Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Παραπλάνηση τηλεθεατών σχετικά με την θέρμανση, από το MEGA CHANNEL

Γράφει ο Γιάννης

Για να παραποιήσεις ένα γεγονός αρκεί να πεις μισές αλήθειες, δηλαδή να παρουσιάσεις μόνο τις αλήθειες που σε βολεύουν. Έτσι έκανε και το MEGA CHANNEL στο βραδινό δελτίο της Κυριακής 3/2/2013, αφού προσπάθησε να μας πείσει οτι η πιο ακριβή θέρμανση είναι το τζάκι με τα καυσόξυλα!
Είναι άθλιο, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο για όλους, όπου η ανεύρεση ενός φθηνού τρόπου θέρμανσης είναι συνηθισμένο θέμα στις παρέες, στα καφενεία και στα forums του διαδικτύου, ένας τηλεοπτικός σταθμός εθνικής εμβέλειας να παρουσιάζει το άσπρο μαύρο για χάρη των διαφημιζομένων του. Δείτε πώς:




Βέβαια, το γράφημα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου δεν περιλαμβάνει μόνο την θέρμανση με τζάκι, ρεύμα, πετρέλαιο και αέριο, όπως επιλεκτικά παρουσιάζει το MEGA, αλλά και άλλες μορφές, με τις αντλίες θερμότητας και τη θέρμανση με βιομάζα (πέλλετ, κουκούτσια, πυρήνα ελιάς κλπ) να αποτελούν τις οικονομικότερες λύσεις. Δείτε και συγκρίνετε τα δύο γραφήματα, του MEGA και του ΕΜΠ παρακάτω:






Βέβαια, το φυσικό αέριο παρουσιάζεται ως δια μαγείας κατά το γράφημα του MEGA ως η οικονομικότερη λύση, άσχετα αν στην πηγή που επικαλείται αυτή είναι η αντλία θερμότητας και ο συνήθης λέβητας φυσικού αερίου έρχεται 6ος. Βέβαια ο 6ος γίνεται εύκολα 1ος αν πληρώνει για διαφήμιση στο MEGA και το αέριο είναι φυσικό αέριο αττικής:




Μετά το αέριο που είναι η οικονομικότερη μορφή θέρμανσης και το πετρέλαιο που μόνο με 1,30€/λίτρο ζεσταίνεσαι σχεδόν τσάμπα, ακολουθεί στην οικονομία η θέρμανση με τον ηλεκτρικό λέβητα. Για να το λέει η έρευνα έτσι θα είναι. Εντελώς τυχαία και η ΔΕΗ πληρώνει το MEGA για διαφήμιση και είναι πολύ ευχάριστο οτι έχει ένα τόσο κοινωνικό πρόσωπο αφού εκτός από το πολύ φθηνό ρεύμα που μας διαθέτει, φροντίζει να εισπράττει και το χαράτσι των ακινήτων ώστε να μη τρέχουμε στις εφορίες:




Όσων αφορά την έρευνα του εθνικού μετσόβιου πολυτεχνείου, ή είναι πληρωμένη ή οι τέσσερις δόκτορες και δύο καθηγητές που την εκπόνησαν δεν γνωρίζουν πόσο κάνουν τα ξύλα, γιατί αλλιώς πώς εξηγείται να θεωρούν ότι τα ξύλα κοστίζουν 200€/τόνος και το πέλλετ 320€/τόνος, όταν μπορεί κάποιος να βρεί το καλοκαίρι ξύλα με περίπου 100€/τόνο και πέλλετ με περίπου 250€/τόνο; Επιπρόσθετα, στην περιφέρεια και στα χωριά, υπάρχουν πολλοί που δικαιούνται δωρεάν ξύλα, τα λεγόμενα χωρικά και άλλοι έχουν ξυλεία από τα κλαδέματα χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ. Στην έρευνα αυτή δε λαμβάνεται υπόψη και η θέρμανση με καυστήρες ξύλου και καυστήρες πυρόλυσης που είναι από τις οικονομικότερες λύσεις θέρμανσης. Ολόκληρη την έρευνα του μετσόβιου μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ: PDF

Επίλογος: Για να κατεβάσω αυτά τα βίντεο, να τα κόψω, να τα ανεβάσω, να τα σχολιάσω αφιέρωσα αρκετές ώρες, από αυτές που σίγουρα δεν πάνε χαμένες, αλλά δεν μπορώ να κάνω και αλλιώς όταν η παραπληροφόρηση που τρώω εγώ στα μούτρα ξέρω ότι γίνεται η αλήθεια που μπαίνει στα σπίτια χιλιάδων ανθρώπων. Να μην θεωρούμε ως δεδομένο οτι εντάξει, έτσι λειτουργούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί και οτι αυτά είναι γνωστά, αλλά να αναδεικνύουμε τα κακώς κείμενα, να ευαισθητοποιούμε ο ένας τον άλλο και να είμαστε τουλάχιστον ειλικρινείς μεταξύ μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου