Κυριακή 19 Αυγούστου 2012



Reuters/Siphiwe Sibeko
Σοκάρουν πραγματικά οι ειδήσεις από τη Ν. Αφρική… Η αστυνομία άνοιξε πυρ με οπλοπολυβόλα εναντίον ενός πλήθους 3.000 απεργών μεταλλωρύχων αφήνοντας 35 νεκρούς, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες (εδώ). Mια ομάδα διαδηλωτών, οπλισμένων με ματσέτες, παλούκια και ακόντια, κινήθηκαν προς τους αστυνομικούς που αμέσως πάτησαν τη σκανδάλη.
Οι απεργοί ζητούσαν αυξήσεις μισθών από το μεταλλείο πλατίνας Marikana της εταιρείας Lonmin PLC, ΒΔ του Γιοχάνεσμπουργκ. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι χαμηλοί μισθοί στα πλατινωρυχεία προκαλούν απεργίες και τον Φεβρουάριο 17.000 εργάτες απολύθηκαν από την εταιρεία Impala Platinum επειδή απεργήσανε.
Πριν ακόμα από τη χθεσινή σφαγή, οι διαμαρτυρίες κατά της Lonmin είχαν οδηγήσει στο θάνατο δέκα ατόμων από την περασμένη Παρασκευή. Οι συγκρούσεις εντάθηκαν κατά το Σαββατοκύριακο, όπου κατέφτασαν 3.000 πάνοπλοι αστυνομικοί με συνοδεία αστυνομικών ελικοπτέρων. Μέσα στο πλήθος των διαδηλωτών υπήρχαν και πολλές γυναίκες, σύζυγοι των απεργών. Σύμφωνα με την αστυνομία, την Κυριακή οι απεργοί σκότωσαν δυο άνδρες της ασφάλειας του μεταλλείου, βάζοντας φωτιά στο αυτοκίνητό τους. Την Δευτέρα, πάλι σύμφωνα με την αστυνομία, σκότωσαν άλλους δυο σεκιουριτάδες και δυο αστυνομικούς. Η αστυνομία απάντησε με πυρά, σκοτώνοντας δυο απεργούς.
Δείτε τo συγκλονιστικα βίντεο....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου