Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Εκδήλωση στις Σάπες - Οι επιπτώσεις της μεταλλουργίας χρυσού


Το ΔΝΤ στο Νίγηρα


 Η αναφορά της κ. Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ, στον Νίγηρα είναι σαν να διεκτραγωδεί εμπρηστής το καταστροφικό έργο της φωτιάς που άναψε ο ίδιος

Ο Νίγηρας είναι μια χώρα της υποσαχάριας Αφρικής της οποίας η φτώχεια και η ενδημική πείνα ενισχύθηκαν όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν από την οδυνηρή επιβολή νεοφιλελεύθερων λύσεων . Φέτος πάλι, η χώρα βρίσκεται μπροστά σε νέα διατροφική κρίση , λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας. Αλλά ο Νίγηρας βρίσκεται σε μόνιμο λιμό, χάρη ακριβώς στην διαρκή παρουσία και καθοδήγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ...

Το 2005 π.χ. όταν ξέσπασε ο λιμός, (ουσιαστικά μια εντονότερη εκδήλωση του χρόνιου υποσιτισμού στην περιοχή) δεν ήταν λόγω έλλειψης τροφίμων αλλά λόγω της φτώχειας.

Συνηθίσαμε το θάνατο;


 


- Πατέρας δύο παιδιών, άνθρωπος του μεροκάματου
- Στο πλάι του βρέθηκαν τα εργαλεία και η φόρμα της δουλειάς
- Δυσκολευόταν να βρει μεροκάματο λένε όσοι τον γνώριζαν

Ένα ακόμη τραγικό περιστατικό που έρχεται να προστεθεί σε τόσα άλλα. "Δυο βήματα” από το σπίτι του στο πάρκο του Αγίου Φίλιππα στη Νίκαια επέλεξε να δώσει τέλος στη ζωή του ο άτυχος άνδρας.

Πατέρας δύο παιδιών, μεροκαματιάρης. Δύσκολα έβρισκε μεροκάματο σε επισκευές πλοίων ή σε οικοδομές.

Χθες οι γείτονες τον είδαν να στέκεται μόνος σε ένα παγκάκι. Κανείς δεν μπόρεσε, λένε, να φανταστεί πως είχε φτάσει σε αυτό το σημείο απελπισίας.
Σήμερα όπως κάθε μέρα ο 60χρονος πήρε τα εργαλεία του, τη φόρμα του και έμοιαζε να ξεκινάει για το μεροκάματο.
Δυστυχώς αποδείχθηκε πως είχε πάρει τη μοιραία απόφαση.

 
Πέντε λεπτά μετά τις επτά το πρωί οι περαστικοί από το πάρκο αντίκρισαν το τραγικό θέαμα. Ενημέρωσαν την αστυνομία αλλά και ασθενοφόρο όμως ήταν ήδη αργά.
 Οι διασώστες απλά διαπίστωσαν το θάνατό του. Εντόπισαν πάνω του ένα σημείωμα με το οποίο φαίνεται εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την πράξη.

Παλιότερα ο 60χρονος είχε ένα κατάστημα, ωστόσο οι δουλειές δεν πήγαιναν καλά και το έκλεισε. Όπως λένε άνθρωποι που τον γνώριζαν είχε προσπαθήσει να μπαρκάρει. Τη Μεγάλη Εβδομάδα μάλιστα ξεκίνησε ταξίδι ως ηλεκτρολόγος πλοίου. Δεν κατάφερε όμως να συνεχίσει σε αυτή τη δουλειά. Οι ίδιοι άνθρωποι λένε στο newsit πως είχε προσπαθήσει να πουλήσει και ένα οικογενειακό ακίνητο στη Νίκαια, αλλά και πάλι δίχως αποτέλεσμα.

Πηγή: Alfavita

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Κέλεσμα σε συγκρότηση σωματείου ανέργων


ΚΑΛΕΣΜΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΦΑΛΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥ

ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ 20:00 στο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
(στο ισόγειο του εργατικού κέντρου)

Σε μια περιοχή, όπως η Αλεξανδρούπολη, όπου η ανεργία φτάνει το 30% και η επισφάλεια στην εργασία αποτελεί πλέον νόμιμο καθεστώς για όλους.

Καλούμε σε συγκρότηση ανοιχτής πρωτοβουλίας ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων που εργάζονται υπό το καθεστώς μερικής ή ελαστικής απασχόλησης, με άμεσο στόχο τη δημιουργία ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΒΑΣΗΣ.

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Το τελευταίο ρεφρέν

της Μαριάννας Τζιαντζή
 
Την Πέμπτη το πρωί, στο Μεταξουργείο, μια 90χρονη γυναίκα και ο 50χρονος άνεργος γιος της, ο Αντώνης, ανέβηκαν στην ταράτσα της πολυκατοικίας τους κι έπεσαν στο κενό. Η σύνταξη του ΟΓΑ της μάνας (340 ευρώ) δεν έφτανε για να ζήσουν, ενώ στο πρόβλημα της πείνας ήρθαν να προστεθούν και βαριά προβλήματα υγείας.
Ο Αντώνης Περρής ή Antony P. ήταν μουσικός. Τους τελευταίους πέντε μήνες είχε αναρτήσει στην ιστοσελίδα stixoi.info, εκατοντάδες ποιήματά του με την ακόλουθη σημείωση: «Τα τραγούδια μου είναι ακόμη ανέκδοτα.

Προβολή ταινίας

Την Παρασκευή 1 Ιουνίου στις 9μμ , θα προβληθεί στο κοινωνικό στέκι Αλεξανδρούπολης η ταινία κινουμένων σχεδίων "Grave of the fireflies.
 Πρόκειται για μια καθαρά αντιπολεμική ταινία, στηριγμένη στην προσωπική εμπειρία του Akiyuki Nosaka, ο οποίος τη μετέφερε αργότερα σε μυθιστόρημα. Η ιστορία αναφέρεται στις ζωές δύο παιδιών του Seita και της μικρής Setsuko,ορφανά αδέρφια, τα οποία προσπαθούν να επιβιώσουν από την πείνα και τις κακουχίες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ιαπωνία.

 Βρισκόμαστε προς το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Στην επαρχιακή πόλη της Ιαπωνίας, ζει ο νεαρός Seita, μαζί με την μητέρα του και τη μικρή αδερφούλα του, Setsuko ενώ ο πατέρας του μάχεται στον Ειρηνικό Ωκεανό για την τιμή του αυτοκρατορικού στόλου. Οι βομβαρδισμοί από τα Αμερικάνικα αεροπλάνα είναι καθημερινό φαινόμενο, και το τρέξιμο προς τα αντιαεροπορικά καταφύγια ρουτίνα

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Η Γιουροβίζιον στο Μπακού

Σατιρικό βίντεο της επίσημης καμπάνιας του αυταρχικού καθεστώτος του Μπακού από δίκτυο ακτιβιστών 


Μεταλλία: Πέταξαν συνταξιούχο έξω από το σπίτι του στη Σέριφο



Σε έξωση και κατάσχεση σπιτιού οικογένειας συνταξιούχου στρατιωτικού από το Μέγα Λιβάδι της Σερίφου, προχώρησαν την περασμένη Δευτέρα, εκπρόσωποι της «Εταιρείας Μεταλλίων Σερίφου και Σπηλιαλέζας», η οποία διεκδικεί στο νησί 280 στρέμματα στη συγκεκριμένη περιοχή και 180 στρέμματα ακόμα στον Κουταλά, διπλανή περιοχή. Το περιστατικό συνέβη μόλις ένα 24ωρο πριν από την εκδίκαση της απόφασης για αναστολή και αναίρεση της κατάσχεσης του σπιτιού, που έχει καταθέσει η οικογένεια εναντίον της εταιρείας μεταλλίων και η οποία χτες βγήκε αρνητική, με αποτέλεσμα η οικογένεια να προχωρήσει σε νέο δικαστικό αγώνα.
Στο σπίτι, την περασμένη Δευτέρα, εμφανίστηκε η νομική σύμβουλος της εταιρείας, ένας δικαστικός λειτουργός, δύο αστυνομικοί και τρεις μάρτυρες, οι οποίοι απαίτησαν από την οικογένεια να αποχωρήσει από το σπίτι της αμέσως καθώς η εταιρεία προχωρά σε κατάσχεση του οικήματος.
Η ιστορία είναι παλιά. Πρόκειται για δύο από τα πιο όμορφα σημεία του νησιού, με παρθένες παραλίες στους ορεινούς όγκους των οποίων, στέκουν τα ιστορικά και εγκαταλελειμμένα ορυχεία της Σερίφου, που διεκδικεί η συγκεκριμένη εταιρεία με διάφορους τρόπους από το 1980 και μετά. Μάλιστα, το 2005, η εταιρεία μετά από δικαστική διαμάχη, είχε βγάλει ξανά από το σπίτι τους το ζευγάρι ηλικιωμένων οι οποίοι κατοικούσαν για πάνω από έναν αιώνα στο συγκεκριμένο σημείο.
Οι κάτοικοι, έχουν καταγγείλει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία προσπαθεί αυθαίρετα εδώ και χρόνια και με την ύποπτη συμβολή των τοπικών διοικήσεων, να καρπωθεί τις εκτάσεις και να τους πετάξει από τα σπίτια τους τα οποία ανήκουν στις οικογένειές τους για πάνω από έναν αιώνα.