Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Δελτίο Τύπου της “Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας του χρυσού”

05082012130

Κομοτηνή 6.8.2012
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Αυγούστου 2012 πορεία περισσοτέρων των χιλίων κατοίκων προς το βουνό Κάκαβος στη βορειοανατολική Χαλκιδική προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεση και την αντίστασή τους στην επιχειρούμενη ληστρική εξόρυξη χρυσού από την καναδική Eldorado Gold η οποία θα έχει ανυπολόγιστες μη αναστρέψιμες συνέπειες στους φυσικούς πόρους (υδατικοί πόροι, δάσος, ατμόσφαιρα) στις υπάρχουσες οικονομικές δραστηριότητες (τουρισμός, γεωργία), στην υγεία και στην κοινωνική συνοχή.
Δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας και των ΜΑΤ ήταν ήδη παραταγμένες στην αρχή του δασικού δρόμου στην περιοχή Χοντρό Δένδρο όταν έφτασε η ειρηνική πορεία προκειμένου να ανέβει στο βουνό και απαγόρευσαν την πορεία να συνεχίσει.
Η επιτροπή κατοίκων και οι 6 παριστάμενοι βουλευτές συνομίλησαν με το διαμεσολαβητή εκ μέρους της αστυνομίας για την υποχρέωση των αρχών να αφήσουν τους πολίτες να προχωρήσουν στο δημόσιο δάσος, να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος (αρ. 24 §1) και κάλεσαν τον στρατηγό της αστυνομίας, ο οποίος δεν εμφανίστηκε.
Σημειώθηκαν επεισόδια βίας το κύριο χαρακτηριστικό των οποίων ήταν τα δακρυγόνα και η χρήση πλαστικών σφαιρών (οι οποίες υποτίθεται ότι απαγορεύονται) προς τους συγκεντρωμένους.
Οι αστυνομικές αρχές δεν είχαν την πρόθεση να προφυλάξουν ούτε τους Έλληνες βουλευτές από τα χημικά και δακρυγόνα (βλέπε φωτογραφίες), προσπάθησε όμως και υπερασπίστηκε τα Καναδικά συμφέροντα.
Θυμίζουμε ότι η Eldorado Gold είναι η εταιρεία του δικού μας Περάματος Έβρου, μόνο που στον Έβρο δείχνει τα τελευταία 2 χρόνια το γλυκό της πρόσωπο μοιράζοντας χρήματα σε ορισμένα σωματεία προκειμένου να αποκτήσουν την εύνοια της τοπικής κοινωνίας προσδοκώντας ότι η επερχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή θα βρει μειωμένη αντίσταση
Όλοι οι «συναλλασσόμενοι» με τις εταιρίες να ξέρουν ότι θα βρουν απέναντί τους σύσσωμη την τοπική κοινωνία η οποία δε δέχεται να εξαγοραστεί για τριάντα αργύρια…
Χαιρετίζουμε την παρουσία του βουλευτή Ροδόπης Αϊχάν Καραγιουσούφ στην πορεία αντίστασης ενάντια στην επέλαση των χρυσοθήρων, η οποία τιμά ολόκληρη τη Ροδόπη που επί δεύτερη δεκαετία αντιστέκεται στην εγκατάσταση χρυσωρυχείων προκειμένου να μη μετατραπεί ο τόπος μας σε ένα σύνολο από τρύπες (ονομάζονται «μεταλλευτική περιοχή»). Στη διαδήλωση συμμετείχε η Διανομαρχιακή Επιτροπή με εκπροσώπους της και αντιπροσωπεία από Κιλκίς.
Δυστυχώς η πρόκληση της αστυνομίας συνεχίστηκε το βράδυ της ίδιας μέρας στην Ιερισσό της Χαλκιδικής. Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στο κέντρο της πόλης εν μέσω τουριστικής περιόδου με δακρυγόνα . Δημιουργήθηκαν αφόρητες συνθήκες για όλους τους κατοίκους και τους τουρίστες της πόλης από την πλατεία μέχρι την παραλία. Η αντίσταση των κατοίκων ήταν ηρωική και κατόπιν συμφωνίας τα ΜΑΤ αποχώρησαν τις πρωινές ώρες της ημέρας.
Ο αγώνας μας είναι κοινός και συνεχίζεται ..

Ν.Δένδιας: Η νομιμότητα θα εφαρμοστεί και στις Σκουριές!

xalkidiki.jpg

Μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στις Σκουριές Χαλκιδικής, μεταξύ κατοίκων που αντιδρούν στην επένδυση μεταλλείων χρυσού στην περιοχή και αστυνομικών δυνάμεων, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν.Δένδιας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, έδωσε το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης, λέγοντας: «Όπως και στην Χαλυβουργία, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση θα εφαρμοστεί η νομιμότητα». Παράλληλα, ο κ. Δένδιας διέψευσε τις καταγγελίες περί χρήσης πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία στη διάρκεια των επεισοδίων της Κυριακής.
Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ και τις πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες, οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων, που μάλιστα προκάλεσαν φωτιές στο σημείο. Επίσης έκαναν χρήση χημικών που περιείχαν την απαγορευμένη ουσία CS. Τέλος, όπως αποτυπώνεται καθαρά στο φωτογραφικό υλικό από το σημείο των επεισοδείων, έγινε χρήση πλαστικών σφαιρών εις βάρος των διαδηλωτών, ενώ υπήρξαν και τραυματίες.






Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Ν.Δένδια, ο οποίος τόνισε ότι δεν μπορεί να παίζουν αυτό το ρόλο.
Από την πλευρά του, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ  Κατερίνα Ιγγλέζη ( Χαλκιδικής), Αφροδίτη Σταμπουλή (Σερρών), Ειρήνη Αγαθοπούλου ( Κιλκίς)  Γιάννης Αμανατίδης (Α΄ Θεσσαλονίκης), Γιάννης  Σταθάς (Βοιωτίας), Αϊχάν  Καραγιουσούφ ( Ροδόπης), που ήταν παρόντες στην κινητοποίηση στις Σκουριές Χαλκιδικής δήλωσαν για την απαγόρευση και την καταστολή  της  πορείας:
« Την Κυριακή 5 Αυγούστου, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής πραγματοποίησαν ειρηνική  πορεία προς το βουνό Κάκαβος προκειμένου να υπερασπιστούν το δάσος των Σκουριών από τα συμφέροντα των χρυσοθήρων. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης στην περιοχή Χονδρό Δένδρο και χωρίς να υπάρχει  έγγραφη εντολή εισαγγελέα , εντελώς παράνομα, η αστυνομία  απαγόρευσε στους  κατοίκους της Χαλκιδικής, στις επιτροπές και στους βουλευτές την πρόσβαση  στο δάσος. Στη συνέχεια- κάνοντας χρήση χημικών, κροτίδων κρότου λάμψης, ακόμη και πλαστικών σφαιρών που τραυμάτισαν διαδηλωτές – τούς επιτέθηκε ενώ ασκούσαν το αυτονόητο δικαίωμα τους να έχουν πρόσβαση σε έναν δημόσιο χώρο. Να σημειωθεί ότι εξαιτίας της χρήσης δακρυγόνων  εκδηλώθηκαν φωτιές  σε πολλά σημεία του δάσους, τις οποίες κατέσβησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία με τη βοήθεια των διαδηλωτών, όπως και ότι  άτομο από το μπλοκ της αστυνομίας -μπροστά στα μάτια των διαδηλωτών- δημιούργησε μόνος του εστία φωτιάς  προκαλώντας ξανά την εσπευσμένη παρέμβαση της Πυροσβεστικής.
Ιδιαίτερη  όμως ανησυχία προκαλεί η απρόκλητη χρήση βίας από τα ΜΑΤ – μετά τη λήξη της πορείας και την αποχώρηση των διαδηλωτών- που με πρόσχημα δήθεν καταστροφές στο δημαρχείο, μετέτρεψαν την πόλη της Ιερισσού  σε θάλαμο αερίων, τρομοκρατώντας τους κατοίκους αλλά και τους παραθεριστές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ  δηλώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες των κατοίκων της Χαλκιδικής, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν το αρχέγονο δάσος των Σκουριών να ξεπουληθεί στα συμφέροντα της Eldorado Gold και  της  ΑΚΤΩΡ, που με  τις ευλογίες αλλά και τα «ρόπαλα» της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, επιδιώκουν να  μετατρέψουν την περιοχή σε ένα τεράστιο επιφανειακό μεταλλείο.
Να υπενθυμίσουμε, τέλος, ότι  πλήθος ανεξάρτητων φορέων (Πρυτανικό Συμβούλιο Α.Π.Θ., Συμβούλιο Περιβάλλοντος Α.Π.Θ., ΤΕΕ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων – ΤΕΙ Θεσ/νίκης) έχουν επισημάνει τη γενικότερη υποβάθμιση της περιοχής που συνεπάγεται η επένδυση αυτή και τις ανεπανόρθωτες συνέπειες τόσο στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία των κατοίκων. Το σχέδιο καταστροφής της Χαλκιδικής δεν θα περάσει!».

« Ν.Δένδιας: Η νομιμότητα θα εφαρμοστεί και στις Σκουριές! Άνανδρη, απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στην Ιερισσό!




“Δεχθήκαμε τηλεφώνημα από σημαντικό άτομο και άλλους επώνυμους ότι οι κάτοικοι της Ιερισσού είχαν βάλει φωτιά στο Δημαρχείο και γι’αυτό το λόγο φέραμε τα ΜΑΤ”. Γύρω στις 11: 00 το βράδυ και αφού η Ιερισσός είχε μετατραπεί σε κόλαση από τα δακρυγόνα, έγινε συνάντηση μεταξύ των αρχών της Ιερισσού και των διοικητών των αστυνομικών δυνάμεων, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι περαιτέρω δυσάρεστες εξελίξεις. Ο Υποστράτηγος κ. Μαραπίδης, Περιφερειακός Διευθυντής Κ. Μακεδονίας και ο Υποδιοικητής της Αστυνομίας Χαλκιδικής, Συνταγματάρχης Κώστας Σαρακατσιάνος, δεν αρνήθηκαν ότι αυτός που τους έδωσε την πληροφορία ότι “καίγεται το Δημαρχείο” δεν ήταν άλλος από το Δήμαρχο Αριστοτέλη Χρήστο Πάχτα. Οι άλλοι “επώνυμοι πληροφοριοδότες” φαίνεται ότι ήταν από Στρατώνι μεριά, όπου χθες το βράδυ κυκλοφόρησε η φήμη ότι οι βάρβαροι Ιερισσιώτες όχι μόνο έκαψαν το Δημαρχείο, αλλά πηγαίνουν να κάψουν και το χωριό τους…
Φυσικά το Δημαρχείο ήταν – και είναι – άθικτο, όμως οι μεγαλόσχημοι Στρατηγοί και οι Συνταγματάρχες δεν μπήκαν καν στον κόπο να στείλουν κάποιον να το διαπιστώσει. Χρησιμοποιώντας το θλιβερό ψέμμα του θλιβερού Δημάρχου Πάχτα, έγραψαν άλλη μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της “Ελληνικής” Αστυνομίας, εξαπολύοντας μια βάρβαρη επίθεση ενάντια σε γυναικόπαιδα, ηλικιωμένους και ανύποπτους τουρίστες. Σε ένα τουριστικό θέρετρο, στην αιχμή της τουριστικής περιόδου!
Βράδυ 5ης Αυγούστου στην Ιερισσό. Μετά τη λήξη της κινητοποίησης κατά της εξόρυξης στις Σκουριές – για την οποία θα γράψουμε αναλυτικά σε άλλη ανάρτηση – οι κάτοικοι της Ιερισσού απέκλεισαν συμβολικά την κεντρική διασταύρωση στην πλατεία της πόλης, διοχετεύοντας την κυκλοφορία στις παράπλευρες οδούς. Μόλις βράδιασε, η πλατεία γέμισε από κόσμο. Παιδάκια μοίραζαν στους τουρίστες και τους διερχόμενους οδηγούς ενημερωτικά φυλλάδια για την επερχόμενη καταστροφή από τα μεταλλεία χρυσού, γυναίκες με καροτσάκια έκαναν βόλτα και ηλικιωμένοι χάζευαν τον κόσμο από τα παγκάκια. Καμμία ένταση, καμμία “τρομοκρατική” πράξη.
Γύρω στις 9:00 το βράδυ ακούστηκε μια κραυγή “έρχονται τα ΜΑΤ!” και φάνηκαν κλούβες και πανοπλίες να κατεβαίνουν από το δρόμο του Γοματίου και να συγκεντρώνονται μπροστά στο κτίριο της Αστυνομίας. Κανείς δεν έδωσε πολύ σημασία γιατί κανείς δεν πίστεψε ότι θα μπορούσαν να επέμβουν σε μια απολύτως ειρηνική συγκέντρωση. Κι όμως το έκαναν. Χωρίς καμμία πρόκληση, άρχισαν να ρίχνουν χειροβομβίδες με χημικά στον κεντρικό δρόμο και την πλατεία, μέσα στους παππούδες και τα παιδάκια που έπαιζαν. Η πλατεία της Ιερισσού μετατράπηκε σε πλατεία Εξαρχείων σε μέρες “δόξας”. Τα γεροντάκια έτρεχαν πανικόβλητα να προφυλαχθούν και πνίγονταν προσπαθώντας να αναπνεύσουν. Παιδάκια τυφλωμένα από τα δακρυγόνα έτρεχαν σαν τρελλά τσιρίζοντας. Μια χειροβομβίδα έσκασε μέσα στην ταβέρνα του Γαλατσάνου, όπου ηλικιωμένοι και τουρίστες απολάμβαναν τον καφέ τους. “Παιδί μου εγώ δεν ήξερα τίποτα, εγώ πήγαινα να δω τα εγγόνια μου”, έλεγε μια ηλικιωμένη κυρία που έφευγε από την πλατεία τρικλίζοντας και τρίβοντας τα μάτια της.
Το βραδυνό στεριανό αεράκι μετέφερε τον καπνό από τα χημικά δηλητήρια μέχρι κάτω στην κατάμεστη παραλία, στους βραδυνούς περιπατητές και τον παιδόκοσμο, στα εστιατόρια, τα μπαρ και τα ζαχαροπλαστεία. Η παραλία ερήμωσε καθώς καταστηματάρχες και τουρίστες κλείστηκαν μέσα στα μαγαζιά για να προστατευθούν. Το φαρμακείο της Ιερισσού άνοιξε μέσα στη νύχτα για να δώσει τις πρώτες βοήθειες στους ανθρώπους που δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν και να ράψει κεφάλια που σκίστηκαν από τις χειροβομβίδες που έβρεχε ο ουρανός. Και οι ΜΑΤατζήδες από πάνω έριχναν συνέχεια καινούρια δακρυγόνα.
Η νεολαία της Ιερισσού που είχε επιστρέψει από την πρωινή πορεία στις Σκουριές, ήδη εξοργισμένη από τα αμέτρητα χημικά και τις πλαστικές σφαίρες που είχε δεχθεί επειδή πήγε να υπερασπιστεί το βουνό και το δάσος του, πήρε γρήγορα την κατάσταση στα χέρια της. Οδοφράγματα στήθηκαν στον κεντρικό δρόμο και μπήκαν φωτιές σε λάστιχα και κάδους με σκουπίδια. Ήρθαν να μας χτυπήσουν μέσα στο χωριό μας! Από τα σπίτια βγήκαν οι καραμπίνες και από τις αυλές οι κοτρώνες. Και ο κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα, επειδή κάποιοι διέδιδαν εγκληματικά ψεύδη, ήταν πλέον ορατός. Επρεπε τα ΜΑΤ να αποχωρήσουν αμέσως ώστε να ηρεμήσει ο κόσμος.
Αργά το βράδυ τα ΜΑΤ οπισθοχώρησαν χωρίς να αποχωρήσουν εντελώς και οι κάτοικοι άφησαν τα οδοφράγματα και διασκορπίστηκαν.
Θα ήταν αφελές να πιστέψει κανείς ότι μια αστήρικτη καταγγελία, έστω και από ένα Δήμαρχο, θα ήταν ικανή να προκαλέσει τέτοια “θερμή” αντίδραση από τις δυνάμεις καταστολής – τι “καταστείλανε” άραγε; τις βόλτες των παππούδων; – αν δεν υπήρχε άλλη σοβαρότερη αιτία. Και η αιτία είναι γνωστή σε όλους και είναι οι αντίδραση των κατοίκων της Ιερισσού στα καταστροφικά σχέδια της ELDORADO για τον τόπο. Η καταστολή της αντίστασης του λαού της Χαλκιδικής με κάθε μέσο είναι απόφαση της Κυβερνητικής Τρόικας και προαναγγέλθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, από τον Πρωθυπουργό σε πρόσφατη ομιλία του.
O αγώνας ενάντια στους Καναδούς κατακτητές του Κακάβου στους εγχώριους υπαλλήλους τους δεν θα σταματήσει. Τα σχέδια καταστροφής της Χαλκιδικής δεν θα περάσουν. Ζητάμε την υποστήριξη όλων των Ελλήνων και όσων αγαπούν αυτόν τον τόπο. Αυτοί που επενδύουν στην τρομοκρατία και το διχασμό για να περάσουν τα σχέδια τους σπέρνουν ανέμους, όμως θα θερίσουν θύελλες.









AzjVKhnCEAAKW2a

Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Ξένιος Ζευς": Σε εξέλιξη γιγάντια επιχείρηση Σαμαρά για αλλαγή πολιτικής ατζέντας



Συγγραφέας: left.gr

Με την κυβέρνηση να έχει ήδη εγκαταλείψει όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και εν' όψει της ανακοίνωσης νέων μέτρων που θα αγγίξουν τα 15 δισ. ευρώ, βυθίζοντας την κοινωνία ακόμη βαθύτερα στην άβυσσο της λιτότητας, με πρωτοβουλία του ίδιου του Πρωθυπουργού επιχειρείται μια βίαιη επιστροφή στην ατζέντα της ασφάλειας.

"Ξένιος Ζευς"

Με αυτήν την ονομασία επέλεξαν οι υπεύθυνοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης να ονομάσουν το σχέδιο εκκαθάρισης του κέντρου της Αθήνας, επάνδρωσης και "οχύρωσης" των συνόρων και τέλος, μεταφοράς μεταναστών από το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αμυγδαλέζας σε άλλα αυτοσχέδια στρατόπεδα ανά την ελληνική επικράτεια. Ονομασία η οποία ξυπνάει οργουελιανούς εφιάλτες αφού ο γκαιμπελίσκος εμπνευστής της επέλεξε να χρησιμοποιήσει το θεό προστάτη των ξένων για να χαρακτηρίσει τα νέα πογκρόμ εις βάρος τους, καθώς και τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών σε εκτεταμένη κλίμακα.

Το σχέδιο, το οποίο διατηρήθηκε ως επτασφράγιστο μυστικό αφού ούτε βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, επιφορτισμένοι με ζητήματα μετανάστευσης, γνώριζαν την ύπαρξή του, ξεκίνησε να υλοποιείται την περασμένη Δευτέρα, με την απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, για μετάταξη 1881 αστυνομικών στον Έβρο ως συνοριοφύλακες. Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός με τον Αντώνη Σαμαρά. Επιπλέον ο κ. Δένδιας ενημέρωσε ότι μεγάλο μέρος αυτής της αστυνομικής δύναμης θα προερχόταν από όσους είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη πολιτικών και άλλων προσώπων. Η διαδικασία για τις μετατάξεις πραγματοποιήθηκε αστραπιαία, η πραγματικότητα όμως διαψεύδει τις δηλωμένες προθέσεις του κ. Δένδια: Όλοι οι αστυνομικοί που μετατέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα, αφήνοντας έτσι ολόκληρα αστυνομικά τμήματα μόνο με τους διοικητές τους, δίχως άντρες ή εξοπλισμό. Παράλληλα ενώ τουλάχιστον 200 αστυνομικοί με καταγωγή από τον Έβρο δήλωσαν πρόθυμοι να μετατεθούν από την Αθήνα, οι αιτήσεις τους δεν έγιναν αποδεκτές με το δικαιολογητικό ότι ανήκουν στην ομάδα ΔΙΑΣ - και άρα θα είναι πολύ πιο χρήσιμοι για το κράτος καταστέλλοντας διαδηλώσεις και άλλες διαμαρτυρίες από Σεπτέμβριο.

Η απόφαση της μετάταξης προκάλεσε αρκετά ερωτηματικά, καθώς δεν ήταν γνωστό για ποιο ακριβώς έργο θα ήταν αρμόδια η γιγαντιαία αυτή αστυνομική δύναμη. Ερωτηματικά τα οποία λύθηκαν μετά τη νέα αιφνιδιαστική απόφαση Δένδια για μεταφορά 500 μεταναστών από το στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας στη Ξάνθη και την Κομοτηνή, προκειμένου να "φιλοξενηθούν" στις παντελώς ακατάλληλες, από οποιαδήποτε άποψη, σχολές αστυφυλάκων των δυο νομών της Θράκης.

Παράλληλα, μεγάλης κλίμακας επιχείρηση της αστυνομίας, εντοπισμού και σύλληψης μεταναστών δίχως χαρτιά, ξεκίνησε την Παρασκευή στην Αθήνα, με τους συλληφθέντες να οδηγούνται στο στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας, ολοκληρώνοντας έτσι το παζλ του πρωθυπουργικού σχεδίου. Ο εκπρόσωπος τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Χρήστος Μανούρας, δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται επιχείρηση τέτοιας κλίμακας στη χώρα μας, προσδιόρισε ως τρεις πυλώνες του σχεδίου το "σφράγισμα" του Έβρου, τον επαναπατρισμό των μεταναστών και την απομάκρυνσή τους από το κέντρο της Αθήνας, ενώ υπογράμμισε ότι το σχέδιο θα συνεχιστεί σε βάθος χρόνου.

Αντιδρούν οι τοπικοί φορείς

Οργισμένη ήταν η αντίδραση των τοπικών φορέων και στις δύο περιπτώσεις, αφού βρίσκονταν σε πλήρη άγνοια των σχεδίων του υπουργείου και καμία διαβούλευση δεν είχε προηγηθεί για το ζήτημα αυτό. Στην Κομοτηνή έκτακτη σύσκεψη για το θέμα διεξήχθη το απόγευμα της Παρασκευής. Συμμετείχαν οι αστυνομικοί υπάλληλοι νομού Ροδόπης, ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Παύλος Δαμιανίδης και ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης και άπαντες κάλεσαν την τοπική κοινωνία να αντιδράσει.

Οι προαναφερόμενοι βρέθηκαν έξω από τη Σχολή Αστυνομίας Κομοτηνής, μαζί με ομάδες πολιτών, θεσμικούς φορείς, εκπρόσωπους κομμάτων, διαδηλώνοντας την αντίδρασή τους στην στρατηγική του υπουργείου και της κυβέρνησης να μετατρέψει τη Σχολή Αστυνομίας Κομοτηνής σε κέντρο φύλαξης λαθραία εισερχομένων μεταναστών, μέχρι νωρίς το πρωί του Σαββάτου, όπου έφτασαν τα λεωφορεία με τους μετανάστες.







Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά από τις 6 τα ξημερώματα του Σαββάτου, τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ απέναντι σε 22 άτομα (από τα 150 που ήταν αρχικά), όσα δηλαδή είχαν μείνει ως αργά στην είσοδο της Σχολής, υπομένοντας την κόπωση από την πολύωρη αναμονή αλλά και το «κρυφτούλι» των εντεταλμένων από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη μεταφορά των μεταναστών, κατάφεραν να κάμψουν τους διαδηλωτές και τα λεωφορεία να μπούνε στην Σχολή. (Πηγή: http://piazzadelpopolo.blogspot.gr/)

Οι φορείς της πόλης, σε νέα σύσκεψή τους το πρωί του Σαββάτου, αποφάσισαν τον αποκλεισμό της γέφυρας του Νέστου, προκειμένου να εμποδίσουν κι άλλα λεωφορεία να περάσουν προς τη Θράκη, ενώ αντιπροσωπεία θα βρεθεί τη Δευτέρα στην Αθήνα για συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς αλλά και τους πολιτικούς αρχηγούς. Να σημειωθεί ότι και οι τοπικοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αντιδρούν στο πρωθυπουργικό σχέδιο, ζητώντας όμως ουσιαστικά όχι την ακύρωσή του, αλλά την υλοποίησή του σε άλλους νομούς και όχι στις δικές τους εκλογικές περιφέρειες. 

Μπάχαλο και στην αστυνομία

Η προχειρότητα και η αποσπασματικότητα του σχεδίου έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις και στο εσωτερικό της αστυνομίας αφού, εκτός από το περιστατικό στην Ορεστιάδα όπου τουλάχιστον 411 αστυνομικοί διανυκτέρευσαν σε πλατεία της πόλης ή στα αυτοκίνητά τους, μη βρίσκοντας κατάλυμα για τη νύχτα, ερωτηματικά προκαλούν και τα κριτήρια με τα οποία έγιναν οι μετατάξεις. Πολλοί αστυνομικοί αναγκάστηκαν σε εσωτερική μετανάστευση, την στιγμή που σοβαροί λόγοι είτε οικογενειακοί ή υγείας, δεν τους επιτρέπουν να εγκαταλείψουν τις περιοχές μόνιμης κατοικίας τους.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Ν. Έβρου αναρωτιέται αν "υπάρχει τελικά σχέδιο", δηλώνοντας ότι θα κάνει ότι μπορεί για να στηρίξει τους συναδέλφους της, αν και δεν πιστεύει ότι  το μεταναστευτικό ζήτημα λύνεται με κατασταλτικά μέσα "αφού όλοι πλέον γνωρίζουν ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ελλάδα έχει πολιτική λύση". Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι είναι κάθετα αντίθετη στο σχεδιασμό της επιχείρησης και προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι αν επιχειρηθεί ο νομός Έβρου "να μετατραπεί σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης, οι διατάζοντες θα μας βρουν απέναντί τους".

Επιχείρηση "αλλαγή ατζέντας"

Ο Αντώνης Σαμαράς μπροστά στα αδιέξοδα της συνεχιζόμενης μνημονιακής πολιτικής, επιστρέφει εσπευσμένα στην προεκλογική ατζέντα της ασφάλειας. Το σχέδιο "Ξένιος Ζευς" δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, πρόχειρα σχεδιασμένο, το οποίο δε πραγματοποιείται για να δώσει λύσεις στο μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά προκειμένου να αποπροσανατολίσει την ελληνική κοινωνία από τη βαρβαρότητα των επερχόμενων μέτρων, με τη συνδρομή πάντα των κυρίαρχων ΜΜΕ. Η τρικομματική κυβέρνηση αναμένεται έτσι να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, σέρνοντας χιλιάδες μετανάστες σε πρόχειρα στρατόπεδα ανά τη χώρα, χιλιάδες αστυνομικούς να φυλάνε τις εγκαταστάσεις αυτές- μακρυά από τις οικογένειές τους, αλλά και τις γειτονιές, αφήνοντας τις τελευταίες ουσιαστικά ανυπεράσπιστες- και προκαλώντας αναβρασμό στους κατά τόπους φορείς.  Όλα στο βωμό του μνημονίου...