Σάββατο 5 Μαΐου 2012

O φασισμός...

Ο φασισμός δεν έρχεται απ’ το μέλλον
Καινούργιο τάχα κάτι να μας φέρει
Τι κρύβει μεσ’ τα δόντια του το ξέρω
Καθώς μου δίνει γελαστός το χέρι.


Οι ρίζες του το σύστημα αγκαλιάζουν
Και χάνονται βαθιά στα περασμένα
Οι μάσκες του με τον καιρό αλλάζουν
Μα όχι και το μίσος του για μένα.




Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον
Δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον!

Ο φασισμός δεν έρχεται από μέρος
Που λούζεται στον ήλιο και στ’ αγέρι!

Το κουρασμένο βήμα του το ξέρω
Και την περίσσεια νιότη μας την ξέρει.
Μα πάλι θε ν’ απλώσει σαν χολέρα
Πατώντας πάνω στην ανεμελιά σου
και δίπλα σου φτάσει κάποια μέρα
αν χάσεις τα ταξικά γυαλιά σου.


                             Μπερτολτ Μπρεχτ

Και κάτι ακομα....

«Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι/ κηρύχνουν τη λιτότητα/ Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα/ ζητάνε θυσίες/ Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους/ για τις μεγάλες εποχές που θα ‘ρθουν…».

Μπερτολτ Μπρεχτ

Eldorado GΟ HOME!


Βίντεο, από την πρωτομαγιά στις Σκουριές,  μια πρωτομαγιά αξιοπρέπειας και αγώνα. Φέτος την 1η Μάη στο Πέραμα οι χρυσοθήρες. μοίραζαν κρέατα και καλούσαν τους πολίτες να απολαύσουν το ειδυλλιακό τοπίο για ... τελευταία φορά! Περίμεναν χίλια άτομα, εμφανίστηκαν καμία εκατοστή, που τους έχουν τάξει θέσεις εργασίας! Όταν και αυτοί οι ελάχιστοι που ανταποκρίθηκαν, νιώσουν πως απλά τους εξαπατούν και τους χρησιμοποιούν θα στραφούν εναντίον τους...Εμείς θα συνεχίσουμε στο δρόμο της αξιοπρέπειας και του αγώνα. Όραμα μας μια Ελλάδα της αντίστασης και της αξιοπρέπειας και όχι δέσμια των πολυεθνικών συμφερόντων και των εγχώριων τσιρακιών τους.
Πρωτομαγιά στις Σκουριές 2012
Μπάρες, συρματοπλέγματα “τελευταίας τεχνολογίας” (άντε με το καλό και ναρκοθέτηση του βουνού!), υπερβολική αστυνομική παρουσία και ΜΑΤ “της εταιρείας, για μια καθ’όλα ειρηνική εκδήλωση.
Ο αγώνας των κατοίκων της Βόρειας Χαλκιδικής εναντίον των μεταλλείων χρυσού συνεχίζεται… El Dorado GΟ HOME!

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Μια ξεχωριστή παρέμβαση ανέργου για την 1η Μαίου


Μια ξεχωριστή αντισυμβατική ομιλία ενός μακροχρόνια ανέργου, μέλους της Ανοιχτής Συνέλευσης Αλεξανδρούπολης στην επαίτιο της 1Μαϊου 2012, παρά την άρνηση της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου να του δώσει τον λόγο.

                                                           


Προβολή ταινίας


 Την Παρασκευή 4 Μαίου στις 21:00  θα γίνει η προβολή της ταινίας Σάκο και Βαντσέτι (1971) στο κοινωνικό στέκι Αλεξανδρούπολης (ισόγειο εργατικού κέντρου). Η ταινία βασίζεται στην πραγματική ιστορία της διώξης δύο Ιταλών συνδικαλιστών μεταναστών εργατών στο Σικάγο του 1920.
ΗΠΑ, 1920. Σχεδόν 100 χρόνια πριν, στα πλαίσια του πολέμου ενάντια στους «κόκκινους», οι αρχές της Αμερικής βρίσκουν έναν συμβολικό εχθρό στο πρόσωπο των ιταλών μεταναστών Νικόλα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι, αναρχικών και ενεργών συνδικαλιστών εργατών, οι οποίοι κατηγορούνται για μια ένοπλη ληστεία μετά φόνου που ποτέ δεν διέπραξαν. Οι διώκτες τους, αν και γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι Σάκο και Βαντσέτι είναι αθώοι, στο πρόσωπό τους καταδικάζουν τις «εξτρεμιστικές» τους ιδέες και ξορκίζουν τον κομμουνιστικό κίνδυνο, σε μια δίκη-παρωδία με προσχεδιασμένο αποτέλεσμα.
Διάρκεια: 120'

Η Χαλκιδική υπό ξένη κατοχή! Το κράτος στην υπηρεσία των πολυεθνικών...



Πηγή: Χαλκιδική Μέσα Από Εικόνες
Όλοι οι καιροί της έστειλαν αφέντες, μα  αυτοί εδώ είναι και αφέντες και λεηλατητές.
Οι Ρωμαίοι και οι Οθωμανοί την κατείχαν για αιώνες και οι Σαρακηνοί την πλιατσικολογούσαν, μα όταν έφευγαν, ήταν σαν και πριν. Οι ντόπιοι δεν έπαψαν ποτέ να καλλιεργούν την γη Τους, να ξυλεύουν τα δάση Τους, να παίρνουν το μέλι Τους από τις κερήθρες, τα ψάρια από τις θάλασσες Τους. Έτσι παρέδωσαν τον τόπο Τους αλώβητο στις επόμενες γενιές γενεών, για να ζήσουν και να ευημερήσουν. Μέσα από την ψυχή τους βγήκαν τα τραγούδια τους και οι χοροί τους. Μέσα από την καρδιά τους οι ατέλειωτες γιορτές τους.
Μέσα στην ( από την) Πρωτομαγιά ξαναγεννήθηκα Χαλκιδικιώτης.
Μ’ έπιασε ένα δέος κοιτάζοντας αυτούς τους ανθρώπους, τους συγχωριανούς μου Ιερισσιώτες, τους κοντοχωριανούς μου, τους συμπατριώτες μου της Χαλκιδικής αλλά και τους άλλους που ήρθαν από πιο μακρυά και κατάλαβα ότι και αυτοί είναι συμπατριώτες μου, συμπατριώτες από πεποίθηση.

Τρίτη 1 Μαΐου 2012

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ



ΣΗΜΕΡΑ 1η MAH H ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ
126 χρόνια μετά τους αγώνες και τις θυσίες ντόπιων και μεταναστών εργατών στο Σικάγο, που επέβαλλαν το 8ωρο και βελτίωσαν τις συνθήκες εργασίας, τη φετινή πρωτομαγιά, βιώνουμε μαζί με πολλά εκατομμύρια εργαζομένων σε όλο τον κόσμο, τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, για την οποία μόνο εμείς δεν ευθυνόμαστε.  Ζούμε τη μεγαλύτερη κατάρευση που έγινε ποτέ στα εργασιακά δικαιώματα, κατάρευση που στοχεύει στη διάσωση των πλουσίων και των τραπεζιτών μέσω της δικής μας εξαθλίωσης.
Λουκέτα επιχειρήσεων, απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλαγή κλαδικών συμβάσεων εργασίας και προσεχώς κατάργησή τους, φτώχεια, ανεργία και εξαθλίωση.  Αυτή είναι η καθημερινότητα που ζούμε. Απο την άλλη: αστρονομικά ποσά στήριξης των τραπεζών, χρήματα τα οποία προορίζονται για τις τσέπες του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Χρήματα τα οποία φεύγουν απο τις δικές μας τσέπες, απο τα ασφαλιστικά ταμεία, την υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό.
Γνωρίζουμε ότι αυτός ο κατήφορος θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές. Tα νέα τα μέτρα έχουν ήδη προαναγγελθεί.

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

1 Mαϊου 2012: ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Η ανοιχτή συνέλευση σας καλεί στην απεργία της πρωτομαγίας με συγκέντρωση στις 10:30 π.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο. Να είμαστε όλοι εκεί.

Οι ανεκδιήγητες απειλές του προέδρου του Εργατικού Κέντρου, εναντίον της Ανοιχτής Συνέλευσης και του Κοινωνικού Στεκιού!

Μια μόλις μέρα μετά από το πετυχημένο ανταλλακτικό παζάρι αλληλεγγύης που διοργάνωσε η ανοιχτή συνέλευση στο Κοινωνικό Στέκι που έχει διαμορφώσει στο ισόγειο εγκαταλελειμμένο κτίριο του Εργατικού Κέντρου, ο πρόεδρος του Ε.Κ. επανήλθε με τις γνωστές πλέον στη κοινωνία της Αλεξανδρούπολης, απειλές του για "έξωση" των πολιτών  που δραστηριοποιούνται κοινωνικά, από το κτίριο που αρχικά ο ίδιος διέθεσε, λόγω... πιέσεων από παράγοντες που δεν θέλει ευθέως να κατονομάσει, αλλά που όλοι πλέον φαντάζονται και γνωρίζουν... Σας αφήνουμε να τον απολαύσετε να μιλάει ξανά για αυτόφωρα και εισαγγελείς (ήδη έχει καλέσει μέλη της συνέλευσης η αστυνομία με παραγγελία του ίδιου προσωπικά και του Δ.Σ. του εργατικού κέντρου: έναν μακροχρόνια άνεργο οικοδόμο πατέρα δυο παιδιών και ένα συνταξιούχο χαλυβουργό πρώην μετανάστη της Γερμανίας..). Πραγματικό κρίμα και αδικία για τους εργαζόμενους του Έβρου, (πρώτο ίσως Νομό στην ανεργία αυτή τη στιγμή) να έχει αυτής της ποιότητας και επιπέδου επίσημη συνδικαλιστική εκπροσώπηση... ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΠΕΦΤΟΥΝ, ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ!

Κάλεσμα για πρωτομαγιά στο Πέραμα του θανάτου απο τους χρυσοθήρες!

                                                                                                                                                                                                           
Τα χρυσωρυχεία Θράκης μας καλούν την 1η Μάη, να γιορτάσουμε την άνοιξη στο Πέραμα! Αν δεν το διαβάζαμε με τα μάτια μας και αυτό, θα το θεωρούσαμε  ανέκδοτο! Στο αυριανό Πέραμα του θανάτου που σχεδιάζουν τα πολυεθνικά συμφέροντα, το Πέραμα των αποβλήτων και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, αυτοί στήνουν γιόρτες, σούβλες και πανηγύρια...Αιδώς Αργείοι! Υποτιμούν και προκαλούν για άλλη μια φορά τη τοπική κοινωνία και το λαϊκό αίσθημα. Τις πρακτικές  αυτές εξαγοράς συνειδήσεων,  που δεν τις αποδέχονται ούτε οι ιθαγενείς της υποβαθμισμένης Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, έρχονται να  τις εφαρμόσουν στην σημερινή Ελλάδα της κρίσης. Θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει αυτοί και οι ντόπιοι υποστηριχτές τους! Η αξιοπρέπεια μας δεν ξεπουλιέται στα χρυσωρυχεία!

 
Το αντίστοιχο με το Πέραμα αλλά πολύ μικρότερο τέλμα της Χαλκιδικής,
όπου κάθε χρονο γιορτάζει η άνοιξη...