Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Θριαμβευτική νίκη των φοιτητών στο ΚεμπέκΜετά από μήνες έντονων κινητοποιήσεων, καταλήψεων, συνεχόμενων συγκρούσεων με την αστυνομία και χιλιάδων συλλήψεων, οι φιτητές του πανεπιστήμίου του Κεμπέκ στις ΗΠΑ κατάφεραν να αποσύρουν το μέτρο που προέβλεπε την αύξηση κατά 75% των διδάκτρων. Ωστόσο, εκτός από την απόσυρση του επίμαχου αυτού μέτρου, κατάφεραν να οδηγήσουν σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο της εργασίας σε έναν αγώνα με στόχο όχι μόνο την υπεράσπιση του δικαιώματος της εκπαίδευσης, αλλά επίσης την καταγγελία της ταξικής επιλογής.

Η Pauline Marois, επικεφαλής του κόμματος Parti Québécois, το οποίο βγήκε νικητής στις πρόωρες εκλογές της 4ης Σεπτεμβρίου, ανήγγειλε μεταξύ των πρώτων μέτρων που θα ληφθούν, την ακύρωση των φόρων που προβλέπονται από τα νομοσχέδια του προκατόχου της, ο οποίος διώχτηκε μετά από πολλά χρόνια στην εξουσία. Ακύρωσε επίσης τον περίφημο «νόμο 78» που απαγόρευε κάθε διαδήλωση κοντά σε σχολεία ή πανεπιστήμια και παραχωρούσε εκτεταμένη εξουσία καταστολής στην αστυνομία. Σύμφωνα με την επικεφαλής της κυβέρνησης, «αυτές οι δύο αποφάσεις θα επιτρέψουν την επαναφορά της ειρήνης και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών».


«Είναι ο θρίαμβος της δικαιοσύνης και της ισότητας.Συλλογικά, μόλις γράψαμε ένα κεφάλαιο στην ιστορία του Κεμπέκ. Συλλογικά, μόλις αποδείξαμε ότι είμαστε ικανοί να σταθούμε όρθιοι και να πετύχουμε μία από τις πιο μεγάλες νίκες του φοιτητικού κινήματος», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου η Martine Desjardins, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των φοιτητών των πανεπιστημίων του Κεμπέκ.


Ωστόσο, ο αγώνας των φοιτητών συνεχίζεται,καθώς οι εκπρόσωποι των φοιτητικών οργανώσεων ανήγγειλαν ότι θα παρακολουθούν κάθε κίνηση της νέας εκτελεστικής εξουσίας, και ότι θα τάσσονται πάντα υπέρ ενός εκπαιδευτικού συστήματος που, αν και είναι ένα από τα φθηνότερα της αμερικανικής ηπείρου, δεν αξίζει τίποτα λιγότερο από το να βελτιωθεί σημαντικά. Οι φοιτητές ζητούν κυρίως περισσότερες υποτροφίες, γνωρίζοντας ότι περισσότεροι από τους μισούς πρέπει να χρεωθούν για να τελειώσουν τις πανεπιστημιακές τους σπουδές.
 
 Ημερομηνία: 23/09/2012
Πηγή: www.alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου