Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Ενημέρωση από την απεργία της 19 Οκτωβρίου στη Θράκη και Αν. Μακεδονία




 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ: Έγινε πορεία με μπλοκ του ΠΑΜΕ-ΚΝΕ-ΠΑΣΥ γύρω στα 70-80 άτομα, μπλοκ της Β΄ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ με 30 άτομα και μπλοκ της ΕΑΑΚ γύρω στα 30 άτομα. Είχε αρκετό παλμό με συνθήματα πανκοινωνικού ξεσηκωμού. Η μεγαλύτερη και ίσως μοναδική απεργιακή πορεία που έγινε στην Ορεστιάδα. Το ΠΑΜΕ έκανε πάλι τα δικά του και γύρισε νωρίτερα στην κεντρική πλατεία. Όσον αφορά τα μαγαζιά,το 95% των καταστημάτων ήταν κλειστό καθ’ όλη τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης και κάποια από αυτά παρέμειναν κλειστά όλη την ημέρα.
Δόθηκε κινηματικό ραντεβού για αύριο από ΠΑΜΕ,ΕΛΜΕ,ΕΑΑΚ στις 11 ΣΤΗΝ ΔΕΗ και μετά ίσως να γίνει πορεία (χωρίς το ΠΑΜΕ) μέχρι τα γραφεία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για γιουχάρισμα. 

                                                                                            _________________________________________________________
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: Δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας διοργανώθηκαν σήμερα (19 Οκτωβρίου) στην Αλεξανδρούπολη με αφορμή την πανελλήνια απεργιακή κινητοποίηση που έχουν εξαγγείλει όλα τα συνδικάτα. Τα σωματεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο. Εκεί συγκεντρώθηκαν και οι Αγανακτισμένοι Πολίτες Έβρου,οι εκπαιδευτικοί και ένα μεγάλο πλήθος των καταστηματαρχών. Το ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκε μπροστά απο το Δημαρχείο. Πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή καθώς 2000 άτομα παρευρέθηκαν στις συγκεντρώσεις. Τα καταστήματα έμειναν κλειστά με εξαίρεση κάποιες καφετέριες και υποκαταστήματα μεγάλων αλυσίδων. Όταν ολοκληρώθηκε η κυρίως πορεία, ένα τμήμα της πήγε σε υποκαταστήματα super market, κινητής τηλεφωνίας (Wind, Γερμανός) και ZARA για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους επισφαλείς εργαζόμενους, που δεν μπορεσαν να απεργήσουν υπο την απειλη της απόλυσης. Υπο την πίεση του πλήθους τα μαγαζια έκλεισαν και οι εργαζόμενοι έφυγαν. Εντύπωση προκάλεσε η παρουσία τοπικών παπαδαριών στη διαδήλωση.
Για αύριο προγραμματιστηκε νέα συγκέντρωση – πορεία στις 18.30 στο εργατικό κέντρο.


 __________________________________________________
ΚΟΜΟΤΗΝΗ: Aπό τις 9:00 το πρωί οι καταστηματάρχες της πόλης είχανε συγκέντρωση στον σύλλογο τους και αργότερα έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ καλούσαν στις 10 στο εργατικό κέντρο. Στο εργατικό κέντρο επίσης  καλούσε η Αντιεξουσιαστική Κίνηση και η Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Το αναρχικό στέκι utopia ad καλούσε την κεντρική πλατεία στις 10:30. Οι τρεις αυτές συγκεντρώσεις σε κάποια φάση ενώθηκαν σε μια. Η πορεία πρέπει να είχε πάνω απο 300 άτομα. Κατά την διάρκεια της απεργίας η πορεία έκλεινε μαγαζιά που ήταν ανοιχτά. Ήταν η πρώτη φορά που σε απεργία ήταν σχεδόν όλα τα καταστήματα κλειστά και οι καταστηματάρχες στον δρόμο. Το ΠΑΜΕ καλούσε στην πλατεία και είχε 150 άτομα περίπου.
_________________________________________________________
ΞΑΝΘΗ: Πολύ μαζική και στη Ξάνθη η σημερινή πορεία. Πάνω από 3000 κόσμος. Η πορεία ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο όπου και υπήρχαν πανό σωματείων: δημοτικοί υπάλληλοι, υπάλληλοι ΔΥΠΕ (περιφέρεια – πρώην νομαρχία), ΔΕΥΑΞ (υπάλληλοι στην ύδρευση), εργαζόμενοι στο καζίνο, διδασκαλικός σύλλογος-ΕΛΜΕ(πραγματοποίησαν το πρωί κατάληψη στα γραφεία της δευτεροβάθμιας),οδηγοί ταξί, ΕΜΔΥΔΑΣ (μηχανικοί δημοσίου), εμπορικός σύλλογος Ξάνθης. Επίσης με πανό συμμετείχαν στην πορεία η πρωτοβουλία αντίστασης Ξάνθης και ο ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είχαν προσυγκέντρωση στη νομαρχία. Της απεργιακής πορείας προπορεύονταν 4 απορριμματοφόρα του δήμου. Υπήρχε κατά διαστήματα καλός παλμός, γράφτηκαν αρκετά συνθήματα κατά τη διάρκεια της πορείας. Η πορεία κατέληξε στο δημοτικό αμφιθέατρο, όπου πραγματοποιήθηκε συνέλευση των απεργών με συμμέτοχη πάνω από 500 άτομα, σε μια πρώτη προσπάθεια συντονισμού και συνέχισης των κινητοποιήσεων. Μίλησε αρκετός κόσμος και ψηφιστήκαν διαφορές δράσεις για το επόμενο διάστημα.
Αύριο από το πρωί συνεχίζεται η κατάληψη της νομαρχίας, ενώ θα γίνει προσπάθεια περιφρούρησης της απεργίας σε εργασιακούς χώρους του ιδιωτικού τομέα. Για την 28η Οκτωβρίου μπαίνει κατεύθυνση να γίνει πορεία τη μέρα της παρέλασης. Θα « ζυμωθεί» το ζήτημα στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Επίσης ειπώθηκε για διαμαρτυρία στη ΔΕΗ εναντία στα χαράτσια, και στο νοσοκομείο για μπλοκάρισμα του «5ευρου».
Αύριο η συγκέντρωση είναι στη νομαρχία, όπου θα γίνει και κατάληψη, και στις 11 στη κεντρική πλατεία όπου καλεί η ΑΔΕΔΥ. Μετά την πορεία θα γίνει στη κεντρική πλατεία νέα συνέλευση συντονιστικού.
ΥΓ: το ΠΑΜΕ έκανε δικιά του πορεία, είχε καμιά

                    ___________________________________________________
ΣΕΡΡΕΣ: Πολύ μαζική η απεργιακή κινητοποίηση για πρώτη φορά στις Σέρρες για τα δεδομένα της πόλης. Συνολικά πάνω απο 1300 άτομα. Πολύ καλή συμμετοχή είχε το φοιτητικό μπλοκ ανεξάρτητο από τον σύλλογο σπουδαστών που ήταν κυρίως από τις παρατάξεις, οι οποίοι και φύγαν όταν πετάχτηκαν κάποια αβγά στα ανοιχτά μαγαζιά.Επίσης την πορεία ακολούθησαν φορτηγατζήδες με τα οχήματα τους, ταξιτζήδες και ντελιβεράδες. Η πορεία πέρασε από πολλά σημεία που ήταν ανοιχτά μαγαζιά, φαγάδικα, καφετέριες,φούρνοι και σούπερ μάρκετ και απαίτησε τα καταστήματα να κλείσουν όπως και έγινε σε πάνω από 30 μαγαζιά . Στο τελείωμα της πορείας όταν απαιτήθηκε από έναν μαγαζάτορα ταχυφαγείου να κλείσει το μαγαζί του, αυτός επιτέθηκε αρχικά λεκτικά και στη συνέχεια με βιτριόλι κατά του κόσμου με αποτέλεσμα να πάθουν εγκαύματα κάποια άτομα μικρής ηλικίας, στη συνέχεια αφού είδε ότι ο κόσμος δεν υποχωρούσε, οπλίστηκε με το μαχαίρι που κόβει γύρο και συνέχισε τις απειλές και τις ,ευτυχώς αναίμακτες, επιθέσεις.τέλος αφού ηρέμησαν τα πνεύματα το παλικάρι που έπαθε εγκαύματα έκανε μήνυση και τον πήραν τον μαγαζάτορα οι μπάτσοι αυτόφωρο οι οποίοι σε όλο το σκηνικό ήταν απλά παρατηρητές.
Βίντεο από το περιστατικό, εδώ.
                    _________________________________________________________
ΚΑΒΑΛΑ: Πολύ μεγάλη η σημερινή πορεία που ξεκίνησε από την πλατεία Καπνεργάτη, με περίπου 4-5.000 κόσμου  από όλο τον νομό Καβάλας. Παράλληλα ξεχωριστή πορεία με σαφώς μικρότερη συμμετοχή έκανε και το ΠΑΜΕ.
Η συνέλευση Άμεση Δημοκρατία Παντού πραγματοποίησε 24ώρη κατάληψη στο Εργατικό Υπαλληλικό Κέντρο Καβάλας. Κέντρο το οποίο πάντα μένει κλειστό και έχει μία άσχημη και απαξιωμένη εικόνα καθώς διοικείται εδώ και σχεδόν 20 χρόνια από ένας πρόεδρο της ΓΣΕΕ, ο οποίος βγαίνει με ποσοστό 99% από “σωματεία σφραγίδες”. Αυτός ο “κύριος” ονόματι Τιάκας, που απουσίαζε από την απεργιακή συγκέντρωση και ήταν στην Αθήνα, έκανε παραγγελία για εκκένωση της κατάληψης, σύμφωνα με τα λεγόμενα εργαζομένων οι οποίοι μας επισκέφτηκαν μερικές φορές. Από ότι μας είπαν, ο εισαγγελέας υπηρεσίας είχε σύμφωνη γνώμη και κόλλησε στην απροθυμία του διοικητή της αστυνομίας και την δική τους άρνηση ως αναπληρωτές να υπογράψουν.
Το ΕΥΚ Καβάλας για ένα 24ώρο μετατράπηκε σε αυτό που θα έπρεπε να ήταν. Κέντρο αγώνα, ζύμωσης και αντι-πληροφόρησης. Η κατάληψη έκανε πρόταση για συνέλευση των εργαζομένων στον φυσικό τους χώρο μετά το τέλος της πορείας, η οποία μποϊκοταρίστικε από τον καθεστωτικό συνδικαλισμό και τον δύο συγκεντρώσεων. Όμως, εισέπραξε το χειροκρότημα του κόσμου της πορείας που πέρασε απ’ έξω και έδωσε ένα σαφές στίγμα για το πως θα πρέπει να οργανωθεί ένα ενιαίο αυτόνομο εργατικό κίνημα. Κάθε ταξίδι ξεκινά με ένα από βήμα!

Απο: http://traciacontra.wordpress.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου