Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Χαλκίδα και Χαλκιδική

Η Χαλκιδική έχει πράγματι πολλά κοινά με τη Χαλκίδα. Η πρώτη ήταν κόρη (αποικία στην αρχαιότητα) της δεύτερης, γι’ αυτό και μοιράζονται τον μεγάλο έλληνα φιλόσοφο, τον Αριστοτέλη.Η πρώτη τον γέννησε από γενιά χαλκιδαϊκή και η δεύτερη τον φιλοξένησε κυνηγημένο στα στερνά του.

Είναι και τα δύο χαρισματικά κομμάτια της ελληνικής γης με φυσικές ομορφιές, που συνδυάζουν το ορεινό με το παράλιο τοπίο και έχουν και αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη.

Τέλος, η Χαλκιδική έχει σημαντικά κοιτάσματα με χρυσό και χαλκό, γνωστά από την αρχαιότητα, αλλά που σήμερα αποτελούν αιτία σφοδρών συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων.

Έτσι, εγώ σαν Χαλκιδέος, διάλεξα να αφηγηθώ την ιστορία των δικών μας κοιτασμάτων (νικελίου), που εδώ και σαράντα χρόνια εκμεταλλεύεται μια κρατική εταιρία, η ΛΑΡΚΟ, ελπίζοντας ότι η ιστορία μου θα είναι εξίσου ενδιαφέρουσα και στην άλλη όχθη του Αιγαίου, την κοντοσυγγενική μας. Τη Χαλκιδική.

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Φωτογραφίες από τη μεγάλη πορεία ενάντια στα χρυσωρυχεία που έγινε στις 9-3-2013 στην Θεσσαλονί​κη




 


Από:
Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης
http://akthess.blogspot.gr/
http://ak2003.gr/
https://el-gr.facebook.com/AntiexousiastikeKineseThessalonikes


Υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί για όσους και όσες είναι κατά των χρυσωρυχείων

Γράφει ο Γιάννης

Παρακολουθήστε την εκπομπή "Η Δεύτερη Ματιά" που προβάλεται από το ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ στην οποία οι δύο παρουσιαστές, Σταύρος Κονδύλης και Χάρης Καριωτάκης, κανούν συνεχείς υποτιμητικές αναφορές στους πολίτες που είναι κατά των χρυσωρυχείων στο Πέραμα Έβρου και τις Σκουριές Χαλκιδικής. Δυστυχώς λείπουν περίπου 2 λεπτά από την αρχή, όπου ο Σταύρος Κονδύλης λέει οτι κάποιοι από αυτούς που αντιδρούν στα χρυσωρυχεία τα παίρνουν, χωρίς όμως να λέει ποιοί είναι αυτοί οι κάποιοι και απο ποιούς τα παίρνουν.





Ο Χαρης Καριωτάκης είναι ο πρόεδρος του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, με πρωτοβουλία του οποίου είχαν αναρτηθεί στην πόλη πανό που έγγραφε: "Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΝ ΧΟΡΗΓΟ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΛΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΕΑΣ ΜΑΣ"
Ο Σταύρος Κονδύλης είναι ο εκδότης και διευθυντής της ημερήσιας εφημερίδας "Ελεύθερη Θράκη" που εκδίδεται στην Αλεξανδρούπολη.