Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Εργαζομένοι στην ΕΤ-3: Όταν η ενημέρωση είναι με τα συμφέροντα των μεταλλείων και την Αστυνομία

2

ΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ, ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΆΠΤΥΣΤΗ ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ....;

Οι μαζικότατες κινητοποιήσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στα μεταλλεία χρυσού αλλά και η κρατική βία και η πρωτοφανής αστυνομική καταστολή δεν παρουσιάστηκαν εκτενώς από τα ΜΜΕ, για να μην πούμε ότι σε πολλές των περιπτώσεων αποσιωπήθηκαν επιμελώς.

Με Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν εργαζόμενοι στην ΕΤ3, θέτουν το θέμα της αποσιώπησης των γεγονότων και κάνουν σκληρή κριτική στη στάση της κρατικής τηλεόρασης.


Διαβάστε την ανακοίνωσή τους:


Η Ε.Τ.-3 είναι στο πλευρό των πολιτών ή της εξουσίας και των αστυνομικών;


Εύκολα διακηρύσσονται οι στόχοι της Ε.Τ.-3, όμως όταν είναι να υλοποιηθούν σκοντάφτουν στο συντονισμένο βήμα προπαγάνδας και καταστολής. Πώς αλλιώς θα περάσει η αντιλαϊκή πολιτική;
Στις Σκουριές Χαλκιδικής μαζί με το δάσος που καταστρέφεται από τη Μεταλλουργία Χρυσού (καναδική El Dorado και Μπόμπολας), θάφτηκε και ό,τι έχει απομείνει από την αξιοπιστία των Δελτίων Ειδήσεων της Ε.Τ.-3. Σε τρία ρεπορτάζ (Δελτία Ειδήσεων των 22:00 στις 21/10, των 13:00 και των 22:00 στις 22/10) οι υπεύθυνοι ενημέρωσης με ξεκάθαρο τρόπο και συνειδητά τοποθετούνται υπέρ της πλευράς που υποστηρίζει τη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού.


Μια μεγάλης μαζικότητας διαδήλωση περίπου 2.500 κατοίκων της περιοχής και ευαισθητοποιημένων πολιτών ενάντια στην τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που επιφέρει η λειτουργία των μεταλλείων, διαστρεβλώθηκε με τον εξής συγκεκριμένο τρόπο:
Οι ενάντιοι στη λειτουργία των μεταλλείων αναφέρονται ως διαδηλωτές, ενώ με έμφαση οι υποστηρικτές αναφέρονται ως κάτοικοι. 

Οι 2.500 ενάντιοι στη λειτουργία των μεταλλείων γίνονται 800, και οι 300 περίπου υποστηρικτές γίνονται 1.000 κάτοικοι. Πλήρης διαστρέβλωση της πραγματικότητας για να φαίνονται οι υποστηρικτές των μεταλλείων περισσότεροι. (Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τα σχετικά βίντεο, στο alterthess.gr, όπου η διαφορά της μαζικότητας των δύο μπλοκ είναι ολοφάνερη).

Η Ε.Τ.-3 δεν έστειλε συνεργείο για να καλύψει το γεγονός. Προτείνουμε στους διαδηλωτές να έχουν και έναν παπά μαζί τους αν θέλουν κάλυψη των γεγονότων.


Και στα τρία ρεπορτάζ οι διαδηλωτές εμφανίζονται να ζητούν το κλείσιμο των μεταλλείων χωρίς να γίνεται αναφορά στο γιατί θέλουν να κλείσουν. Μια απλή φράση που αποσιωπάται συνειδητά, κάνει τη διαφορά: Θέλουν να κλείσουν τα μεταλλεία γιατί η λειτουργία τους επιφέρει τεράστια και μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή. Γιατί άραγε δεν αναφέρεται πουθενά αυτή η απλή φράση; Αντίθετα οι υποστηρικτές των μεταλλείων αιτιολογούνται επαρκώς τόσο όταν η ίδια η δημοσιογράφος (Δελτίο 15:00 στις 22/10) που επιμελείται το θέματα αναγνωρίζει το δίκιο τους γιατί θέλουν την ανάπτυξη του τόπου και την καταπολέμηση της ανεργίας, όσο και όταν στο ρεπορτάζ του βραδινού δελτίου (22/10) δίνεται ο λόγος σε υποστηρικτή του μεταλλείου, ενώ η άλλη πλευρά καταδικάζεται σε σιωπή.


Όσο για τις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και Μ.Α.Τ., η συνήθης τακτική των Δελτίων της Ε.Τ.-3 να υιοθετεί άκριτα την οπτική της αστυνομίας, επιβεβαιώθηκε με τον πιο εξόφθαλμο τρόπο: ισχυρίζονται ότι τα επεισόδια τα ξεκίνησαν οι διαδηλωτές, ότι έβαλαν φωτιές στο δάσος, ότι είχαν πάνω τους διάφορα φοβερά όπλα (λοστούς, πέτρες, μολότοφ, αντιασφυξιογόνες μάσκες…) και ότι χτυπήθηκαν 8 αστυνομικοί, ενώ διερευνάται αν χτυπήθηκε ένας διαδηλωτής. 

Αποσιωπάται εντελώς η απάνθρωπη βία των Μ.Α.Τ., η υπερβολική ρίψη χημικών, καπνογόνων, πλαστικών σφαιρών και το γεγονός των δεκάδων τραυματιών κάθε ηλικίας (μέχρι και ηλικιωμένες γυναίκες χτύπησαν). Γιατί δεν αναφέρεται και η άποψη των διαδηλωτών για τα γεγονότα;

Η αστυνομία εκτός από τις “επισκέψεις” στα ρεπορτάζ ειδήσεων μας τιμά και με τηφυσική της παρουσία στο χώρο εργασίας, επιβάλλοντας τη λογική της φύλαξης του χώρου από διαμαρτυρόμενες κοινωνικές ομάδες. Έτσι στις 17/10 ημέρα της απεργίας μια κλούβα εμφανίστηκε στην εκδήλωση του Τοπικού Παραρτήματος της Ε.Ρ.Τ.-3 έξω από το κτήριο τηλεόρασης (για να προστατέψει την Ε.Ρ.Τ.-3 από τους ίδιους τους εργαζόμενους της). Σαν να μην έφτανε αυτή η επίθεση φιλίας, η διεύθυνση έδωσε εντολή να κλειδωθεί και η κεντρική πόρτα.


Είμαστε αλληλέγγυοι στις κοινωνικές ομάδες που διαμαρτύρονται ενάντια στην πολιτική της λιτότητας που πλήττει και εμάς σαν εργαζόμενους.
Είμαστε ενάντιοι στην αστυνομοκρατία.


Μια αστυνομοκρατία που ενόχλησε πολύ κόσμο τις ημέρες των εορταστικών εκδηλώσεων(26/10). Δεν ταιριάζει στην εορταστική ατμόσφαιρα της πόλης η αστυνομοκρατία η οποία προκαλούσε ακόμα και την δυσαρέσκεια των πιστών έξω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, όπως διαπίστωσε ο δημοσιογράφος της Ε.Τ.-3 και την επόμενη στιγμή τον “απέσυραν” από την κάλυψη της εισόδου των πολιτικών στον ναό (φαίνεται φοβήθηκαν μήπως και ανέφερε τα γιουχαΐσματα του κόσμου όταν εμφανίζονταν ο πρωθυπουργός, πράγμα που αποσιώπησαν οι υπόλοιποι συνάδελφοί του).


Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους που προσπαθούν να κάνουν με αξιοπρέπεια τη δουλειά τους, δίνοντας τη δυνατότητα να ακουστούν όλες οι απόψεις.


Καλούμε τις συνδικαλιστικές ενώσεις να πάρουν θέση αλλά και να προβούν σε ενέργειες που θα διασφαλίζουν την πολυφωνία και την αυτονομία των εργαζόμενων στα ΜΜΕ από τα κέντρα εξουσίας. Η σιωπή είναι συνενοχή.
Ως εργαζόμενοι στη δημόσια ραδιοτηλεόραση εκφράζουμε την αντίθεσή μας στη χειραγώγηση των δελτίων ειδήσεων που έχουν ως στόχο την πλήρη απαξίωση των κοινωνικών αγώνων ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.


Ε.Ρ.Τ.-3 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ -ΕΡΤ3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου