Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Καταλήψεις στην Ευρώπη: Η ιστορία της Ungdomshuset

Η Ungdomshuset (Το Σπιτι των Νέων) ήταν το όνομα του κτηρίου που ήταν γνωστό ως Folkets Hus (Το Σπίτι του Λαού) και βρισκόταν στην οδό Jagtvej 69 στη συνοικία Nørrebro στην Κοπεγχάγη.
Η Ungdomshuset χτίστηκε από το κίνημα των ντόπιων εργατών με σκοπό να λειτουργήσει ως η βάση του αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη. Εκεί γίνονταν οι συναντήσεις τους και οργάνωναν διάφορα πάρτυ κατά τη διάρκεια του αγώνα. Στα 1950 πολλά σωματεία έκαναν τα δικά τους στέκια και η Ungdomshuset έμεινε άδεια ώς τα 1980. Τότε το κίνημα καταλήψεων μεγάλωσε και σ’ αυτό το κτήριο έγινε η σύσταση της “Πρωτοβουλίας για το Στέκι Νεότητας” και συνέταξαν τα αιτήματά τους στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μετά από δύο χρόνια κατάληψης το Δημοτικό Συμβούλιο ενέδωσε και παραχώρησε την Ungdomshuset στο κίνημα.
Η Ungdomshuset ήταν ένα τετραώροφο πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο. Ήταν η βάση της D.I.Y. σκηνής στην Κοπεγχάγη, ένας συναυλιακός χώρος και ένα σημείο συνάντησης για διάφορες αυτόνομες και αριστερές ομάδες από το 1982 ως το 2007 όταν μετά από μια μεγάλη διαμάχη κατεδαφίστηκε Εξαιτίας της συνεχόμενης διαμάχης μεταξύ της δημοτικής αρχής της Κοπεγχάγης και των ακτιβιστών, το κτήριο ήταν αντικείμενο των Μ.Μ.Ε. αλλά και ενός δημόσιου διαλόγου από τα 1990.
Η κατάληψη είχε σχεδόν καθημερινά εκδηλώσεις από τις δευτεριάτικες συνελεύσεις και διάφορες πολιτικές συζητήσεις ως διάφορες εκδηλώσεις και κινηματογράφο τα σαββατοκύριακα Επιπλέον διοργανώνονταν διάφορα workshop και πολλές τοπικές μουσικές μπάντες χρησιμοποιούσαν το χώρο για να κάνουν πρόβες.
Η Ungdomshuset αποτελούσε μια εναλλακτική σε ένα κόσμο που δημιουργεί διαμάχες μεταξύ των ανθρώπων. Κατανοούμε πως δεν είναι δυνατό να οικοδομήσουμε την τέλεια κοινωνία σ’ αυτό τον κόσμο, καθώς οι νόμοι του και οι περιορισμοί που θέτει μας καταπιέζουν αλλά και εμείς οι ίδιοι χειραγωγούμαστε μέσω αυτών. Η κύρια διαφορά μεταξύ της υπόλοιπης κοινωνίας και εμάς είναι ότι εμείς συνεχώς αγωνιζόμαστε εναντίον των δομών που προκαλούν τα προβλήματα στους ανθρώπους
- και.. μπορείτε, ελεύθερα, να συμμετέχετε!

Σχετικά με την κατάληψη

Τα δύο κτίρια

Στις 11 Ιουνίου 2008, αποφασίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο να μας αφήσουν να καταλάβουμε δύο κτίρια στο Βόρειο-δυτική περιοχή της πόλης. Την 1η Ιουλίου ξεκινήσαμε τη μετακόμιση…
Το κτίριο και η περιοχή ήταν μέρος του κοινοτικού κοινωνικού κέντρου με το οποίο τώρα μοιραζόμαστε την περιοχή.
Βρίσκεται ανάμεσα στο Dortheavej και Rentemestervej στη βορειοδυτική πλευρά της Κοπεγχάγης, περίπου 2,8 χμ από το Jagtvej 69.
Η κατάληψη αποτελείται από δύο κτίρια. Πήραμε το πρώτο την 1η Ιουλίου, το “παράρτημα” που είναι και το μικρότερο και είναι 600 τ.μ. Το δεύτερο μας δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 2009. Στο σύνολο τους είναι 2000 τ.μ. που είναι η ίδια έκταση που είχαμε στο Ungdomshuset.
Στο ισόγειο του “παραρτήματος” είναι ο τόπος συναντήσεως και μπαρ “Dödsmaskinen” που μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 200 άτομα.
Τον 1ο όροφο μοιράζονται το καφέ βιβλιοθήκη μας, η μεγάλη κουζίνα μας και το δωμάτιο που διατίθεται για να γίνονται προβολές ταινιών, συζητήσεις και άλλες δραστηριότητες.
O 2ος όροφος είναι αφιερωμένος στην εκπαίδευση και άλλες δραστηριότητες, όπως η γιόγκα και ο χορός. Σε αυτό το δωμάτιο πραγματοποιούνται επίσης μεγαλύτερες συναντήσεις.
Το ισόγειο και ο πρώτος όροφος του κεντρικού κτιρίου είναι ο μεγάλος συναυλιακός χώρος του σπιτιού με ένα ωραίο μεγάλο μπαλκόνι και αρκετό χώρο για περίπου 400 άτομα. Στο 2ο όροφο, τα διάφορα δωμάτια του, χωρίζονται σε δώδεκα εργαστήρια δημιουργίας(όπως εκτυπώσεως, ραψίματος και φωτογραφίας), σε διάφορα γραφεία και σε εγκαταστάσεις συνεδριάσεων Ο 3ος όροφος έχει κάποια δωμάτια που χρησιμοποιούν οι μπάντες για πρόβα και εξάσκηση κι ένα στούντιο για την ηχογράφηση μουσικής.

Το ίδρυμα

Έχουμε καθιερώσει μία λύση κατά την οποία το ίδρυμα “Jagtvej 69″ ( το οποίο έχει καθιερωθεί μαζί με την συνέλευση της Δευτέρας. Ειναι καλοί ανθρωποι!) νοικιάζει τις εγκαταστάσεις από το δημοτικό συμβούλιο. Το ενοίκιο δίνεται πίσω σε μηνιαία βάση από το δημοτικό συμβούλιο έτσι ώστε η διαφορά να είναι μηδενική και στην πράξη δεν πληρώνουμε νοίκι.
Όπως φαίνεται είναι για αυτούς απαραίτητος αυτός ο τρόπος ώστε να αποφευχθούν γραφειοκρατικά θέματα της κοινότητας.(σ.σ. αυτά είναι όσα δίνονται ως πληροφορίες για το καθεστώς ενοικίου)
Το ίδρυμα θα λειτουργήσει ως επίσημος νομικός συνομιλητής μεταξύ της κατάληψης και του δημοτικού συμβουλίου. Οι σχέσεις μεταξύ του ιδρύματος και του δημοτικού συμβουλίου έχει εκδηλωθεί σε μία σειρά γραπτών συμφωνιών.
Οι σχέσεις μεταξύ του ιδρύματος και της κατάληψης έχουν επίσης καταγραφεί.
Σε τελική ανάλυση: Παραμένουμε μία δημοκρατική κατάληψη με μόνο μια αρχή. Τη συνέλευσή μας.

Πώς λειτουργεί η κατάληψη

Για να διατηρήσουμε έναν αληθινά εναλλακτικό χώρο είναι εμφανές ότι πρέπει να σταθούμε απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να παραβιάσουν την ελευθερία των υπολοίπων. Για αυτό το λόγο έχουμε πέντε απλές αρχές που απαιτούμε από όλους να τις σέβονται. Οι αρχές αυτές είναι:
ΟΧΙ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ! Ο ρατσισμός και σε κυβερνητικό επίπεδο αλλά και στην καθημερινότητα αυξάνεται καθημερινά και δεν υπάρχει αμφιβολία πως να έχεις άσπρο δέρμα κάνει τα πράγματα πολύ εύκολα στη Δανία. Στην Ungdomshuset δεν ανεχόμαστε την διάκριση των ανθρώπων με βάση το χρώμα του δέρματος, την καταγωγή ή την γλώσσα.
ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΕΞΙΣΜΟ! Όλοι μας υποχρεωνόμαστε να ακολουθούμε αυστηρά τους ρόλους των δύο φύλων και με αυτό τον τρόπο να διαχωριζόμαστε με βάση τα φυλετικά στερεότυπα, διαφορετικές δυνατότητες και προσδοκίες. Οι γυναίκες επίσης αντιμετωπίζουν διακρίσεις λόγω της διαρκούς αμφισβήτησης και του συνεχούς κινδύνου απέναντι στην φυσική αλλά και ψυχολογική βία. Ο σεξισμός είναι οι πράξεις και οι απόψεις που στηρίζονται στην αντίληψη ότι οι άντρες έχουν αποκτήσει κάποια επιπλέον προνόμια εκ γενετής σε σχέση με τις γυναίκες.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΦΟΒΙΑ / ΕΤΕΡΟΦΟΒΙΑ! Ο ετεροσεξισμός στηρίζεται στην αντίληψη ότι τα βιολογικά γένη πρέπει να ορίζουν τις γενετικές μας ταυτότητες, τη σεξουαλικότητά μας και την επιλογή των συντρόφων μας. Το να υποθέτουμε, αυτόματα, ότι οι άλλοι είναι ετεροφυλόφιλοι ή πιστεύοντας ότι ενεργούν λανθασμένα επειδή δεν είναι, είναι ετεροσεξισμός και αποτελεί ένα είδος βίας ενάντιά τους.
ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ! Η βία είναι ένα πολύ κοινό μέσο καταπίεσης και δεν το ανεχόμαστε. Πάντα θα υπάρχει κάτι πιο δυνατό από οποιαδήποτε ατομικότητα – η ένωσή μας. Προφανώς μπορούμε να διακρίνουμε τη διαφορά μεταξύ της βίας που χρησιμοποιείται με σκοπό να καταπιέζει τους άλλους και σ’ αυτή που χρησιμοποιείται για την άμυνα ενάντια στην καταπίεση.
ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΚΛΗΡΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ! Οποιαδήποτε σχέση με τα ναρκωτικά σε απομονώνει από την κοινωνία και αν βρίσκεστε εδώ υπό την επήρεια ναρκωτικών είναι ένας ασφαλής τρόπος να πεταχτείτε έξω.

Πολιτική σχετικά με τα πολιτιστικά θέματα

Ποτέ δεν οργανώνουμε μια εκδήλωση, μια συνάντηση, μια έκθεση τέχνης ή οτιδήποτε άλλο με σκοπό τα χρήματα. Οποιοσδήποτε δουλεύει στην κατάληψη, το κάνει ως εθελοντής ακτιβιστής και δεν παίρνει χρήματα. Λόγω αυτού καλύπτουμε μόνο τα μεταφορικά, το φαγητό και τα ποτά αυτών που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της κατάληψης.
Δεν έχουμε καμία πρόθεση να στηρίξουμε εμπορικά μουσικά συγκροτήματα, ειδικά όταν όλοι οι υπόλοιποι που εργάζονται για την εκδήλωση είναι εθελοντές. Φυσικά, περιμένουμε από τους καλεσμένους μας να σέβονται τους κανόνες μας τόσο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, όσο πριν και μετά αυτής.

Ακτιβισμός

Οι εθελοντές ακτιβιστές κάνουν ό,τι χρειάζεται να γίνει στην κατάληψη, από το βάψιμο των τοίχων μέχρι το κάθε φαγητό που μαγειρεύεται και το κάθε αναψυκτικό που πωλείται στις εκδηλώσεις. Μπορεί να είναι δύσκολη δουλειά, αλλά αποτελεί ένα απαραίτητο κομμάτι της δημιουργίας μιας ίσης κοινωνίας ίσης κοινωνίας. Υπάρχουν διάφορες ομάδες που ασχολούνται με διαφορετικές δράσεις. Η πλειοψηφία των ακτιβιστών μας συμμετέχουν σε μία ή περισσότερες ομάδες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι υποχρεωτικό να συμμετέχει κάποιος. Αν θες να είσαι ένας ακτιβιστής στην κατάληψη το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να εμφανιστείς σε μία από τις εβδομαδιαίες δευτεριάτικες συνελεύσεις μας, που ορίζουμε όλες τις δράσεις μας και τα μελλοντικά σχέδιά μας.

Άμεση Δημοκρατία

Δεν υπάρχει κάποιος που να μας οργανώνει, ούτε κάποιος ηγέτης. Η μόνη “μορφή εξουσίας” που έχουμε είναι οι εβδομαδιαίες συνελεύσεις μας τις δευτέρες στις 7 το απόγευμα. Εκεί συντονίζουμε τις δράσεις μας και συζητάμε για όλα τα θέματα σχετικά με την κατάληψη. Όλες οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων είναι όσο πιο αποκεντρωμένες γίνεται. Η κάθε ομάδα αποφασίζει μόνη της για τα θέματα που την απασχολούν, αλλά όλα τα ζητήματα μπορούν να συζητηθούν στη συνέλευση της Δευτέρας. Δεν παίρνουμε ποτέ αποφάσεις μέσω ψηφοφορίας, αλλά βρίσκουμε λύσεις που να ταιριάζουν σε όλους. Κάποιοι ισχυρίζονται πως αυτός ο τρόπος λήψης αποφάσεων δε θα δουλέψει ποτέ, αλλά εμείς λειτουργούμε από το 1982!

1 σχόλιο: