Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Παρέλυσε την Πορτογαλία η γενική απεργίαΤα δύο κύρια πορτογαλικά συνδικάτα, CGTP και UGT, τα οποία ενώθηκαν για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια, ζήτησαν την πραγματοποίηση της γενικής απεργίας σε διαμαρτυρία για την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης, η οποία έχει στόχο να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα και να καθησυχάσει τις αγορές. Η τελευταία γενική απεργία με τη συμμετοχή και των δύο είχε πραγματοποιηθεί το 1988
Για τη μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία της χώρας κάνουν λόγο οι Πορτογάλοι συνδικαλιστές, καθώς εκτιμάται ότι η χθεσινή γενική απεργία ξεπέρασε σε μαζικότητα κάθε ανάλογη κινητοποίηση του παρελθόντος. Η απεργία παρέλυσε ολοκληρωτικά τις συγκοινωνίες και διέκοψε την παροχή υπηρεσιών από τον τομέα της Παιδείας και της Υγείας μέχρι τον τραπεζικό τομέα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα άγρια μέτρα λιτότητας που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός.

Τα πορτογαλικά συνδικάτα επέλεξαν να μην πραγματοποιήσουν μεγάλες πορείες και συγκεντρώσεις, αντίθετα οργάνωσαν πικετοφορίες σε πολλούς χώρους εργασίας. Ο γενικός γραμματέας του κύριου συνδικάτου UGT, Τζοάο Προένσα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία της απεργίας. "Είναι η πιο μεγάλη απεργία που έγινε ποτέ, πιο σημαντική από αυτήν του 1988" δήλωσε.

"Οι εργαζόμενοι πληρώνουν την κρίση, όχι οι τραπεζίτες και οι μέτοχοι των μεγάλων εταιρειών. Αυτή είναι μια απεργία εναντίον της δεξιάς πολιτικής, για να ζητήσουμε πολιτική που να υπηρετεί τον πορτογαλικό λαό" δήλωσε στη διάρκεια μιας από τις κινητοποιήσεις ο 65χρονος συνταξιούχος Λεάντρο Μαρτίνς.

Τα δύο κύρια πορτογαλικά συνδικάτα, CGTP και UGT, τα οποία ενώθηκαν για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια, ζήτησαν την πραγματοποίηση της γενικής απεργίας σε διαμαρτυρία για την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης, η οποία έχει στόχο να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα και να καθησυχάσει τις αγορές. Η τελευταία γενική απεργία με τη συμμετοχή και των δύο είχε πραγματοποιηθεί το 1988.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εργασίας Χελένα Αντρέ χαρακτήρισε "πολύ περιορισμένη" την κινητοποίηση στον ιδιωτικό τομέα σημειώνοντας ότι η εκτίμησή της "στηρίζεται στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία δεν μειώθηκε". Σύμφωνα με την υπουργό, ο τομέας "που επηρεάστηκε πιο πολύ" από τη γενική απεργία είναι αυτός των μεταφορών.

Η τελευταία γενική απεργία στην Πορτογαλία έγινε τον Μάιο του 2007, αλλά είχε διοργανωθεί τότε μόνο από το CGTP, που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα, σε διαμαρτυρία για την πολιτική λιτότητας της πρώτης κυβέρνησης Ζοζέ Σόκρατες, που είχε και πάλι στόχο την αντιμετώπιση του ελλείμματος.

Η απεργία πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες πριν από την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό, ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί δεδομένου ότι το δεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δεν θα καταψηφίσει τα μέτρα που εισηγείται η κυβέρνηση μειοψηφίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου