Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Δημοσιονομική κρίση εν’ ολίγης…


Μετά την δημιουργία της ευρωπαϊκής οικονομικής ένωσης λόγο της κατάρρευσης των εμποδίων του εμπορίου (π.χ. συναλλαγματικός κίνδυνος, κίνδυνος επιτοκίων, δασμοί, ποσοστώσεις γραφειοκρατία…) ο όγκος τον ενδοκοινοτικών συναλλαγών αυξήθηκε. Αυτό έδωσε μια νέα ώθηση στον ενδοκοινοτικό ανταγωνισμό και στην αλλαγή κάποιων ανταγωνιστικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων που φαίνετε στην μείωση των μισθών.
 
Η κεντρική Ευρώπη και ειδικότερα η Γερμανία κράτησε παγωμένους τους μισθούς τα τελευταία χρόνια (εσωτερική υποτίμηση) και μείωσε το κόστος παράγωγης. 
 
Ενδεικτικότερη χώρα κ. Ευρώπης είναι η Γερμανικά με δεδομένα:
·         Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην ποιότητα
·         Προηγμένη και μεγάλου όγκου βιομηχανία
·         Μεγάλη οικονομία και εσωτερική αγορά
·         Υγιή δημοσιονομικά μεγέθη
·        Κ.α.

 
Με την επιπρόσθετη μείωση μισθών έπεσε το κόστος παραγωγής συνεπώς και η τιμή των γερμανικών προϊόντων και αυξήθηκε η ανταγωνιστικότητα τους!
 
Έτσι, αυξήθηκαν οι πωλήσεις και τα έσοδα στην οικονομία της Γερμανίας τα οποία και οδηγηθήκαν σε κερδοφόρες επένδυσης κεφαλαιουχικών αγαθών (χρεόγραφα της περιφέρειας).
Ο πυρήνας της Ευρώπης πλέον αγόραζε το χρέος της περιφέρειας που ήταν αποτέλεσμα της απώλειας ανταγωνιστικότητας από την συμμετοχή της στο ευρώ (μερική απώλεια κυριαρχίας δημοσιονομικής πολιτικής και απόλυτη απώλεια νομισματικής πολιτικής!)
 
Το χρέος της περιφέρειας αυξάνονταν σταθερά
(για πολλούς λόγους όπως: ανοδικός ρυθμός εισαγωγών εξαιτίας του εύκολου δανεισμού, μεγάλο ποσό τόκων και ανεμική ανάπτυξη), κυρίως της απώλεια της ανταγωνιστικότητας,  καθώς και της αξιοπιστίας.
 
Ώσπου η κρίση ρευστότητας του 2008 ταρακούνησε όλο το σαθρό σύστημα και προκάλεσε τριγμούς στην ευρωπαϊκή οικονομία των δυο ταχυτήτων που δεν μπορούσε να χρηματοδοτήσει άλλο πια το έλλειμμα της περιφέρειας!
 
Ο κίνδυνος της αθέτησης πληρωμών της περιφέρειας γενικότερα από ένα τέτοιο τεράστιο έλλειμμα αύξησε ταυτόχρονα και τα περιβόητα
spreads (η ποσοστιαία διαφορά από ένα επιτόκιο σε ομολογο μειωμένου κινδύνου σχετικά με το επιτόκιο αυτού που εξετάζεται) των ομολόγων της περιφέρειας (πχ. γερμανικό 5ετες ομόλογο vs ελληνικό 5ετες ομόλογο à 2,50%-14,50%=12,00% spread μονάδα=0,01). Πλέον τα ελληνικά ομόλογα αποτιμούνται με υψηλότατο ρίσκο (εμπόλεμων χωρών…)!
 
Οι κερδοσκοπικές κινήσεις στην αγορά συμβολαίων ανταλλαγής ρίσκου αθέτησης αποπληρωμής κρατικών ομολόγων
(
CDS) (ιδιαίτερα κατά της αγοράς της Ελλάδας εξαιτίας πολλών παραγόντων όπως: μικρό μέγεθος αγοράς και πολύ άσχημα μακροοικονομικά καθώς και πτώση αξιοπιστίας λόγω του σκανδάλου των Greek statistics) ήταν ακόμη ένα πλήγμα.
Δημιουργήθηκαν στοιχήματα λοιπόν και πόνταραν μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές στην αποτυχίας του ευρώ. Ταυτόχρονα και οι Κασσάνδρες οίκοι αξιολόγησης και επενδύσεων προμήνυαν μια βαθιά ύφεση στην οικονομία της περιφέρειας!

 
Αυτά οδήγησαν σε ταυτόχρονη αύξηση του κόστους δανεισμού για την περιφέρεια και μεγάλες αποδώσεις για το κέντρο!
 
Ένα άλλο αποτέλεσμα ήταν να διολισθήσει το ευρώ και φυσικά τα γερμανικά προϊόντα να γίνουν πιο φθηνά και να κερδίσουν παγκόσμια και ενδοκοινοτική ανταγωνιστικότητα! (60%-70% του εξωτερικού εμπορίου των χωρών της ευρωζώνης αφορά τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές!) Συνεπώς επιπρόσθετη απώλεια ανταγωνιστικότητας της περιφέρειας! Και άλλα
money για την κεντρική Ευρώπη (Γερμανία, Γαλλία) που τροφοδοτεί πλεονάσματα όταν βλέπουμε χώρες της περιφέρειας στα πρόθυρα κατάρρευσης! Τα λεφτά στα λεφτά!
 
 
Από την μια τα δομικά προβλήματα από την άλλη το σκληρό ευρώ σε συνδυασμό με την πίεση στους μισθούς που προήλθε από την Γερμανία, έκαναν την περιφέρεια να χάσει το παιχνίδι. Ακόμη και η Ισπανία που προνόησε και έκοψε μισθούς και γενικότερα δημόσιες δαπάνες έγκαιρα δεν τα κατάφερε, διότι απέκτησε ανεργία που έπληξε την κατανάλωση τροφοδοτώντας την κατάρρευση της ανάπτυξης.
 
 
Με τα επιχειρήματα τα κέρδη στους λίγους και οι ζημιές στους πολλούς καθώς και το
too big to fail δαπανήθηκαν πολλά λεφτά για την διάσωση του τραπεζικού τομέα και έτσι τα ιδιωτικά ελλείμματα απέκτησαν άρωμα δημόσιου χρέους ανεβάζοντας τον πήχη του ρίσκου αθέτησης αποπληρωμών της περιφέρειας!!!
 
Αυτά όλα σε συνδυασμό με το βολευτικό οικονομικό μοντέλο της Ελλάδα:
 

·         Μηχανισμός απορρόφησης ανεργίας και ψήφων ‘εδώ το καλό δημόσιο’
·         Διαφθορά
·         Μη έλεγχος
·         Αδιαφάνεια
·         Φοροδιαφυγή
·         Golden Δημόσιοι υπάλληλοι, ασύστολη σπατάλη και κακοδιαχείριση!
·         Μίζες για τα συμφέροντα των μεγάλο-επενδυτών και τραπεζιτών!
·         Εύκολος δανεισμός για μια 10ετια περίπου, λόγου της εισδοχής στην ευρωζώνη των δυνατών!
·         Αύξηση μισθών δημόσιου και ιδιωτικού χρέους με εξωτερική χρηματοδότηση που δαπανήθηκαν σε επενδύσεις εγχώριας αγοράς (+ αύξηση της κατανάλωσης εισαγόμενων προϊόντων!)
·         Σταδιακή διάλυση της αποταμίευσης που οδήγησε σε μεγαλύτερο εξωτερικό δανεισμό!
·         Επένδυση σε μη προϊοντικούς τομείς όπως στον τομέα ’ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μου’
·         Πολύ κακή εμπορική πολιτική για να μην τσινήσουν οι βολεμένοι! (ψηφοφόροι και πλούσιοι)!
·         Εστίαση της ανταγωνιστικότητας των εξαγόμενων προϊόντων στην τιμή και όχι στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.
·         Απόλυα βιομηχανικού τομέα
·         Χάσιμο συγκριτικών πλεονεκτημάτων σε γεωργία
·         Ελλιπής ενίσχυση του τουρισμού
·         Συγκυρία!!!!
·         Και άλλα πολλά….

 
 
Η επενδύσεις που στρέφονται προς την εγχώρια αγορά
όταν βέβαια είναι και μικρή, είναι άστοχες και γεννούν ελλείμματα που μεταφράζονται σε ‘στρεβλό οικονομικό μοντέλο’!
Δεν μπορεί η Ελλάδα με τα οικονομικά και δημογραφικά δεδομένα της να έχει παραπλήσιο μοντέλο με αυτό της Γαλλίας και Ιταλίας!!!
 
Έτσι συσσωρεύτηκε δημόσιο και ιδιωτικό χρέος!
 
Η εμμονή της ευρωζώνης στην εξυγίανση του δημόσιου τομέα σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό (μετά από όλα αυτά) πρόσβαση σε χρηματοδότηση από διεθνής αγορές, οδήγησαν μαθηματικά σε αυτό που ζούμε και αυτό που έρχεται! Αυτά τα πολιτικά σκηνο-παρασκήνια δεν έχουν την δύναμη να κάνουν τίποτε θετικό! Φρα-παιδία και τηλεόρασο-πληξία!
 
Όσο η κοινή γνώμη περιστρέφετε γύρω από αυτά που αφοδεύουν οι σκηνοθετημένοι παπαγάλο-θεατρίνοι ενημεροτές, τίποτε δεν αλλάζει!
 
Είμαστε εμείς για να βγούμε από το ευρώ και να ξανασχεδιάσουμε την οικονομία μας με αρχηγούς αυτούς και με την απαίδευτη πλειοψηφία?
Εδώ δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι παιχνίδι παίχτηκε εναντίον μας με συνένοχους εμάς με την επιτηδευμένη μας άγνοια! Μπορεί η Ιαπωνία να κατηγορεί το
tsunami ή μήπως οι υποδομές φταίνε? (όσο αφορά το πρόβλημα το ελληνικό)
Μήπως αντιλαμβανόμαστε τι γίνετε με αυτήν την αυτό-μαστιγούμενη γενική μεμψιμοιρία και τα τρεμάμενα ορθωμένα δήθεν στήθη των πολιτικάντηδων?
 
Πειστήκαμε να ακολουθούμε σαν τα παιδάκια τους μεγάλους κομματικό-πατέρες, χωρίς σκέψη, χωρίς κριτική και φυσικά αυτοκαταστροφικά και αυτότιμωριτικά, γιατί μάθαμε να μας αξίζουν λίγα στην πραγματικότητα!
 
ΤΟ ΚΟΜΜΑ!
 
Σε κώμα ήμαστε και μας κρατούν με τεχνιτό-ΔΝΤ-ΕΥΡΩ-ανάσα!
 
Πηγαίνετε να βάψετε κανένα τοίχο με τους χρωματισμούς σας!
 
Αυτά είναι τα αίτια εν ολίγης της κρίσης στον δημοσιονομικό τομέα της περιφέρειας συμπεριλαμβανόμενου και της πρωταθλήτριας Ελλάδας!
 
Όποιος ψάχνει για λύσεις βρίσκει! Η μασημένη τροφή είναι δανική και τοξική σαν το χρέος… Ι
 
Η ρητορική της κεντρικής Ευρώπης είναι εντελώς άστοχη αλλά βρίσκει απήχηση λόγο της μείωσης μισθών που έγινε πριν από καιρό! Εμείς πάλι κοιμόμαστε αφού έχουμε ταπεράκια και λιγα ‘φραγκα’ να πιούμε καφέ και να κράζουμε πετώντας μπούρδες!!!
Ι
Στην υγεία της ψευτορθολογικοποίησης του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος και της συντηρητικά νομιμοποιητικής οικονομικής επιστημονικής αυθεντίας!!!


1 σχόλιο: