονομία των δυο ταχυτήτων που δεν μπορούσε να χρηματοδοτήσει άλλο πια το έλλειμμα της περιφέρειας!
 
Ο κίνδυνος της αθέτησης πληρωμών της περιφέρειας γενικότερα από ένα τέτοιο τεράστιο έλλειμμα αύξησε ταυτόχρονα και τα περιβόητα
spreads (η ποσοστιαία διαφορά από ένα επιτόκιο σε ομολογο μειωμένου κινδύνου σχετικά με το επιτόκιο αυτού που εξετάζεται) των ομολόγων της περιφέρειας (πχ. γερμανικό 5ετες ομόλογο vs ελληνικό 5ετες ομόλογο à 2,50%-14,50%=12,00% spread μονάδα=0,01). Πλέον τα ελληνικά ομόλογα αποτιμούνται με υψηλότατο ρίσκο (εμπόλεμων χωρών…)!
 
Οι κερδοσκοπικές κινήσεις στην αγορά συμβολαίων ανταλλαγής ρίσκου αθέτησης αποπληρωμής κρατικών ομολόγων
(
CDS) (ιδιαίτερα κατά της αγοράς της Ελλάδας εξαιτίας πολλών παραγόντων όπως: μικρό μέγεθος αγοράς και πολύ άσχημα μακροοικονομικά καθώς και πτώση αξιοπιστίας λόγω του σκανδάλου των Greek statistics) ήταν ακόμη ένα πλήγμα.
Δημιουργήθηκαν στοιχήματα λοιπόν και πόνταραν μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές στην αποτυχίας του ευρώ. Ταυτόχρονα και οι Κασσάνδρες οίκοι αξιολόγησης και επενδύσεων προμήνυαν μια βαθιά ύφεση στην οικονομία της περιφέρειας!

 
Αυτά οδήγησαν σε ταυτόχρονη αύξηση του κόστους δανεισμού για την περιφέρεια και μεγάλες αποδώσεις για το κέντρο!
 
Ένα άλλο αποτέλεσμα ήταν να διολισθήσει το ευρώ και φυσικά τα γερμανικά προϊόντα να γίνουν πιο φθηνά και να κερδίσουν παγκόσμια και ενδοκοινοτική ανταγωνιστικότητα! (60%-70% του εξωτερικού εμπορίου των χωρών της ευρωζώνης αφορά τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές!) Συνεπώς επιπρόσθετη απώλεια ανταγωνιστικότητας της περιφέρειας! Και άλλα
money για την κεντρική Ευρώπη (Γερμανία, Γαλλία) που τροφοδοτεί πλεονάσματα όταν βλέπουμε χώρες της περιφέρειας στα πρόθυρα κατάρρευσης! Τα λεφτά στα λεφτά!
 
 
Από την μια τα δομικά προβλήματα από την άλλη το σκληρό ευρώ σε συνδυασμό με την πίεση στους μισθούς που προήλθε από την Γερμανία, έκαναν την περιφέρεια να χάσει το παιχνίδι. Ακόμη και η Ισπανία που προνόησε και έκοψε μισθούς και γενικότερα δημόσιες δαπάνες έγκαιρα δεν τα κατάφερε, διότι απέκτησε ανεργία που έπληξε την κατανάλωση τροφοδοτώντας την κατάρρευση της ανάπτυξης.
 
 
Με τα επιχειρήματα τα κέρδη στους λίγους και οι ζημιές στους πολλούς καθώς και το
too big to fail δαπανήθηκαν πολλά λεφτά για την διάσωση του τραπεζικού τομέα και έτσι τα ιδιωτικά ελλείμματα απέκτησαν άρωμα δημόσιου χρέους ανεβάζοντας τον πήχη του ρίσκου αθέτησης αποπληρωμών της περιφέρειας!!!
 
Αυτά όλα σε συνδυασμό με το βολευτικό οικονομικό μοντέλο της Ελλάδα:
 

·         Μηχανισμός απορρόφησης ανεργίας και ψήφων ‘εδώ το καλό δημόσιο’
·         Διαφθορά
·         Μη έλεγχος
·         Αδιαφάνεια
·         Φοροδιαφυγή
·         Golden Δημόσιοι υπάλληλοι, ασύστολη σπατάλη και κακοδιαχείριση!
·         Μίζες για τα συμφέροντα των μεγάλο-επενδυτών και τραπεζιτών!
·         Εύκολος δανεισμός για μια 10ετια περίπου, λόγου της εισδοχής στην ευρωζώνη των δυνατών!
·         Αύξηση μισθών δημόσιου και ιδιωτικού χρέους με εξωτερική χρηματοδότηση που δαπανήθηκαν σε επενδύσεις εγχώριας αγοράς (+ αύξηση της κατανάλωσης εισαγόμενων προϊόντων!)
·         Σταδιακή διάλυση της αποταμίευσης που οδήγησε σε μεγαλύτερο εξωτερικό δανεισμό!
·         Επένδυση σε μη προϊοντικούς τομείς όπως στον τομέα ’ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μου’
·         Πολύ κακή εμπορική πολιτική για να μην τσινήσουν οι βολεμένοι! (ψηφοφόροι και πλούσιοι)!
·         Εστίαση της ανταγωνιστικότητας των εξαγόμενων προϊόντων στην τιμή και όχι στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.
·         Απόλυα βιομηχανικού τομέα
·         Χάσιμο συγκριτικών πλεονεκτημάτων σε γεωργία
·         Ελλιπής ενίσχυση του τουρισμού
·         Συγκυρία!!!!
·         Και άλλα πολλά….

 
 
Η επενδύσεις που στρέφονται προς την εγχώρια αγορά
όταν βέβαια είναι και μικρή, είναι άστοχες και γεννούν ελλείμματα που μεταφράζονται σε ‘στρεβλό οικονομικό μοντέλο’!
Δεν μπορεί η Ελλάδα με τα οικονομικά και δημογραφικά δεδομένα της να έχει παραπλήσιο μοντέλο με αυτό της Γαλλίας και Ιταλίας!!!
 
Έτσι συσσωρεύτηκε δημόσιο και ιδιωτικό χρέος!
 
Η εμμονή της ευρωζώνης στην εξυγίανση του δημόσιου τομέα σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό (μετά από όλα αυτά) πρόσβαση σε χρηματοδότηση από διεθνής αγορές, οδήγησαν μαθηματικά σε αυτό που ζούμε και αυτό που έρχεται! Αυτά τα πολιτικά σκηνο-παρασκήνια δεν έχουν την δύναμη να κάνουν τίποτε θετικό! Φρα-παιδία και τηλεόρασο-πληξία!
 
Όσο η κοινή γνώμη περιστρέφετε γύρω από αυτά που αφοδεύουν οι σκηνοθετημένοι παπαγάλο-θεατρίνοι ενημεροτές, τίποτε δεν αλλάζει!
 
Είμαστε εμείς για να βγούμε από το ευρώ και να ξανασχεδιάσουμε την οικονομία μας με αρχηγούς αυτούς και με την απαίδευτη πλειοψηφία?
Εδώ δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι παιχνίδι παίχτηκε εναντίον μας με συνένοχους εμάς με την επιτηδευμένη μας άγνοια! Μπορεί η Ιαπωνία να κατηγορεί το
tsunami ή μήπως οι υποδομές φταίνε? (όσο αφορά το πρόβλημα το ελληνικό)
Μήπως αντιλαμβανόμαστε τι γίνετε με αυτήν την αυτό-μαστιγούμενη γενική μεμψιμοιρία και τα τρεμάμενα ορθωμένα δήθεν στήθη των πολιτικάντηδων?
 
Πειστήκαμε να ακολουθούμε σαν τα παιδάκια τους μεγάλους κομματικό-πατέρες, χωρίς σκέψη, χωρίς κριτική και φυσικά αυτοκαταστροφικά και αυτότιμωριτικά, γιατί μάθαμε να μας αξίζουν λίγα στην πραγματικότητα!
 
ΤΟ ΚΟΜΜΑ!
 
Σε κώμα ήμαστε και μας κρατούν με τεχνιτό-ΔΝΤ-ΕΥΡΩ-ανάσα!
 
Πηγαίνετε να βάψετε κανένα τοίχο με τους χρωματισμούς σας!
 
Αυτά είναι τα αίτια εν ολίγης της κρίσης στον δημοσιονομικό τομέα της περιφέρειας συμπεριλαμβανόμενου και της πρωταθλήτριας Ελλάδας!
 
Όποιος ψάχνει για λύσεις βρίσκει! Η μασημένη τροφή είναι δανική και τοξική σαν το χρέος… Ι
 
Η ρητορική της κεντρικής Ευρώπης είναι εντελώς άστοχη αλλά βρίσκει απήχηση λόγο της μείωσης μισθών που έγινε πριν από καιρό! Εμείς πάλι κοιμόμαστε αφού έχουμε ταπεράκια και λιγα ‘φραγκα’ να πιούμε καφέ και να κράζουμε πετώντας μπούρδες!!!
Ι
Στην υγεία της ψευτορθολογικοποίησης του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος και της συντηρητικά νομιμοποιητικής οικονομικής επιστημονικής αυθεντίας!!!


Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Ο Μίκης Θεοδωράκης στηρίζει τους ``Αγανακτισμένους``



Ανοιχτή επιστολή Μίκη Θεοδωράκη με την οποία χαιρετίζει την πρωτοβουλία:


Χαιρετίζουμε τους δεκάδες, ίσως εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, κυρίως νέους μας, που μαζεύτηκαν στις πλατείες όλων των μεγάλων πόλεων, διαδηλώνοντας την αγανάκτησή τους για το Μνημόνιο-μνημόσυνο, ζητώντας να φύγει η Κυβέρνηση της ντροπής και όλο το πολιτικό προσωπικό που διαχειρίστηκε δημόσια αξιώματα, καταστρέφοντας, λεηλατώντας και υποδουλώνοντας την Ελλάδα. Η θέση όλων αυτών δεν είναι στη Βουλή, είναι στη φυλακή.

Χαιρετίζουμε τις πρώτες Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιούνται στο κέντρο των πόλεών μας, τον άμεσο δημοκρατικό χαρακτήρα που πασχίζει να ανακαλύψει το πρωτοφανέρωτο κίνημα των νέων μας.

Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους των δημόσιων επιχειρήσεων, που άρχισαν από χτες διαδηλώσεις, απεργίες και καταλήψεις, υπερασπιζόμενοι το κράτος μας, που χρειάζεται απελπιστικά, όχι την κατεδάφιση που προγραμματίζει το ΔΝΤ, αλλά τη ριζική του βελτίωση και μεταρρύθμιση.

Με τις κινητοποιήσεις τους, οι εργαζόμενοι του Ταμιευτηρίου, της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ υπερασπίζονται τη δική μας περιουσία, την περιουσία του ελληνικού λαού, που επιχειρούν τώρα να λεηλατήσουν οι ξένες τράπεζες, μέσω μιας κυβέρνησης-μαριονέτας τους στην Αθήνα.

Ο παραδειγματικά ειρηνικός χαρακτήρας των διαδηλώσεων απέδειξε ότι όταν η αστυνομία και οι προβοκάτορες δεν έχουν πάρει εντολή να επέμβουν, δεν ανοίγει μύτη. Καλούμε τους Έλληνες αστυνομικούς να μη δεχτούν να γίνουν τα όργανα των σκοτεινών δυνάμεων που θα θελήσουν ασφαλώς, σε κάποια στιγμή, να ματοκυλίσουν τους νέους μας και τους εργαζόμενους.

Η θέση τους, το καθήκον τους και το συμφέρον τους είναι στο πλευρό του ελληνικού λαού, της ειρηνικής του διαμαρτυρίας και διεκδίκησης, είναι στο πλευρό της Ελλάδας και όχι στων ξένων δυνάμεων που υπαγορεύουν στη σημερινή κυβέρνηση την πολιτική της.

'Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του Μνημονίου, και οι πέτρες ακόμα ομολογούν την αποτυχία του. Μετά από αυτή την εμπειρία δεν δικαιολογείται πλέον καμιά αυταπάτη. Ο δρόμος που πήρε και συνεχίζει η κυβέρνηση Παπανδρέου, υπό την καθοδήγηση των ξένων τραπεζών και υπηρεσιών, της Goldman Sachs και των Ευρωπαίων υπαλλήλων της, οδηγεί στην καταστροφή της Ελλάδας. Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσει τώρα, είναι επιτακτική ανάγκη να φύγουν τώρα.

Κάθε μέρα που περνάει οι πράξεις τους ομολογούν πόσο επικίνδυνοι είναι για τη χώρα. Διερωτώμεθα γιατί ο Εισαγγελέας δεν έχει επέμβει ακόμα εναντίον του Υπουργού Οικονομικών, για τις νέες δηλώσεις του περί επικείμενης χρεοκοπίας και άδειων ταμείων. Γιατί δεν έχει επέμβει για τις δηλώσεις περί εξόδου από το ευρώ του Προέδρου του ΣΕΒ και της Επιτρόπου.

Γιατί δεν έχει επέμβει για τη μαζική τρομοκρατία, με την οποία, μια χρεοκοπημένη κυβέρνηση, σε συνεργασία και καθ' υπαγόρευση της τρόικας, επιχειρεί ακόμα μια φορά να εκβιάσει τον ελληνικό λαό. Με τους Τιτανικούς, με τις εντατικές, με όλα αυτά που βγαίνουν και λένε για να τρομάξουν τους ΄Ελληνες, κατάφεραν να εξευτελίσουν τη χώρα διεθνώς και να την οδηγήσουν πραγματικά στο χείλος της χρεοκοπίας.

Αν ένας διευθυντής επιχείρησης μιλούσε για την επιχείρησή του με τον τρόπο που ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί του μιλάνε για την Ελλάδα, θα σάπιζε τώρα πίσω από τα κάγκελα της φυλακής καταδικασμένος για βαριά απιστία.

Απευθυνόμαστε και στους λαούς της Ευρώπης. Ο αγώνας μας δεν είναι μόνο αγώνας για την Ελλάδα, είναι αγώνας για μια ελεύθερη, ανεξάρτητη, δημοκρατική Ευρώπη. Μην πιστεύετε τις κυβερνήσεις σας, που λένε ότι τάχα εσείς βοηθάτε την Ελλάδα με τα λεφτά σας.

Μην πιστεύετε τα χονδροειδή, εξωφρενικά ψέματα των βρώμικων εφημερίδων, που θέλουν να σας πείσουν ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε δήθεν γιατί οι ΄Ελληνες είναι τεμπέληδες, όταν δουλεύουν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους! Την κρίση δεν την προκάλεσαν οι εργαζόμενοι, την προκάλεσε και τη χρησιμοποιεί το μεγάλο χρηματιστικό κεφάλαιο και οι πολιτικοί στις υπηρεσίες  του.

Τις μεγάλες τράπεζες και μόνο αυτές βοηθάνε τα προγράμματα τους, δήθεν σωτηρίας, αυτές ακριβώς που επέβαλαν μέσω των πολιτικών και των κυβερνήσεων που έχουν εξαγοράσει, το οικονομικό μοντέλο που οδήγησε στη σημερινή κρίση. Δεν υπάρχει καμιά άλλη λύση από τη ριζική αναδιάρθρωση του χρέους όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρώπης.

Δεν μπορεί οι τράπεζες και οι κάτοχοι χρήματος, που προκάλεσαν την κρίση, να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για τις ζημιές που επέφεραν! Δεν μπορεί οι τραπεζίτες να είναι το μοναδικό ασφαλές επάγγελμα στον κόσμο!

Δεν υπάρχει καμία άλλη λύση από την αντικατάσταση του σημερινού οικονομικού μοντέλου της Ευρώπης, που είναι φτιαγμένο για να δημιουργεί χρέος, με επιστροφή σε μια πολιτική τόνωσης της ζήτησης και της ανάπτυξης, και τον προστατευτισμό, με δραστικό επανέλεγχο του Χρήματος.

‘Η τα Κράτη μας θα κυριαρχήσουν στις αγορές, ή αυτές θα τα καταπιούν, και μαζί τους η Δημοκρατία και όλα τα επιτεύγματα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Η Δημοκρατία γεννήθηκε στην Αθήνα, όταν ο Σόλων διέγραψε τα χρέη των φτωχών στους πλούσιους. Ας μην επιτρέψουμε τώρα στις Τράπεζες να καταστρέψουν την ευρωπαϊκή Δημοκρατία, για να αποσπάσουν τα μυθώδη ποσά που οι ίδιες δημιούργησαν ως χρέος. Πως μπορεί να προτείνεται, για να διοικήσει την Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης, ένας άνθρωπος της Goldman Sachs...Τι είδους κυβερνήσεις, τι είδους πολιτικούς έχουμε στην Ευρώπη;

Δεν σας ζητάμε να υποστηρίξετε τον αγώνα μας για λόγους αλληλεγγύης, ούτε γιατί στα δικά μας χώματα γεννήθηκε ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, ο Περικλής και ο Πρωταγόρας, οι ιδέες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Ευρώπης. Δεν ζητάμε ιδιαίτερη μεταχείριση γιατί υπομείναμε, ως χώρα, μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην Ευρώπη αγωνιζόμενοι για να μην επικρατήσει στην ήπειρό μας ο φασισμός.

Σας ζητάμε να το κάνετε για το δικό σας συμφέρον. Αν αφήσετε τώρα την ελληνική, την ιρλανδική, την πορτογαλική, την ισπανική κοινωνία να καταστραφούν, στο βωμό του Χρέους και των Τραπεζών, θα έρθει σύντομα η δική σας σειρά. Δεν θα ευημερήσετε εν μέσω ευρωπαϊκών κοινωνικών ερειπίων. Εμείς αργήσαμε, αλλά ξυπνήσαμε. Ξυπνήστε κι εσείς.

Ας φτιάξουμε μαζί μια νέα Ευρώπη της ανάπτυξης, της δημοκρατίας, της ευημερίας, της ειρήνης, αντάξια της ιστορίας, των αγώνων, του πνεύματός της. Αντισταθείτε στον ολοκληρωτισμό των αγορών, που απειλεί να διαλύσει την Ευρώπη κάνοντάς την Τρίτο Κόσμο, να βάλει τον ένα ευρωπαϊκό λαό εναντίον του άλλου, να καταστρέψει την ήπειρό μας, ξανακάνοντας επίκαιρο τον φασισμό.


Η Ελληνική Νυρεμβέργη.

Μήπως όλα ξεκινάνε από αλλού;
Μήπως θα έπρεπε πρώτα απ' όλα να ζητηθεί ο λογαριασμός για την μεγάλη σπατάλη, η οποία μας έφερε εδώ που είμαστε σήμερα;
Γιατί δεν είναι η Τρόικα αυτή, που "έφαγε" το μεγάλο κεφάλαιο.
Δεν είναι το Μνημόνιο αυτό, που πραγματικά μας μάρανε.
Είναι όλο το σύστημα, το οποίο ο ελληνικός λαός ψήφισε και το ίδιο, το οποίο μας ατίμασε όλους.
Να χαιρόμαστε τις επιδοτήσεις της Ευρώπης τόσα χρόνια μπορούσαμε. Τώρα αντί να κοιτάξουμε κατάματα τα προβλήματα, που καθοδήγησαν την χώρα στην απόλυτη καταστροφή, κάποιος στρέφει την αγανάκτηση μας ξανά εκεί, που δεν πρέπει.
Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην ζητά πίσω τα δανεισμένα, ρωτάω εγώ.
Πρέπει όλη η Ευρώπη να πληρώνει τις ανέσεις του ελληνικού δημοσίου;
Και ας είμαστε δίκαιοι στην τελική. Κανείς δεν μπορεί μόνο να ζητάει!
Πιστεύω απόλυτα ότι μόνο η ελληνική Δίκη της Νυρεμβέργης θα μα σώσει κάπως. Μόνο όταν η έλλειψη συνείδησης μαστιγωθεί δημόσια και μόνο τότε τα πράγματα μπορούν να αναστραφούν και να πάρουν τη σωστή πορεία, που φέρνει πιο κοντά την πραγματικότητα στο φωτεινό μας μέλλον.

Μιλούσεβα Σβέτλα [sFesN0T0],
MSc της Μηχανικής,
MSc των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων,
Καθηγήτρια Πληροφορικής

Αλληλογραφία Νο2 (δύο αιώνες μετά)


Γεια σου ξάδερφε!
Πήρα το γράμμα σου και χάρηκα που είσαι καλά.
Άργησα λίγο βέβαια αλλά να...ξέρεις δουλειές.
Τώρα που είμαι σε διακοπές είπα να σου γράψω κι εγώ να μην λες πως δε σε σκέφτομαι.
Λυπάμαι βέβαια γι'αυτά που μαθαίνω, για τις δυσκολίες στη δουλειά σου κι όλα τα περίεργα που αναφέρεις για τις συνθήκες που άλλαξαν και σε ταλαιπωρούν.
Τι να πω, κουράγιο, θα έρθουν και καλύτερα χρόνια.
Εξάλλου εσύ ήσουν πάντα ο δυνατός θυμάμαι, ο δυνατός και ο έξυπνος που ποτέ δεν χρειαζόταν να προσπαθήσεις πολύ.
Με δυο κουβέντες όλους μας καθήλωνες.
Πώς να ξεχάσω που έλεγες "σε όποιο αφεντικό δουλεύεις από αυτό θα πληρωθείς".
Αλλά εσύ πάντα επέλεγες τα δύσκολα κι όταν έφτασε η ώρα να αποφασίσουμε και σου λέγαμε εμείς τα άσπρα ξαδέρφια σου "έλα μαζί μας στα σίγουρα και τα εύκολα" εσύ απαντούσες πως το πεπρωμένο σου είναι μαύρο κι εκεί ανήκεις.
Τώρα τι να κάνω κι εγώ?Μακάρι να μπορούσα να βοηθήσω.
Μα μη θαρρείς πως και για μας είναι εύκολη εποχή.
Δύσκολα ξάδερφε-δύσκολα! Μπορεί οι σάρκες να είναι τώρα περισσότερες και νεότερες, αλλά, πίστεψέ με, το κέρδος είναι λιγότερο. 
Τίποτα δεν είναι όπως παλιά.
Όλα είναι άγευστα σα βαλσαμωμένα, άσε που μετά βίας βρίσκεις κάτι ολόκληρο πια.
Εκεί να δεις! Από αλλού λείπουν χέρια ή πόδια ή κεφάλια
και συχνά με φρίκη στο λέω-δε βρίσκουμε μάτια ή καρδιά, συκώτι, νεφρά...φρίκη σου λέω φρίκη!
Θες και το χειρότερο:
Τελευταία μας φέρνουν όλο και πιο συχνά πτώματα χωρίς τη γλώσσα τους!
Όπως καταλαβαίνεις ανατρέπεται όλη η διεργασία μας. Πού να κάνουμε τη φωλιά μας?
Πώς να αναπτυχθούμε? Από πού να ξεκινήσουμε για να φτάσουμε κάπου?
Βλέπεις και για μας δεν είναι ρόδινα τα πράγματα, ξάδερφε.
Εύχομαι σε όλους μας κουράγιο και κυρίως εύχομαι ένα νέο ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΑΜ
για να έρθουμε επιτέλους στα ίσια μας.
Σε χαιρετώ ο ξάδερφός σου
Το άσπρο σκουλήκι.

Φυλλίτσα Ε.

Από το βιβλίο: Έβρου...αύρες, 1ο ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ, Εκδ. ΘΡΑΚΙΚΟΣ ΟΙΩΝΟΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 2011, ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΒΡΟΥ

Τση Τάβλας


Φασούλι το φασούλι
πόσο φουσκώσαμε ούλοι
μ'αέρα και με δανεικά
γλεντήσαμε ιδανικά
και τα κοπέλια μάλαμα 
 ήπιαν και το μεδούλι...
Ετσά π'αναμειχτήκαμε,
παέ που τσακιστήκαμε,
εκουτσοπορευτήκαμε,
με φράγκικο μαγγούρι,
μια να πατεί, μια να βαρεί
κι οι φίλοι και οι δούλοι
ξαναλογαριαστήκαμε.
Φασούλι το φασούλι
πανάδειο το σακούλι,
αστεία κοιταχτήκαμε
και ξαναγαπηθήκαμε...

Αναστάζιο

Από το βιβλίο: Έβρου...αύρες, 1ο ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ, Εκδ. ΘΡΑΚΙΚΟΣ ΟΙΩΝΟΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 2011, ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΒΡΟΥ

Ενημέρωση!

Σήμερα, 31 Μαΐου η συνάντησή μας θα γίνει μπροστά στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης στις 18.00. Σας περιμένουμε όλους εκεί!

Επίσης σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη, 1 Ιουνίου θα συναντηθούμε στον Φάρο στις 9.00 το πρωί με σκοπό στις 10.00 περίπου να είμαστε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης για να στηρίξουμε την Απεργία των γιατρών.

Η συμμετοχή σας είναι σημαντική! 

Αγωνιώδες αύριο



Aφορμή για τις παρακάτω σκέψεις και προβληματισμούς για την οικονομική κρίση, είναι όλη αυτή η ατμόσφαιρα των τελευταίων ημερών και κυρίως οι συγκεντρώσεις που απευθύνονται στους αγανακτισμένους πολίτες.

Τι συμβαίνει πραγματικά όμως?Και γιατί τα πράγματα πήρανε τέτοια τροπή?Τί θα γίνει από εδώ και πέρα,ποιά θα είναι η κατάληξη?Ερωτήματα θεμελιακά που απασχολούν τον καθένα μας.Το μόνο βέβαιο είναι πως η κρίση δεν είναι οικονομική,το εμφανές της σημείο είναι το οικονομικό γιατί μας αγγίζει και μας πλήττει όλους,έτσι όπως είχαμε μάθει να ζούμε από καιρό,μέσα σε μια μάλλον ψευδαίσθηση απόλαυσης,ανέσεων,πολυτέλειας.

Η ύλη(και η απόκτηση της) υπερεπενδύθηκε,θεοποιήθηκε,εξιδανικεύτηκε σαν το υπέρτατο αγαθό από την πλειονότητα των ανθρώπων και ίσως να συνεχίζει η ίδια κατάσταση ακόμη και σήμερα.Είμαστε όμως κατασκευασμένοι έτσι οι άνθρωποι και για τέτοια πράγματα?Ή μήπως όλα αυτά είναι πέραν των πραγματικών μας αναγκών?Οι ανάγκες μας σαφώς είναι λιγότερες,άλλες και απομακρυσμένες από την ύλη.Ήρθαμε πολύ κοντά στο υλικό και ταυτόχρονα υποτιμήσαμε το ανθρώπινο,απομακρυνθήκαμε ο ένας από τον άλλον ή για να έχουμε την ύλη δεν διστάσαμε να αδικήσουμε και να επιτεθούμε στον άλλον,επιτιθέμενοι στην πραγματικότητα στον ίδιο μας τον εαυτό.Με άλλα λόγια δημιουργήθηκε μια απόκλιση από την ίδια μας τη φύση,μια αλλοτρίωση.Μέσω αυτού του μηχανισμού αλλοτρίωσης και απανθρωπισμού φαίνεται πως λειτούργησαν οι κυβερνώντες τον τόπο τα τελευταία 37 χρόνια και κατάφεραν να κανιβαλήσουν τόσο πολύ πάνω στα πάντα,ώστε να βρισκόμαστε στο σημερινό αδιέξοδο.Τελικά όλοι αναζητήσαμε αγωνιωδώς τις ηδονές και τώρα είμαστε εκτεθιμένοι σε απίστευτες οδύνες και στο άγνωστο.

Και πως να τοποθετηθεί κανείς απέναντι στο άγνωστο?Οι φαντασιώσεις και οι αναπαραστάσεις δίνουν και παίρνουν.Ίσως για το λογο αυτό υπάρχει και όλη αυτή η παρερμηνεία στις σχετικές με το θέμα συζητήσεις,ότι δηλαδή από τη μια δεν θα γίνει τίποτα-δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις ή από την άλλη ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν τόσο μέχρι του σημείου που θα στερηθούμε ακόμη και την τροφή.Ίσως όμως και τα δυο να είναι υπερβολές τελικά.Ο φόβος για το άγνωστο παραμένει.

Αναρωτιέμαι ποια μπορεί να είναι η διαχείρηση που μπορεί να κάνει ο καθένας μας εντός του,αφού εκεί είναι εγκατεστημένη τελικά η κρίση.Από εκεί ξεκινάει και εκεί καταλήγει.Η προσωπική μου ανησυχία-αγωνία σχετίζεται περισσότερο με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον ανθρώπινο ψυχισμό οι οποίες είναι εμφανείς ήδη,οι αγχώδεις διαταραχές και οι καταθλίψεις έχουν αυξηθεί,το ίδιο και οι αυτοκτονίες πιθανά και πολλά από τα σωματικά νοσήματα που συνδέονται με την ψυχική κατάσταση όπως καρδιοπάθειες και καρκίνος.

Οι κινητοποιήσεις των πολιτών με την μορφή σιωπηρής διαμαρτυρίας που γίνονται τις τελευταίες ημέρες προσφέρουν ένα χώρο για να γίνει η σιωπή φωνή,η απραξία πράξη,η ακινησία κίνηση.Δίνουν δηλαδή τη δυνατότητα στον άνθρωπο να βρεθεί μαζί με άλλους που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, να μοιραστεί μαζί τους άγχη,φόβους ,αγωνίες την αβεβαιότητα για το μέλλον.Είναι με άλλα λόγια ένας τρόπος εκφόρτισης και εκτόνωσης του ψυχισμού,ώστε να αποφεύγονται περίεργα και απότομα περάσματα από την σιωπή στην έκρηξη οργής και στην καταστροφικότητα.Και μόνο από αυτή την άποψη οι συγκεντρώσεις αυτές έχουν ανεκτίμητη αξία.

Θεωρώ πως η συγκεκριμένη κρίση προσφέρεται για ένα γενικότερο αναστοχασμό και επανατοποθέτηση πάνω στα ζητήματα της ζωής,αυτό κυρίως καλούμαστε όλοι να κάνουμε με τους τρόπους και τα μέσα που ο καθένας διαθέτει.Μέσα από αυτό το πρίσμα η κρίση παύει να είναι συνώνυμο της καταστροφής και μπορεί να μετασχηματιστεί σε βελτίωση και αλλαγή.Για να γίνει όμως αυτό χρειάζονται ρήξεις με το παλιό και φθαρμένο,ώστε σταδιακά να δημιουργηθούν συνθήκες για κάτι νέο,άφθαρτο,πιο κοντά στον άνθρωπο και στις ανάγκες του.

Με εκτίμηση

Πασχάλης Φ. Κεκές

Ψυχολόγος-Ψυχαναλυτικός ψυχοθεραπευτής

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

ΕΣΥ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ;

Είμαστε εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, μαθητές, φοιτητές, νεολαίοι και μαζευόμαστε καθημερινά στο Φάρο για να παλέψουμε και να αγωνιστούμε για τις ζωές μας και το μέλλον μας.

Αντιστεκόμαστε σε:
-Μνημόνιο
-Τρόικα
-Στην οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Και γενικά στις πολιτικές που μας έχουν οδηγήσει ως εδώ.

Απαιτούμε:
-Δημόσια δωρεάν απελευθερωτική παιδεία
-Δημόσια δωρεάν υγεία
- Όχι στο γκρέμισμα μισθών και συντάξεων
-Αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης
-Ζωή και όχι επιβίωση

Σας καλούμε καθημερινά σε συνάντηση στις 18.00 στον Φάρο και στις 20.00 σε συνέλευση-συζήτηση.

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ