Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Προβολή ταινίας

Την Παρασκευή 1 Ιουνίου στις 9μμ , θα προβληθεί στο κοινωνικό στέκι Αλεξανδρούπολης η ταινία κινουμένων σχεδίων "Grave of the fireflies.
 Πρόκειται για μια καθαρά αντιπολεμική ταινία, στηριγμένη στην προσωπική εμπειρία του Akiyuki Nosaka, ο οποίος τη μετέφερε αργότερα σε μυθιστόρημα. Η ιστορία αναφέρεται στις ζωές δύο παιδιών του Seita και της μικρής Setsuko,ορφανά αδέρφια, τα οποία προσπαθούν να επιβιώσουν από την πείνα και τις κακουχίες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ιαπωνία.

 Βρισκόμαστε προς το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Στην επαρχιακή πόλη της Ιαπωνίας, ζει ο νεαρός Seita, μαζί με την μητέρα του και τη μικρή αδερφούλα του, Setsuko ενώ ο πατέρας του μάχεται στον Ειρηνικό Ωκεανό για την τιμή του αυτοκρατορικού στόλου. Οι βομβαρδισμοί από τα Αμερικάνικα αεροπλάνα είναι καθημερινό φαινόμενο, και το τρέξιμο προς τα αντιαεροπορικά καταφύγια ρουτίνα
αλλά ο Seita,και όχι μόνο, είναι σίγουρος ότι ο πόλεμος θα λήξει με την νίκη της Ιαπωνίας. Δυστυχώς γι αυτόν, οι φαντασιώσεις για νίκη και ευημερία του έθνους αφήνουν τη θέση τους στη σκληρή πραγματικότητα. Η μητέρα τους πεθαίνει σε έναν από τους βομβαρδισμούς και ο Seita πλέον είναι ο μοναδικός κηδεμόνας της μικρής Setsuko, μιας που ο πατέρας τους δεν έχει επιστρέψει και δεν απαντά καν στα γράμματά τους. Τα δυο παιδιά φιλοξενούνται για λίγο από την θεία τους αλλά όταν αυτή απαιτήσει από τον Seita να πάψει να είναι βάρος και να βοηθήσει στην επιβίωση της οικογένειας βρίσκοντας μια δουλειά ,ο Seita αποφασίζει να φύγει και να βρει καταφύγιο σε μια σπηλιά, πάντα μαζί με την Setsuko.
εγάλο ατού της ταινίας είναι η μουσική. Εξαιρετική φολκορ και ρετρό μουσική,σε παραπέμπει αμέσως στο κλίμα της δεκαετίας του '40 και στον τόπο διεξαγωγής των γεγονότων,την Ιαπωνία. Επίσης, διακρίνεται για το εξαιρετικής ποιότητας σχέδιό του, φτιαγμένο όλο με το χέρι,δίχως τη χρήση η/υ, από τον μαέστρο του άνιμε Hayao Miyazaki (Howl's Moving Castle, Spirited away κλπ), ο οποίος με τόση προσοχή και ευβλάβεια μετέφερε το κλίμα και τις ανθρώπινες αντιδράσεις με συγκλονιστικό τρόπο. Τα εύσημα θα πρέπει επίσης να δοθούν και στον σκηνοθέτη Isao Takahata.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου