Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Και από τον Δήμο Σαμοθράκης: Ομόφωνη απόφαση κατά της εγκατάστασης χρυσωρυχείων στη Θράκη


Σαμοθράκη, 14 Νοεμβρίου 2012:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σαμοθράκης συμπαραστέκεται στους πολίτες της Αλεξανδρούπολης, των Σαππών και της  Κομοτηνής που αγωνίζονται σθεναρά επί δώδεκα χρόνια για να αποτραπεί η εγκατάσταση των χρυσωρυχείων στην περιοχή της Θράκης.

Δηλώνει ότι συμμερίζεται την απόφασή τους που προέκυψε μετά από ένα εξαντλητικό δωδεκαετή κοινωνικό και επιστημονικό διάλογο ότι δεν πρέπει να γίνει η συγκεκριμένη δραστηριότητα διότι:

α) Είναι ασυμβί- βαστη τόσο με την αρχή της βιωσιμό- τητας και αειφόρου ανάπτυξης όσο και με τον στρατηγικό σχεδιασμό της περιφέρειας, όπως αποτυπώνεται στο πλαίσιο του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού.

β) Αντιστρατεύεται τους σχεδιασμούς ανάπτυξης των Δήμων τόσο για την στενή όσο και την ευρύτερη περιοχή του έργου.

γ) Εμπεριέχει σοβαρότατους κινδύνους τόσο κατά την φάση λειτουργίας όσο και μετά το κλείσιμο του μεταλλείου στο διηνεκές.

δ) Το πιθανό κοινωνικό και οικονομικό κόστος είναι συντριπτικά μεγαλύτερο από το κοινωνικό όφελος.

Σε ότι αφορά ειδικότερα το νησί μας οι συνέπειες της εγκατάστασης των χρυσωρυχείων θα επιφέρει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή καθώς ανακόπτεται η προοπτική τουριστικής ανάπτυξης αφού οι μέχρι σήμερα σχεδιασμοί της Περιφέρειας τόσο σε επίπεδο νομού  όσο και της νήσου Σαμοθράκης θα ακυρωθούν λόγω της μεγάλης αυτής επένδυσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου