Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Λογαριασμοί νερού κατά της επένδυσης χρυσού στη Θράκη!

Πηγή: www.alterthess.gr

Καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών κατά των επενδύσεων χρυσού στην Θράκη έχει ξεκινήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα η ΔΕΥΑ Κομοτηνής στέλοντας τους λογαριασμούς του νερού σε φακέλους στους οποίους αναγράφεται “Ναί στο περιβάλλον...όχι στο χρυσό”.



Η κίνηση αυτή αποφασίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής σε συνεδρίαση με θέμα την επένδυση χρυσού στο Πέραμα όπου απορρίφθηκαν οι  περιβαλλοντικοί όροι  της μελέτης. Η δημοτική επιχείρηση σκέφτηκε ότι εφόσον ο λογαριασμός είναι κάτι που μπαίνει σε όλα τα σπίτια το μήνυμα κατά των εξορύξεων χρυσού θα φτάσει σε πολλούς αποδέκτες. Ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Δημήτρης Καρασταύρου μιλώντας στην εφημερίδα Χρόνος τόνισε ότι «συμφωνήσαμε να συνδράμουμε ως τοπική αυτοδιοίκηση στην ευαισθητοποίηση του κόσμου και τον θέσουμε σε ετοιμότητα, γιατί τα πράγματα έχουν αρχίσει και δυσκολεύουν και έρχεται η στιγμή που πρέπει όλοι να δραστηριοποιηθούμε. Σκεφτήκαμε ότι ο λογαριασμός είναι κάτι που μπαίνει σε όλα τα σπίτια και είναι και μία ευκαιρία να έχουμε και ένα ευχάριστο μήνυμα εκτός από τις πληρωμές, «ναι στο περιβάλλον…όχι στο χρυσό», ένα μήνυμα που πρέπει να μπει σε όλα τα σπίτια, σε όλα τα νοικοκυριά, να γίνει βίωμα όλων και όλοι να ενεργήσουμε και να μην καθόμαστε απαθείς μπροστά σε ένα ζήτημα που θα το βρούμε μπροστά μας».
Η καμπάνια αυτή έρχεται να προστεθεί στην μεγάλη κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στον λόφο του Περάματος στον Έβρο κατά της εξόρυξης χρυσού που διοργάνωσε η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης – Έβρου κατά του χρυσού ως ένα μέσο πίεσης στην επικείμενη απόφαση του υπουργείου για την αδειοδότηση των μεταλλείων. Εκατοντάδες πολίτες από τις γύρω περιοχές αλλά και από την Χαλκιδική έδωσαν το παρόν προκειμένου να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην καταστροφή του περιβάλλοντος από την δημιουργία μεταλλείων χρυσού. Μάλιστα οι διαδηλωτές προχώρησαν και  στο συμβολικό ξήλωμα του συρματοπλέγματος των εγκαταστάσεων της εταιρείας Χρυσωρυχεία Θράκης στον λόφο του Περάματος.




Η κινητοποίηση ήταν προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί, στο λόφο του Περάματος.  Οι διαμαρτυρόμενοι όλων των ηλικιών και των κοινωνικών κατηγοριών συγκεντρώθηκαν από το πρωί στον οικισμό του Περάματος, και από εκεί ξεκίνησαν μια μεγαλειώδη πορεία.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και ο δήμαρχος Μαρώνειας και Σαπών κ.α καθώς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ροδόπη Αϊχάν Καραγιουσιούφ και από την Χαλκιδική Κατερίνα Ιγγλέση.
Οι πολίτες της Χαλκιδικής που ήρθαν σε συμπαράσταση στον αγώνα των κατοίκων της Θράκης καταχειροκροτήθηκαν και έδωσαν νέο ραντεβού για τις 24 Νοεμβρίου οπότε θα πραγματοποιηθεί νέο συλλαλητήριο της Βόρειας Ελλάδας στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης κατά των χρυσορυχείων.
Να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα η επένδυση απορρίφθηκε ομόφωνα από τα δημοτικά συμβούλια των δήμων Αλεξ/πολης, Κομοτηνής και Μαρώνειας – Σαπών, αλλά και από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ καθώς κρίθηκε καταστροφική για το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον αλλά και ασύμβατη με την τοπική οικονομία και τις αναπτυξιακές της προοπτικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου