Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Ν.Δένδιας: Η νομιμότητα θα εφαρμοστεί και στις Σκουριές!

xalkidiki.jpg

Μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στις Σκουριές Χαλκιδικής, μεταξύ κατοίκων που αντιδρούν στην επένδυση μεταλλείων χρυσού στην περιοχή και αστυνομικών δυνάμεων, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν.Δένδιας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, έδωσε το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης, λέγοντας: «Όπως και στην Χαλυβουργία, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση θα εφαρμοστεί η νομιμότητα». Παράλληλα, ο κ. Δένδιας διέψευσε τις καταγγελίες περί χρήσης πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία στη διάρκεια των επεισοδίων της Κυριακής.
Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ και τις πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες, οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων, που μάλιστα προκάλεσαν φωτιές στο σημείο. Επίσης έκαναν χρήση χημικών που περιείχαν την απαγορευμένη ουσία CS. Τέλος, όπως αποτυπώνεται καθαρά στο φωτογραφικό υλικό από το σημείο των επεισοδείων, έγινε χρήση πλαστικών σφαιρών εις βάρος των διαδηλωτών, ενώ υπήρξαν και τραυματίες.


Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Ν.Δένδια, ο οποίος τόνισε ότι δεν μπορεί να παίζουν αυτό το ρόλο.
Από την πλευρά του, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ  Κατερίνα Ιγγλέζη ( Χαλκιδικής), Αφροδίτη Σταμπουλή (Σερρών), Ειρήνη Αγαθοπούλου ( Κιλκίς)  Γιάννης Αμανατίδης (Α΄ Θεσσαλονίκης), Γιάννης  Σταθάς (Βοιωτίας), Αϊχάν  Καραγιουσούφ ( Ροδόπης), που ήταν παρόντες στην κινητοποίηση στις Σκουριές Χαλκιδικής δήλωσαν για την απαγόρευση και την καταστολή  της  πορείας:
« Την Κυριακή 5 Αυγούστου, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής πραγματοποίησαν ειρηνική  πορεία προς το βουνό Κάκαβος προκειμένου να υπερασπιστούν το δάσος των Σκουριών από τα συμφέροντα των χρυσοθήρων. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης στην περιοχή Χονδρό Δένδρο και χωρίς να υπάρχει  έγγραφη εντολή εισαγγελέα , εντελώς παράνομα, η αστυνομία  απαγόρευσε στους  κατοίκους της Χαλκιδικής, στις επιτροπές και στους βουλευτές την πρόσβαση  στο δάσος. Στη συνέχεια- κάνοντας χρήση χημικών, κροτίδων κρότου λάμψης, ακόμη και πλαστικών σφαιρών που τραυμάτισαν διαδηλωτές – τούς επιτέθηκε ενώ ασκούσαν το αυτονόητο δικαίωμα τους να έχουν πρόσβαση σε έναν δημόσιο χώρο. Να σημειωθεί ότι εξαιτίας της χρήσης δακρυγόνων  εκδηλώθηκαν φωτιές  σε πολλά σημεία του δάσους, τις οποίες κατέσβησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία με τη βοήθεια των διαδηλωτών, όπως και ότι  άτομο από το μπλοκ της αστυνομίας -μπροστά στα μάτια των διαδηλωτών- δημιούργησε μόνος του εστία φωτιάς  προκαλώντας ξανά την εσπευσμένη παρέμβαση της Πυροσβεστικής.
Ιδιαίτερη  όμως ανησυχία προκαλεί η απρόκλητη χρήση βίας από τα ΜΑΤ – μετά τη λήξη της πορείας και την αποχώρηση των διαδηλωτών- που με πρόσχημα δήθεν καταστροφές στο δημαρχείο, μετέτρεψαν την πόλη της Ιερισσού  σε θάλαμο αερίων, τρομοκρατώντας τους κατοίκους αλλά και τους παραθεριστές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ  δηλώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες των κατοίκων της Χαλκιδικής, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν το αρχέγονο δάσος των Σκουριών να ξεπουληθεί στα συμφέροντα της Eldorado Gold και  της  ΑΚΤΩΡ, που με  τις ευλογίες αλλά και τα «ρόπαλα» της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, επιδιώκουν να  μετατρέψουν την περιοχή σε ένα τεράστιο επιφανειακό μεταλλείο.
Να υπενθυμίσουμε, τέλος, ότι  πλήθος ανεξάρτητων φορέων (Πρυτανικό Συμβούλιο Α.Π.Θ., Συμβούλιο Περιβάλλοντος Α.Π.Θ., ΤΕΕ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων – ΤΕΙ Θεσ/νίκης) έχουν επισημάνει τη γενικότερη υποβάθμιση της περιοχής που συνεπάγεται η επένδυση αυτή και τις ανεπανόρθωτες συνέπειες τόσο στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία των κατοίκων. Το σχέδιο καταστροφής της Χαλκιδικής δεν θα περάσει!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου