Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Ενημέρωση από τη συνέντευξη τύπου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική

Ημερομηνία: 12/01/2013

«Όχι» στις μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Χαλκιδική, που προκαλούν σοβαρές βλάβες στο περιβάλλον, την υγεία, τον τουρισμό και τις παραδοσιακές παραγωγικές δραστηριότητες, «φώναξαν» σήμερα με πορεία και συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής.

«Με τις μεταλλευτικές δραστηριότητες που σχεδιάζει η εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός" το ένα έκτο της Χαλκιδικής θα είναι μεταλλείο. Ολόκληρα βουνά θα αλεστούν και αφού επεξεργαστούν θα μείνουν στην περιοχή ως τοξικά απόβλητα επ' άπειρον» υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Ζουμπάς, μέλος των επιτροπών κατοίκων Χαλκιδικής ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού.
   
Ο ίδιος χαρακτήρισε τη σχεδιαζόμενη μεταλλευτική δραστηριότητα ως «μια φαραωνική διεργασία σε 317.000 στρέμματα που θα μετατρέψει τη Χαλκιδική από τουριστική- αγροτική περιοχή, σε βιομηχανική».

   
«Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει η δυνατότητα αποκατάστασης του χώρου που πλήττεται» εξήγησε ο Τόλης Παπαγεωργίου, από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το εθνικό όφελος από τη μεταλλευτική δραστηριότητα για τη χώρα θα είναι μηδενικό, καθώς τα μεταλλεύματα θα εξάγονται μέσω συμπυκνωμάτων και το κράτος δεν θα μπορεί να εισπράττει φόρους από αυτά».
   
Τα μέλη των επιτροπών κατοίκων κατήγγειλαν επίσης ότι για την προβλεπόμενη εξόρυξη 380 εκατομμυρίων τόνων χρυσού και χαλκού σε 25 χρόνια, θα χρησιμοποιούνται 80 τόνοι κυάνιο τον χρόνο, ενώ υπογράμμισαν ότι η δραστηριότητα αυτή θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό, την οικονομία και τις παραγωγικές δραστηριότητες των κατοίκων, τονίζοντας ότι οι επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής θα είναι τεράστιες. 

Ζήτησαν, επίσης, τη σταδιακή απεξάρτηση της περιοχής από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες, την αποκατάστασή της από τη μόλυνση προηγούμενων δραστηριοτήτων και τον αποχαρακτηρισμό της από μεταλλευτική περιοχή.
Εξάλλου, το πρωί, επιτροπές κατοίκων της Χαλκιδικής, μαζί με κατοίκους της Κερατέας και ομάδα «Αγανακτισμένων Μοτοσικλετιστών» από την Αθήνα, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια και πορεία διαμαρτυρίας προς την πλατεία Συντάγματος. Στην πορεία συμμετείχαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο.«Βρίσκομαι εδώ για να συμπαρασταθώ στο δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής, οι οποίοι χρόνια τώρα αγωνίζονται να μην υφίστανται τις συνέπειες των μονοπωλίων» δήλωσε ο κ. Γλέζος.

Οι διαμαρτυρόμενοι δημιούργησαν έναν αυτοσχέδιο επιτάφιο δέντρων, συμβολίζοντας τα χιλιάδες δέντρα που κόβονται στις Σκουριές Χαλκιδικής, ενώ φόρεσαν και στολές, σαν αυτές που είναι υποχρεωμένοι να φορούν οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία για να προστατευθούν από τα τοξικά απόβλητα.
   
Η πορεία ολοκληρώθηκε με κατάθεση ψηφισμάτων στη Βουλή, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και την πρεσβεία του Καναδά στην Ελλάδα (το 95% των μεταλλείων της Χαλκιδικής κατέχει καναδική εταιρεία).


Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου