Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Απεργία 26/9: Κατάλαβε τίποτα η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αλεξ/πολης;


Σημαντική ήταν η συμμετοχή εργαζομένων στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στην Αλεξανδρούπολη. Φανερή ήταν η αίσθηση ότι κάτι αλλάζει στη πόλη, πως ο κόσμος αρχίζει να βγαίνει από τον μετεκλογικό του λήθαργο και κινητοποιείται ξανά.
Φανερή όμως ήταν και η αμηχανία ή καλύτερα η αγωνία της  πλειοψηφούσας στη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, της υπό διάλυση ΠΑΣΚΕ και του Προέδρου του ΕΚ,κ. Γκικούδη, να εισπράξουν κάτι από αυτή τη γιορτή που ήταν κάτι παραπάνω από προφανές ότι δεν ήταν δική τους,  αλλά των απλών εργαζομένων της πόλης και των πρωτοβάθμιων σωματίων. Τους το θύμισαν όμως τα συνθήματα που ακούστηκαν όταν ανέβηκε στο βήμα ο κ.Γκικούδης, συνθήματα όπως "οργάνωση από τα κάτω συντονισμός, κάτω ο υποταγμένος συνδικαλισμός" κ.α.
Από καιρό το Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου, προσπαθώντας να καλύψει την ανυπαρξία του και την απαξίωση του από τους εργαζόμενους της πόλης, φιμώνει κάθε διαφορετική φωνή και δραστηριότητα εργαζομένων και ανέργων. Η αρχή είχε γίνει μέσα στο καλοκαίρι όταν το Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου αποφάσισε (χρησιμοποιώντας γελοίες προφάσεις) να κλείσει το Kοινωνικό Στέκι Αλεξανδρούπολης που διαμορφώθηκε σε ένα τελείως άχρηστο χώρο του ΟΕΚ, όπου στεγάζοντας οι δράσεις εργαζομένων και ανέργων της πόλης, δράσεις αρωγής ενάντια στο χαράτσι, το ανταλλακτικό παζάρι και η οργάνωση του αγώνα κατά των μνημονίων της λιτότητας. Δεν έμεινε όμως εκεί. Μετά την μαζική αντιφασιστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ε.Κ. τη περασμένη βδομάδα,  χρησιμοποιώντας ακόμα πιο γελοίες και προσβλητικές προφάσεις (του είδους,  κάποιος πάτησε ακαθαρσίες και μου λέρωσε το παρκέ!) δήλωσε σε μέλη της  Ανοιχτής Συνέλευσης και σε άλλες συλλογικότητες και οργανώσεις (ΚΕΕΡΦΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) πως δεν θα διαθέτει πλέον ούτε καν αίθουσα για εκδηλώσεις, σε κανένα φορέα της πόλης. Δεν είχε καν την ευαισθησία να απαντήσει άμεσα στην αίτηση (εκκρεμεί ακόμα) για παραχώρηση του χώρου του ΕΚ, για τις 4/10, για εκδήλωση στήριξης των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕΤ Θεσσαλονίκης (με τη συμμετοχή του σωματείου τους), ενός κλειστού εργοστασίου που οι απλήρωτοι  εργαζόμενοι του προσπαθούν να επαναλειτουργήσουν μόνοι τους! Μέσω της γραμματέας του ο πρόεδρος, δήλωσε στη τοπική Επιτροπή Αλληλεγγύης, πως θα εξεταστεί το αίτημα, αλλά αν ζητηθεί από άλλο Σωματείο της πόλης η χρήση της αίθουσας την ίδια μέρα το αίτημα θα απορριφθεί! Αυτά τα ωραία....
Απόδειξη της μεθοδικής προσπάθειας φίμωσης κάθε διαφορετικής φωνής, ήταν και το γεγονός, πώς στην χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση, η Διοίκηση του Ε.Κ. δεν επέτρεψε (για ακόμα μια φορά!) να χαιρετήσουν εκπρόσωποι κομμάτων και άλλων πρωτοβάθμιων Σωματείων. Μίλησαν μόνο δυο τρεις, από το βαθύ συνδικαλιστικό ΠΑΣΟΚ του Νομού…
Η απάντηση στο θράσος και την αλαζονεία του «Δ.Σ. Εργατικού Κέντρου Έβρου» πρέπει πλέον να δοθεί οργανωμένα και συλλογικά, από όλους τους σκεπτόμενους εργαζόμενους, τα πρωτοβάθμια σωματεία και την αριστερά της πόλης. Όλοι αυτοί πρέπει να καταγγείλουν τις πρακτικές και να απομονώσουν τη διοίκηση – σφραγίδα του ΕΚ καθώς και  να αναλάβουν με ταξική ενότητα, τις αγωνιστικές δράσεις και την υπεράσπιση των εργαζομένων και ανέργων του Νομού. Το Εργατικό Κέντρο ανήκει στους εργαζόμενους και όχι στους εργατοπατέρες γραφειοκράτες. Οι μέρες τους είναι μετρημένες και το ξέρουν!

                     Αριστείδης Φρουζάκης


Ο κόσμος της δουλειάς μίλησε: Get the fuck out!

 


 
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το πρωί της Τετάρτης στο κέντρο της Αθήνας. Μια μεγαλειώδης πορεία, η οποία διήρκεσε κοντά στις τέσσερις ώρες, αφού ήταν τέτοιο το πλήθος των διαδηλωτών που, όταν τουλάχιστον 25 μπλοκ είχαν φτάσει στη Βουλή και είχαν διαλυθεί, η ουρά βρισκόταν ακόμα ακινητοποιημένη μπροστά στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ενόψει της ανακοίνωσης και ψήφισης του νέου εξουθενωτικού πακέτου μέτρων που σχεδιάζει να υλοποιήσει η κυβέρνηση, το σύνολο σχεδόν της ελληνικής κοινωνίας βροντοφώναξε ότι δεν πάει άλλο. Οι εφοπλιστές, οι μεγαλοεργολάβοι, οι τραπεζίτες και οι καναλάρχες λείπανε, βέβαια, αφού όχι μόνο προβλήματα δεν αντιμετωπίζουν, αλλά  έχουν και μία εξαιρετικά υπάκουη κυβέρνηση στο χέρι τους, που δεν τους χαλάει χατήρι. Ούτε οι εκπρόσωποι του διεφθαρμένου και παρατημένου στο ντουλάπι της ιστορίας δικομματισμού βρήκαν χρόνο να περάσουν μία βόλτα. Και ας τους "ζητούσε" ο κόσμος με τα συνθήματά του... 

Όσοι όμως παράγουν, αντί απλά να εκμεταλλεύονται τον κόπο των άλλων, ήταν εκεί. Ο κόσμος της εργασίας ήταν εκεί: γιατρίνες και νοσηλευτές της υπό διάλυση υγείας, δασκάλες και καθηγητές της παρατημένης στην τύχη της παιδείας, οι εργαζόμενοι της σχεδόν χρεοκοπημένης τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οδηγοί των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και του ΟΣΕ, οι υπάλληλοι του υπό ξεπουλήματος αλά ΑΤΕ Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου , ιδιωτικοί υπάλληλοι που είχαν το θάρρος να κοντράρουν την εργοδοσία τους και να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην απεργία καταλαβαίνοντας ότι τα νέα μέτρα θα περάσουν και από πάνω τους, οι χιλιάδες νέοι άνθρωποι που ενώ με πείσμα αναζητούν δουλειά και μια αξιοπρεπή ζωή, βρίσκουν απέναντι τους μια πολιτική που επιμένει να τους μετράει σαν νούμερα σε επιδεινούμενους δείκτες, οι συνταξιούχοι που βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να εξανεμίζονται και το κράτος να τους πετάει σαν γέρικα άλογα και πολλοί ακόμη. Όχι, είναι βέβαιο ότι αυτοί που κινούν με την εργασία και τον ιδρώτα τους αυτήν τη χώρα, ήταν όλοι εκεί!

Προσπάθησαν με τρόπο ειρηνικό να δώσουν στην κυβέρνηση, την τρόικα, τους δανειστές και όλους αυτούς τους δαίμονες που δημιούργησαν και διαφεντεύουν αυτήν την κοινωνική κόλαση, να καταλάβουν ότι δεν πάει άλλο. Ότι οι συνταγές τους είναι σκάρτες και ότι οι πληγές που έχουν ανοίξει στην ελληνική κοινωνία έχουν αρχίσει να κακοφορμίζουν. Φευ, η αντιμετώπιση που επιφύλασσε η τρικομματική κυβέρνηση και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τον διαμαρτυρόμενο κόσμο δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για το πώς τον αντιμετωπίζει: Ο "εχθρός λαός", παρά τις ειρηνικές του στη μεγάλη πλειοψηφία προθέσεις, δέχθηκε μια άνευ λόγου και αιτίας καταστολή, με δακρυγόνα, καπνογόνα και κρότου λάμψης να πέφτουν μέσα σε μπλοκ ασφυξιούντων και τυφλών απ' το καπνό διαδηλωτών, ενώ ταυτόχρονα τα κλομπς των ΜΑΤ βαρούσαν στα τυφλά. ΜΑΤ τα οποία ήταν από νωρίς στημένα μπροστά στα ξενοδοχεία της Γεωργίου Α', δείχνοντας τεράστια στοργή στα μάρμαρα που προστάτευαν, στοργή την οποία απέτυχαν να δείξουν για τα κεφάλια των διαδηλωτών. Επιπλέον, δεν έμειναν μόνο στο "θεσμικό" τους ρόλο, του ξυλοφορτώματος ανυπεράσπιστων και αθώων δηλαδή, αλλά διάνθισαν το ρεπερτόριο τους με τσαμπουκάδες και τραμπουκισμούς προς τους πολίτες, αναίτιες προσαγωγές καθώς και πανηγυρισμούς για την επίτευξη του θεάρεστου έργου τους. Για όλα αυτά, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έσπευσε αμέσως μετά το τέλος της διαδήλωσης να δώσει τα συγχαρητήριά του στην αστυνομία, διαλύοντας οποιαδήποτε αμφιβολία για το σεβασμό που τρέφει η κυβέρνηση στη γνώμη των εργαζομένων.

Αυτό όμως που φαίνεται να τους διαφεύγει είναι ότι το σύνολο σχεδόν των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας βρισκόταν σήμερα στους δρόμους της Αθήνας και των υπολοίπων ελληνικών πόλεων. Και χωρίς αυτούς, όπως ένα κλασικό σύνθημα λέει, "γρανάζι δε γυρνά". Ενώ η φαρσοκωμωδία για την οριστικοποίηση των μέτρων συνεχίζεται, οι εργαζόμενοι έχουν πάρει ήδη τις αποφάσεις τους. Αν η κυβέρνηση και η τρόικα αποφασίσουν να προχωρήσουν σε αυτήν τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της ελληνικής κοινωνίας, η σημερινή γενική απεργία και οι τεράστιες διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα θα μοιάζουν με προθέρμανση μπροστά στις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν.

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Μεταλλείο χρυσού Σαπών, 23-9-2012: Ετοιμάζεται η άλωση της Θράκης…

Επίσκεψη γνωριμίας με το χώρο όπου προγραμματίζεται να γίνει το μεταλλείο χρυσού Σαπών από την GLORY RESOURCES πραγματοποίησε χθες Κυριακή η “Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης-Έβρου κατά του χρυσού”. Πάνω από 200 πολίτες από τις Σάπες και τα γύρω χωριά, από την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, περπάτησαν στο χώρο του μελλοντικού μεταλλείου της “Οχιάς” που απέχει μόλις 700 μ. από τον Οικισμό Παλινοστούντων των Σαπών και ενημερώθηκαν για τα σχέδια της εταιρείας από μέλη της “Διανομαρχιακής” και τον Τόλη Παπαγεωργίου του “Παρατηρητηρίου”. Yπενθυμίζεται ότι το 20% της GLORY RESOURCES ανήκει ήδη στην ELDORADO GOLD, ιδιοκτήτρια του χρυσωρυχείου του Περάματος, των Μεταλλείων Κασσάνδρας και  πιθανότατα εταίρο του Μπόμπολα στην εκμετάλλευση του χρυσού του Κιλκίς. Δείτε το βίντεο:
Aυτό που τονίστηκε ιδιαίτερα είναι ότι η εταιρεία σκόπιμα αποκρύπτει από τους κατοίκους της περιοχής τις πραγματικές διαστάσεις και τις επιπτώσεις του έργου. Τα δυο μικρά μεταλλεία, το υπόγειο της “Οχιάς” και το επιφανειακό του “Αγ. Δημητρίου” θα είναι μόνο η αρχή, αφού με τη δραματική αύξηση της τιμής του χρυσού, ακόμα και πετρώματα με περιεκτικότητες 0,5 ή 1,0 γρ. χρυσού ανά τόνο θεωρούνται “εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα”. Άρα κοίτασμα είναι όλο το βουνό – και το βουνό θα εξορυχθεί, θα αλεστεί, θα ποτιστεί με χημικά και αφού αφαιρεθούν οι μικροποσότητες χρυσού και χαλκού που περιέχει, θα πεταχτεί σε κάποια παρακείμενη κοιλάδα σαν επικίνδυνο απόβλητο.
Τα ίδια λέει και η εταιρεία GLORY RESOURCES αλλά μόνο στους μετόχους της, όχι εδώ στην Ελλάδα. Με τα νέα “μοντέλα μεταλλοφορίας”, που έχει δημιουργήσει η εταιρεία χαμηλώνοντας κατά πολύ τις περιεκτικότητες σε χρυσό που θεωρούνται εκμεταλλεύσιμες, οι όγκοι του προς εξόρυξη κοιτάσματος αυξάνονται κατά 2-3 φορές (δείτε εδώ κι εδώ). Στην Ελλάδα όμως προσπαθούν να δείξουν το έργο “μικρό” για να μην φουντώσει ακόμα περισσότερο η αντίσταση – κι έτσι ζητείται η εγκριση μιας μελέτης που χρησιμοποιεί τις τιμές και εκτιμήσεις που ίσχυαν μια δεκαετία πριν, τότε που ο χρυσός είχε μόνο ένα κλάσμα της σημερινής του τιμής!
Η εταιρεία ήδη προγραμματίζει την πραγματοποίηση ερευνητικών γεωτρήσεων κατά μήκος του υπόγειου κοιτάσματος της “Οχιάς” που είναι “ανοικτό προς τα δυτικά”, δηλαδή προς τον Οικισμό των Παλινοστούντων και τις Σάπες. Δείτε και το βίντεο της εταιρείας  όπου φαίνεται καθαρά η θέση του έργου  και τα μελλοντικά σχέδια επέκτασης. Η εταιρεία λέει ότι το έργο απέχει 2 χλμ από την πόλη των Σαπών, αλλά μάλλον έχουν σβήσει από το χάρτη τον Οικισμό των Παλινοστούντων!

Oι επόμενοι “στόχοι” εντός της “Οριστικής Παραχώρησης Ε5″, σε χάρτη της εταιρείας:

Όσο για τους ισχυρισμούς της εταιρείας ότι “δεν θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο”, διαβάστε και την άποψη του δρ. Κυριάκου Αρίκα του Ινστιτούτου Ορυκτολογίας-Πετρογραφίας Πανεπιστημίου Αμβούργου:
Eμφανή τα σημάδια της μεταλλοφορίας στους βράχους:
IMG_0751
Ενημέρωση για τα σχέδια της εταιρείας, επί τόπου και επι χάρτου:
IMG_0759
Περιοχή Σαπών: δεν θα μείνει ούτε βραχάκι…
IMG_0777
Για μια ακόμα φορά μέσα στην τελευταία δεκαετία, η τοπική κοινωνία των νομών Ροδόπης και Έβρου κινητοποιείται για να αποτρέψει την επερχόμενη καταστροφή. Κάποιοι οραματίζονται τη Μακεδονία και τη Θράκη σαν απέραντο εξορυκτικό τοπίο και χώρο απόθεσης τοξικών αποβλήτων. Άχρηστη γη, αναλώσιμο τοπίο, κατάλληλο για ρυπογόνες και μη βιώσιμες δραστηριότητες, άνθρωποι ανίκανοι να παράγουν και να δημιουργήσουν, πρόθυμα υποχείρια των κάθε λογής νταβατζήδων που θα τους πετάξουν ένα κομμάτι ψωμί.
Δεν είμαστε εμείς αυτοί και δεν είναι αυτός ο τόπος μας. Την επόμενη εβδομάδα, σε μια σειρά κρίσιμων για το μέλλον του τόπου συνεδριάσεων, η Περιφέρεια Αν.Μακεδονίας-Θράκης και οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης, Μαρώνειας-Σαπών και Κομοτηνής, θα γνωμοδοτήσουν για το έργο του Χρυσωρυχείου του Περάματος, ιδιοκτησίας ELDORADO GOLD

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Θριαμβευτική νίκη των φοιτητών στο Κεμπέκ



Μετά από μήνες έντονων κινητοποιήσεων, καταλήψεων, συνεχόμενων συγκρούσεων με την αστυνομία και χιλιάδων συλλήψεων, οι φιτητές του πανεπιστήμίου του Κεμπέκ στις ΗΠΑ κατάφεραν να αποσύρουν το μέτρο που προέβλεπε την αύξηση κατά 75% των διδάκτρων. Ωστόσο, εκτός από την απόσυρση του επίμαχου αυτού μέτρου, κατάφεραν να οδηγήσουν σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο της εργασίας σε έναν αγώνα με στόχο όχι μόνο την υπεράσπιση του δικαιώματος της εκπαίδευσης, αλλά επίσης την καταγγελία της ταξικής επιλογής.

Η Pauline Marois, επικεφαλής του κόμματος Parti Québécois, το οποίο βγήκε νικητής στις πρόωρες εκλογές της 4ης Σεπτεμβρίου, ανήγγειλε μεταξύ των πρώτων μέτρων που θα ληφθούν, την ακύρωση των φόρων που προβλέπονται από τα νομοσχέδια του προκατόχου της, ο οποίος διώχτηκε μετά από πολλά χρόνια στην εξουσία. Ακύρωσε επίσης τον περίφημο «νόμο 78» που απαγόρευε κάθε διαδήλωση κοντά σε σχολεία ή πανεπιστήμια και παραχωρούσε εκτεταμένη εξουσία καταστολής στην αστυνομία. Σύμφωνα με την επικεφαλής της κυβέρνησης, «αυτές οι δύο αποφάσεις θα επιτρέψουν την επαναφορά της ειρήνης και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών».


«Είναι ο θρίαμβος της δικαιοσύνης και της ισότητας.Συλλογικά, μόλις γράψαμε ένα κεφάλαιο στην ιστορία του Κεμπέκ. Συλλογικά, μόλις αποδείξαμε ότι είμαστε ικανοί να σταθούμε όρθιοι και να πετύχουμε μία από τις πιο μεγάλες νίκες του φοιτητικού κινήματος», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου η Martine Desjardins, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των φοιτητών των πανεπιστημίων του Κεμπέκ.


Ωστόσο, ο αγώνας των φοιτητών συνεχίζεται,καθώς οι εκπρόσωποι των φοιτητικών οργανώσεων ανήγγειλαν ότι θα παρακολουθούν κάθε κίνηση της νέας εκτελεστικής εξουσίας, και ότι θα τάσσονται πάντα υπέρ ενός εκπαιδευτικού συστήματος που, αν και είναι ένα από τα φθηνότερα της αμερικανικής ηπείρου, δεν αξίζει τίποτα λιγότερο από το να βελτιωθεί σημαντικά. Οι φοιτητές ζητούν κυρίως περισσότερες υποτροφίες, γνωρίζοντας ότι περισσότεροι από τους μισούς πρέπει να χρεωθούν για να τελειώσουν τις πανεπιστημιακές τους σπουδές.
 
 Ημερομηνία: 23/09/2012
Πηγή: www.alterthess.gr