Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Συνέντευξη του Κώστα Γαβρά για τα μεταλλεία χρυσού.


"...γιατί νομίζω ότι θα είναι μεγάλη η καταστροφή. 'Οχι μόνο το πεδίο θα αλλάξει, και η θάλασσα θα αλλάξει, θα γίνει καταστροφή τέλεια.  Και οι άνθρωποι θα αλλάξουν. Το χειρότερο που μπορεί να γίνει για λίγο χρυσό. Και επιπλέον ο χρυσός και τα λεφτά δεν θα πάνε στην Ελλάδα, θα πάνε έξω... Ελπίζω να τα καταφέρετε να τους σταματήσετε..."

( Η συνέντευξη πάρθηκε λίγο μετά την συνέντευξη τύπου που έδωσε, μαζί με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Φ.Κ.Θ) Δημήτρη Εϊπίδη για την δημιουργία της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης)

Λίγα λόγια για τον Κώστα Γαβρά.

Ο Κώστας Γαβράς είναι Έλληνας σκηνοθέτης του γαλλικού κινηματογράφου.
Γεννήθηκε στα Λουτρά Ηραίας Αρκαδίας και σπούδασε Συγκριτική Φιλολογία στη Σορβόνη καθώς και κινηματογράφο στην IDHEC. Καθιερώθηκε με μία σειρά πολιτικών θρίλερ που αποκάλυψαν το βίαιο πρόσωπο δικτατορικών καθεστώτων, μέσα από προσωπικές τραγωδίες ασυμβίβαστων ανθρώπων. Ο Γαβράς ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας 1969 (Ζ), και κέρδισε το Όσκαρ Σεναρίου 1982 (Ο αγνοούμενος). Κέρδισε επίσης Χρυσό Φοίνικα φεστιβάλ Κανών 1982 (Ο αγνοούμενος), Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Φεστιβάλ Κανών 1975 (Ειδικό δικαστήριο), Χρυσή Άρκτος Φεστιβάλ Βερολίνου 1990 (Μουσικό κουτί). To 2002 σκηνοθέτησε την ταινία Αμήν που κέρδισε Βραβείο César καλύτερου σεναρίου 2003. Στο Φ.Κ.Θ  το προηγούμενο Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012, στα πλαίσια των ειδικών προβολών, προβλήθηκε η νέα του ταινία Capital που κέρδισε τις εντυπώσεις του κοινού. 

Διευκρίνιση: Η έκφραση κοιτάσματα δεν εκφράζει την  κατάσταση των μεταλλείων χρυσού της Β.Ελλάδας, γιατί στην πραγματικότητα από έναν τόνο εξορυκτικού υλικού θα παίρνουμε από 0,18 έως 0,80 του γραμμαρίου χρυσό. Επομένως θα καταστραφούν τεράστιες περιοχές για να πάρουμε ελάχιστο χρυσό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου