Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Τα πειραματόζωα του Βορρά

Η αστυνομία του Κεμπέκ ζήτησε χάρτη της πορείας και οι διαδηλωτές τους έδωσαν αυτό

Οι διαδηλωτές έστειλαν αυτό το εύγλωττο και περιεκτικό μήνυμα.

Οι μαθητές αντιτίθενται στην αύξηση των διδάκτρων καθώς και στο νομοσχέδιο που περιορίζει το δικαίωμα στη διαδήλωση.

Περισσότεροι από 100.000 φοιτητές πλημμύρισαν την Τρίτη τους δρόμους του Μοντρεάλ γιορτάζοντας με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο τη συμπλήρωση 100 ημερών από την έναρξη των κινητοποιήσεων ενάντια στον διπλασιασμό των σπουδαστικών διδάκτρων στο Κεμπέκ του Καναδά. Φωνάζοντας το σύνθημα "οι δρόμοι είναι δικοί μας", οι φοιτητές ακύρωσαν στην πράξη με την πορεία τους τον νόμο που το τοπικό Κοινοβούλιο ενέκρινε εσπευσμένα την Παρασκευή σε μια προσπάθεια να συντρίψει το κίνημά τους.
Ο νόμος 78 ποινικοποιεί κάθε διαδήλωση που πραγματοποιείται έξω από ακτίνα 50 μέτρων από τις σχολές, ενώ επιχειρεί να μετατρέψει τους εκπαιδευτικούς σε χωροφύλακες υποχρεώνοντάς τους να "χρησιμοποιούν τα αναγκαία μέσα για να επαναφέρουν στην τάξη" τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Οι διαδηλώσεις με περισσότερα από 50 άτομα θεωρούνται παράνομες αν προηγουμένως δεν έχουν λάβει άδεια από τις αρχές για τη διαδρομή και τη διάρκειά τους και οι παραβάτες απειλούνται με εξοντωτικά πρόστιμα.

Η ψήφιση του νόμου κλιμακώνει μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της χώρας καμπάνια κρατικής καταστολής, στη διάρκεια της οποίας οι συνήθως μετρημένοι στις αντιδράσεις τους Καναδοί αστυνομικοί πραγματοποίησαν εκατοντάδες συλλήψεις, ψέκασαν φοιτητές με χημικά, άνοιξαν κεφάλια με γκλομπς, έριξαν βομβίδες κρότου-λάμψης σε άοπλους διαδηλωτές και άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους με πλαστικές σφαίρες.
Για να τα δικαιολογήσει όλα αυτά σε μια κοινωνία όχι και τόσο συνηθισμένη στη βία, η τοπική κυβέρνηση των Φιλελευθέρων υιοθέτησε τη γνωστή φρασεολογία περί "ταραξιών" που απειλούν τη δημόσια ασφάλεια. Ο υπουργός Φυσικών Πόρων, Κλεμέντ Σινιάκ, έκανε λόγο για "στασιαστές", ενώ ο ομόλογός του στο υπουργείο Οικονομικών, Ρειμόντ Μπασάν, κατήγγειλε τους "μαρξιστές" που καταφεύγουν σε "τακτικές εκφοβισμού" με τα πλακάτ που κραδαίνουν μπροστά στους αστυνομικούς.
Σε αντιφοιτητική υστερία πλειοδότησαν τα μεγάλα ΜΜΕ της χώρας. Η γαλλόφωνη "La Presse" χαιρέτισε την ψήφιση του νομοσχεδίου 78 χαρακτηρίζοντάς το σαν "απαραίτητο όπλο" για να εξοντωθεί "το φίδι της βίας και της αταξίας", ενώ η εθνικής κυκλοφορίας "Globe and Mail" εκτόξευσε εναντίον των φοιτητών του Κεμπέκ τη μεγαλύτερη προσβολή από όλες. "Οι διαδηλωτές φοιτητές είναι οι Έλληνες του Καναδά" έγραφε το εντιτόριάλ της. Μόνο που σε ό,τι αφορά την ποινικοποίηση των αγώνων και την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων εν όψει των κοινωνικών συγκρούσεων, που όλοι πια βλέπουν να έρχονται, το πείραμα φαίνεται να ξεκινά από εκεί.


700 συλλήψεις μέσα σε ένα βράδι 
Σχεδόν 700 διαδηλωτές συνελήφθησαν την Πέμπτη το βραδυ σε δύο πόλεις του Κεμπέκ. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό συλλήψεων που σημειώνεται μέσα σε μια νύχτα από το ξεκίνημα των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας για την αύξηση των διδάκτρων τον Φεβρουάριο. Η υπερψήφιση του Νόμου 78 επέτρεψε στην αστυνομία να συλλάβει περί τους 518 διαδηλωτές στο Μόντρεαλ και τους 176 στο Κεμπέκ Σίτι. Σημειώνεται πως την Τρίτη οι διαδηλωτές γιόρτασαν τις 100 ημέρες αγώνα κατά των αντιλαϊκών μέτρων.
Ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει πως δεν πρόκειται να αλλάξει γνώμη αναφορικά με την αύξηση των διδάκτρων που μέσα σε 5 χρόνια θα φτάσει το 80% παρά το γεγονός πως οι φοιτητές έχουν καταθέσει εναλλακτική πρόταση.
Η χθεσινή πορεία ξεκίνησε ειρηνικά μέχρι που η αστυνομία περικύκλωσε τους διαδηλωτές οι οποίοι απάντησαν ρίχνοντας πέτρες και άλλα αντικείμενα. Με βάση τον απαράδεκτο νομο 78 οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι λίγο αργότερα με πρόστιμο 600 δολαρίων έκαστος. Ο νόμος που υιοθετήθηκε την περασμένη Παρασκευή και στόχο έχει να καταστείλει πλήρως το κίνημα δεν έχει αποτρέψει τους σπουδαστές και τους υποστηρικτές τους από το να ξεχυθούν στους δρόμους και, παρά το γεγονός πως η αστυνομία απαιτεί να έχει ενημερωθεί για την πορεία της διαδήλωσης οχτώ ώρες νωρίτερα, δεν είναι λίγα τα σωματεία που δεν ενημερώνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου