Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Καταλήψεις στην Ευρώπη: Η ιστορία της Ungdomshuset

Η Ungdomshuset (Το Σπιτι των Νέων) ήταν το όνομα του κτηρίου που ήταν γνωστό ως Folkets Hus (Το Σπίτι του Λαού) και βρισκόταν στην οδό Jagtvej 69 στη συνοικία Nørrebro στην Κοπεγχάγη.
Η Ungdomshuset χτίστηκε από το κίνημα των ντόπιων εργατών με σκοπό να λειτουργήσει ως η βάση του αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη. Εκεί γίνονταν οι συναντήσεις τους και οργάνωναν διάφορα πάρτυ κατά τη διάρκεια του αγώνα. Στα 1950 πολλά σωματεία έκαναν τα δικά τους στέκια και η Ungdomshuset έμεινε άδεια ώς τα 1980. Τότε το κίνημα καταλήψεων μεγάλωσε και σ’ αυτό το κτήριο έγινε η σύσταση της “Πρωτοβουλίας για το Στέκι Νεότητας” και συνέταξαν τα αιτήματά τους στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μετά από δύο χρόνια κατάληψης το Δημοτικό Συμβούλιο ενέδωσε και παραχώρησε την Ungdomshuset στο κίνημα.
Η Ungdomshuset ήταν ένα τετραώροφο πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο. Ήταν η βάση της D.I.Y. σκηνής στην Κοπεγχάγη, ένας συναυλιακός χώρος και ένα σημείο συνάντησης για διάφορες αυτόνομες και αριστερές ομάδες από το 1982 ως το 2007 όταν μετά από μια μεγάλη διαμάχη κατεδαφίστηκε Εξαιτίας της συνεχόμενης διαμάχης μεταξύ της δημοτικής αρχής της Κοπεγχάγης και των ακτιβιστών, το κτήριο ήταν αντικείμενο των Μ.Μ.Ε. αλλά και ενός δημόσιου διαλόγου από τα 1990.
Η κατάληψη είχε σχεδόν καθημερινά εκδηλώσεις από τις δευτεριάτικες συνελεύσεις και διάφορες πολιτικές συζητήσεις ως διάφορες εκδηλώσεις και κινηματογράφο τα σαββατοκύριακα Επιπλέον διοργανώνονταν διάφορα workshop και πολλές τοπικές μουσικές μπάντες χρησιμοποιούσαν το χώρο για να κάνουν πρόβες.
Η Ungdomshuset αποτελούσε μια εναλλακτική σε ένα κόσμο που δημιουργεί διαμάχες μεταξύ των ανθρώπων. Κατανοούμε πως δεν είναι δυνατό να οικοδομήσουμε την τέλεια κοινωνία σ’ αυτό τον κόσμο, καθώς οι νόμοι του και οι περιορισμοί που θέτει μας καταπιέζουν αλλά και εμείς οι ίδιοι χειραγωγούμαστε μέσω αυτών. Η κύρια διαφορά μεταξύ της υπόλοιπης κοινωνίας και εμάς είναι ότι εμείς συνεχώς αγωνιζόμαστε εναντίον των δομών που προκαλούν τα προβλήματα στους ανθρώπους
- και.. μπορείτε, ελεύθερα, να συμμετέχετε!

Ενημέρωση από τη συνέντευξη τύπου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική

Ημερομηνία: 12/01/2013

«Όχι» στις μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Χαλκιδική, που προκαλούν σοβαρές βλάβες στο περιβάλλον, την υγεία, τον τουρισμό και τις παραδοσιακές παραγωγικές δραστηριότητες, «φώναξαν» σήμερα με πορεία και συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής.

«Με τις μεταλλευτικές δραστηριότητες που σχεδιάζει η εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός" το ένα έκτο της Χαλκιδικής θα είναι μεταλλείο. Ολόκληρα βουνά θα αλεστούν και αφού επεξεργαστούν θα μείνουν στην περιοχή ως τοξικά απόβλητα επ' άπειρον» υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Ζουμπάς, μέλος των επιτροπών κατοίκων Χαλκιδικής ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού.
   
Ο ίδιος χαρακτήρισε τη σχεδιαζόμενη μεταλλευτική δραστηριότητα ως «μια φαραωνική διεργασία σε 317.000 στρέμματα που θα μετατρέψει τη Χαλκιδική από τουριστική- αγροτική περιοχή, σε βιομηχανική».

Σοβαρά προβλήματα στην ενημέρωση σήμερα!

Ημερομηνία: 12/01/2013

Σύμφωνα με τα μεγάλα ΜΜΕ σήμερα δεν έγινε πορεία στο κέντρο της Αθήνας για το χρυσό της Χαλκιδικής. Α, ναι! Και 1000 άτομα έκαναν πορεία αλληλεγγύης στη Βίλα Αμαλίας!

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, λοιπόν, 1000 άτομα έκαναν πορεία αλληλεγγύης στους συλληφθέντες για τη Βίλα Αμαλίας!
Χίλια μετρημένα, ε;





Επίσης, σύμφωνα με το Βήμα, τα Νέα, το Έθνος, το Πρώτο Θέμα και το Σκάι, δεν έγινε σήμερα πορεία διαμαρτυρίας για το Χρυσό στη Χαλκιδική.

Αυτά τα άτομα δεν υπάρχουν, αν δείτε τις ειδήσεις!



Η ανομία της κατάληψης Σκαραμαγκά


Τι λένε οι γείτονες:
"Όσοι με ξέρετε καλά, γνωρίζετε ότι μόνο "επαναστάτης" δεν είμαι. Σήμερα, ωστόσο, είμαι έξαλλος και στενοχωρημένος. Η αστυνομία, με γρήγορη και ήσυχη επέμβαση που συνεχίζεται, εκκένωσε την κατάληψη στην Πατησίων 61 και Σκαραμαγκά, ακριβός διπλά από έμενα.

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Αλλαγή νταβατζήδων


Το γερμανικό περιοδικό «Stern» δημοσίευσε ένα αφιέρωμα στις οικογένειες της οικονομικής ελίτ της Ελλάδας, με τίτλο «Μονοπώλιο των εκατομμυριούχων». Σύμφωνα με το Stern, η Ελλάδα ελέγχεται από 2.000 οικογένειες• προφανώς, σε αντίθεση με την Γερμανία –και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες-, όπου υπάρχει λαοκρατία. 
Οι οικονομικές ελίτ –που αποτελούνται από λίγες ή περισσότερες οικογένειες- κυριαρχούν σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Βέβαια, δεν χρεοκόπησαν όλες οι χώρες του κόσμου. Η Ελλάδα χρεοκόπησε.
Το σκληρό –αλλά ρεαλιστικό- άρθρο του Stern για τις οικογένειες που ελέγχουν την οικονομία της Ελλάδας έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άρθρων που έχουν δημοσιευτεί το τελευταίο διάστημα σε μεγάλα έντυπα του εξωτερικού και αφορούν την οικονομική ελίτ της χώρας. 

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ

Ξεπούλημα_αγία_αποκρατικοποίηση_290112


Του Γιώργου Δελαστίκ

Ρεζίλι έχει γίνει διεθνώς η Ελλάδα ως η χώρα-κορόιδο που δανείζεται εκατοντάδες δισεκατομμύρια μετατρεπόμενη οικιοθελώς σε υπόδουλο προτεκτοράτο, προκειμένου να πληρώνει ηλιθίως τους κάθε είδους κερδοσκόπους που θησαυρίζουν ξεπουπουλιάζοντάς την! Έχουμε φτάσει ως κράτος στο πρωτοφανές σημείο ξεφτίλας να αποκομίζει κέρδη της τάξης του 40% ή 80% εμπορευόμενη ελληνικά ομόλογα ακόμα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα! Η κυβέρνηση «Κουίσλινγκ» Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη ικετεύει τώρα τους Ευρωπαίους να της δώσουν ως βοήθεια τα κέρδη (!) που έχει βγάλει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.