Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Δελτίο Τύπου Διανομαρχιακής Επιτροπής για τα επεισόδια στη ΧαλκιδικήΚομοτηνή, 23.10.2012

 
Η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης – Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού, υλοποιώντας την απόφαση της Παρασκευής 18.10 στη συνάντηση που έγινε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, μίσθωσε ένα λεωφορείο και συμμετείχε στη μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στη δημιουργία μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική την Κυριακή 21 Οκτωβρίου.
Το λεωφορείο γέμισε με πολίτες της Ροδόπης και της Ξάνθης (50 άτομα).

 Μέχρι να φτάσουμε στην Ιερισσό δεχτήκαμε διπλό έλεγχο, έναν από την τροχαία έξω από την Ολυμπιάδα και έναν από τα ΜΑΤ στο Στρατώνι. Ο έλεγχος του Στρατωνίου ήταν εξονυχιστικός τόσο στο λεωφορείο όσο και στις τσάντες μας και το περιεχόμενό τους και οι δυνάμεις των ΜΑΤ σημείωσαν όλα τα στοιχεία όλων των επιβατών του λεωφορείου. Κρατήθηκαν 2 επιβάτες και προσήχθησαν με περιπολικό στο Αστυνομικό Τμήμα Πολυγύρου διότι κατείχαν μίας χρήσεως μάσκα προστασίας σωματιδίων! Οι συνεπιβάτες μας αφέθηκαν ελεύθεροι το μεσημέρι χωρίς να τους αποδοθεί καμία κατηγορία, αφού προφανώς η προσαγωγή έγινε για λόγους εκφοβισμού των επιβατών του λεωφορείου. Στην Ιερισσό συμμετείχαμε στη συγκέντρωση και εν συνεχεία πήραμε μέρος στη διαδήλωση, όπου 2.500 με 3.000 άτομα ανεβήκαμε με τα πόδια με πορεία 7 χιλιομέτρων μέσα στο βουνό Κάκαβος και φτάσαμε ως το χώρο του μεταλλείου της «Ελληνικός Χρυσός», που φυλλάσονταν από εκατοντάδες άντρες των ΜΑΤ. Το αίτημα των κατοίκων να προχωρήσουμε προς παράπλευρο δρόμο και να κατευθυνθεί η ειρηνική πορεία προς τη Μεγάλη Παναγία δεν εισακούστηκε, μετά από εντολή του Ταξίαρχου κου Παπουτσή. Ήταν συγκινητική η προσπάθεια εκατοντάδων γυναικών που μπροστά από τα παραταγμένα ΜΑΤ φώναζαν συνθήματα, έκαναν καθιστική διαμαρτυρία, ζητούσαν να φύγει η εταιρεία και να επιτραπεί να συνεχίσουμε την πορεία.
Μετά από λίγο και ενώ επικρατούσε ένταση δεχτήκαμε την επίθεση των ΜΑΤ η οποία έγινε με ιδιαίτερη αγριότητα.
Σε περίοδο κρίσης που το κράτος κάνει οικονομία στα ΠΑΝΤΑ, στα δακρυγόνα και στις κρότου λάμψης δεν έγινε καμία εξοικονόμηση. Σα να μην έφτανε το κυνηγητό των 7 χιλιομέτρων στο βουνό οι δυνάμεις των ΜΑΤ συνέχισαν –ανανεωμένες μετά την αλλαγή βάρδιας- τη βάρβαρη επίθεση στο δημόσιο δρόμο, στην τοποθεσία Χοντρό Δέντρο, όπου συγκεντρώθηκε ο κόσμος που κατέβαινε από το βουνό, ρίχνοντας δακρυγόνα ανάμεσά μας! Επίσης τα αυτοκίνητα δέχτηκαν επίθεση από δακρυγόνα που πετούσαν στο εσωτερικό τους, καθώς τα ΙΧ κινούνταν με ελάχιστη ταχύτητα ανάμεσα στο κόσμο που προσπαθούσε να διαφύγει από τα δακρυγόνα και τα γκλοπ. Έγιναν νέες συλλήψεις διαδηλωτών και οι συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων και ένας επιβάτης από εμάς, οδηγήθηκαν στον Πολύγυρο. Μετά από διαδήλωση στον Πολύγυρο και διαμαρτυρία για την επίθεση και τις συλλήψεις των ΜΑΤ μπροστά στο Αστυνομικό Τμήμα, αναχωρήσαμε αργά το βράδυ της Κυριακής.
Το νέο σε αυτή τη διαδήλωση ήταν η αγριότητα της αστυνομίας. Με τόσα χημικά, ωμή και απροκάλυπτη βία, το γεγονός ότι δεν σκοτώθηκε κανείς είναι τυχαίο.
Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν είναι δυνατόν η Αστυνομία την οποία οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουμε να μας αντιμετωπίζει με αυτό τον τρόπο, προασπίζοντας ξεκάθαρα τα συμφέροντα μιας ξένης εταιρείας, η οποία όπου βάζει το πόδι της και δραστηριοποιείται δημιουργεί εν τέλει ιδιαίτερα αρνητικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις για τον τόπο και το κοινωνικό σύνολο.
Εμείς πάντα θα συντασσόμαστε με τους κατοίκους της Χαλκιδικής, του Κιλκίς και όπου στον κόσμο οι χρυσοθήρες δραστηριοποιούνται.
Η τρομοκρατία δεν θα περάσει.
Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και θα συνεχιστεί για όσο χρόνο χρειαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου