Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Οι Αργεντίνοι σταματούν τις εξορύξεις χρυσού!


Όταν το 2001 η Αργεντινή χρεοκόπησε, πολυεθνικές μεταλλευτικές εταιρείες ήρθαν να σώσουν τον λαό από τη φτώχεια και να τους χαρίσουν ένα καλύτερο μέλλον, όπως υπόσχονταν σε τηλεοπτικά σποτ σαν αυτό .Τελικά οι κάτοικοι αν και με κάποιους ενδοιασμούς δέχτηκαν τις εταιρείες.
Μετά από 10 χρόνια η κατάσταση στις περιοχές αυτές αλλά και σε μεγάλη απόσταση γύρο από τα μεταλλεία μπορεί να χαρακτηριστεί το λιγότερο τραγική, στη βόρεια Αργεντινή ποτάμια στέρεψαν όπως ο Saldo και ο Copiapo και περισσότεροι από 300.000 κάτοικοι έμειναν χωρίς νερό εξαιτίας των ανοιχτών εξορύξεων στη Pascua Lama και το El Moro.
Όμως ο λαός της Αργεντινής είπε φτάνει
πια και με μαζικές διαδηλώσεις και οδοφράγματα σε όλη την χώρα που συνεχίζονται επί μήνες κατάφερε να τους σταματήσει.

Όπως στην Αργεντινή ,έτσι και στη Ελλάδα τώρα που χρεοκοπήσαμε οι χρυσοθήρες έρχονται να μας σώσουν.
Όπως στην Αργεντινή ,έτσι και στη Ελλάδα το Ελληνικό κράτος στη ουσία δεν παίρνει ΤΙΠΟΤΑ από τα κέρδη αφού δεν έχει δικαιώματα εκμετάλλευσης (royalties).Όλα τα κέρδη θα παν κατευθείαν στις πολυεθνικές τύπου El Dorado.
Όπως στην Αργεντινή ,έτσι και στη Ελλάδα οι μεταλλευτικές εταιρείες υπόσχονται καθαρή και υπεύθυνη μεταλλουργία, διχάζουν τις τοπικές κοινωνίες για δικό τους όφελος ,στρατολογούν πολιτικούς και εκβιάζουν τους εργαζόμενους.
Ας μην αφήσουμε να περάσουν 10 χρόνια γιατί τότε θα είναι πλέον πολύ αργά,η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη και όποιος πιστεύει ότι η εταιρεία θα "αποκαταστήσει" το περιβάλλον στη καλύτερη των περιπτώσεων εθελοτυφλεί.
Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να τους σταματήσουμε.


 Ενεργοί πολίτες Δ.Ε.Αρναίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου