Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Επέμβαση ΜΑΤ στην κατάληψη της ΓΕΝΟΠ


Μάχες σώμα με σώμα το πρωί, στο Κέντρο Εντολών Διακοπής Ρεύματος της ΔΕΗ - Προσήχθη ο Ν. Φωτόπουλους και άλλοι 12 διαδηλωτές

Χαράτσι και δια ροπάλου: Επέμβαση ΜΑΤ στην κατάληψη της ΓΕΝΟΠ

«Δεν υποχωρούμε διαμηνύει η Ομοσπονδία και καλεί τους πολίτες σε συμπαράσταση»
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 24/11/2011
Σε επιχείρηση εκκένωσης του Κέντρου Έκδοσης Εντολών Διακοπής Ρεύματος προχωρούν τα ΜΑΤ, ύστερα από εντολή του εισαγγελέα. Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που είχαν καταλάβει το κτίριο από την Κυριακή, αντιδρώντας στο «χαράτσι», αντιστάθηκαν στην αστυνομική επέμβαση. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ απηύθυνε έκκληση, ζητώντας από τους πολίτες να πάνε στην κατάληψη και να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους. Ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ συνδικαλιστών και αστυνομίας, ενώ προσήχθη ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και άλλοι 12 διαδηλωτές.
 
 Από το πρωί, διμοιρίες των ΜΑΤ έφτασαν στο κτίριο της Μεσογείων και παρατάχθηκαν γύρω από την είσοδο. Στη συνέχεια επιχείρησαν να απωθήσουν τους συνδικαλιστές, σμπρώχνοντάς τους. "Ντροπή σας. Για σας παλεύουμε", φώναζαν ορισμένοι από αυτούς.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, ιδιαίτερα φορτισμένος, απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες. "Να έρθουν τώρα εδώ, τον αγώνα δεν τον εγκαταλείπουμε. Ο αγώνας αυτός αφορά όλη την ελληνική κοινωνία. Είναι για να μην κοπεί το ρεύμα σε κανέναν φτωχό, σε κανέναν μικροσυνταξιούχο".
Πρόθεσε ότι είναι ντροπή και εκβιασμός να απειλούν αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν ότι θα τους κόψουν το ρεύμα. "Να παν να το κόψουν οι βουλευτές και οι υπουργοί που ψήφισαν αυτό το νόμο, εμείς δεν θα το κάνουμε. Αυτό τον νόμο θα τον ακυρώσουμε στην πράξη", τόνισε.
Αμέσως μετά συνδικαλιστές αντέδρασαν στην επέμβαση των δυνάμεων των ΜΑΤ και άρχισαν να παλεύουν με αστυνομικούς που τους είχαν περικυκλώσει. Ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, ο οποίος οδηγήθηκε από τους αστυνομικούς σε περιπολικό.
Οι αψιμαχίες συνεχίστηκαν, με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν τουλάχιστον άλλες δύο προσαγωγές διαδηλωτών. Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Αμαρουσίου. Στο σημείο μεταβαίνουν συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, προκειμένου να συμπαρασταθούν στους προσαχθέντες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία επιχείρησε να προσάγει κι έναν δημοσιογράφο της ΕΡΤ, ο οποίος όμως τη "γλύτωσε", επιδεικνύοντας τη δημοσιογραφική του ταυτότητα.
Οι πόρτες του κτιρίου άνοιξαν τελικά και συνεργεία της ΔΕΗ μπήκαν μέσα προκειμένου να θέσουν και πάλι σε λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα "Ερμής", μέσω του οποίου εκδίδονται οι εντολές διακοπής ρεύματος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΓΕΝΟΠ κήρυξε 48ωρη απεργία μόνο για τους εργαζομένους στο Κέντρο Έκδοσης Εντολών Διακοπής Ρεύματος.
 
 Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ παραμένουν παρατεταγμένες μπροστά στην είσοδο του κτιρίου, ενώ σποραδικά υπάρχει ένταση με τους διαδηλωτές που παραμένουν στο σημείο.
Λίγο πριν τις 10 το πρωί μέλη του κινήματος "Δεν Πληρώνω", που συμπαραστέκονται στους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, επιχείρησαν να αποκλείσουν συμβολικά τη Μεσογείων και απωθούνται από τους άνδρες των ΜΑΤ.
Σχεδιάζουν και αυξήσεις στο ρεύμα!
Ασφυκτικό είναι το σκηνικό που διαμορφώνεται για τους πολίτες, καθώς μετά το χαράτσι στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού η ΔΕΗ σχεδιάζει να προχωρήσει και σε αυξήσεις των ήδη τσουχτερών χρεώσεών της.
Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν μεσοσταθμικά το 10-13% και θα είναι αρκετά υψηλότερες για τους μικρομεσαίους καταναλωτές.
Για παράδειγμα, νοικοκυριά που καταναλώνουν μέχρι και 3.000 κιλοβατώρες θα επιβαρυνθούν με τουλάχιστον 20-30 ευρώ ανά τετράμηνο, ανάλογα με την κατανάλωση.

 

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Πληρωμένα ΜΜΕ και δημοσιογράφοι στη Θράκη από τα “Χρυσωρυχεία”!


Για πρώτη φορά έγιναν επίσημα τέτοιου είδους καταγγελίες, που όλοι ξέρουμε ότι ισχύουν αλλά κανείς δεν τόλμαγε να μιλήσει, και μάλιστα μέσα σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (εδώ).
ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΗΣΕ;
Αίσθηση προκάλεσε το σχόλιο του Περιφερειακού Σύμβουλου Χρήστου Τρέλλη στη συνδρίαση της Παρασκευής για πληρωμένα Μ.Μ.Ε, δημοσιογράφους και υπάλληλους.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης ανέφερε δημοσίως αυτό που μέχρι σήμερα μόνο σε ιδιωτικές συζητήσεις αναφερόταν για τις σχέσεις των Χρυσορυχείων με Μ.Μ.Ε της Θράκης. Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή στην Κομοτηνή ο Χ. Τρέλλης έκανε λόγο για «πληρωμένους γενίτσαρους» που χρησιμοποιεί η εταιρεία χρυσού καθώς και για πληρωμένα ΜΜΕ, δημοσιογράφους και υπαλλήλους.
Μπορεί ο περιφερειακός σύμβουλος να μην ανέφερε ονόματα, όπως θα ήταν λογικό εφόσον προχώρησε στην καταγγελία, όμως ήταν η πρώτη φορά που μίλησε ένα πολιτικό πρόσωπο δημοσίως για όσα μέχρι σήμερα οι δημοσιογράφοι και τα Μ.Μ.Ε. της περιοχής περιγράφουν ως ντροπή. Αρκετά Μ.Μ.Ε. της Θράκης έχουν διαρρήξει τις σχέσεις τους με την κοινωνία, αφού η υποστήριξη θέσεων υπέρ του χρυσού που είναι φανερό ότι η κοινωνία απορρίπτει μαζικά και ομόθυμα, προκαλεί έντονα το δημόσιο αίσθημα.
Παρότι αυτού του είδους οι υπόγειες διαδρομές δεν αποδεικνύονται, οι σχέσεις Χρυσού και Μ.Μ.Ε στη Θράκη, έχουν προκαλέσει μεγάλες προστριβές το τελευταίο διάστημα.
Αναδημοσίευση από Παρατηρητηριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων (http://antigoldgreece.wordpress.com)